Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

További két egyetem kerülhet az SZFE-hez hasonló, alapítványi fenntartású modellbe

Ez a cikk több mint 3 éves.

Alapítványi fenntartásba kerülhet a Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem augusztus 1-jétől – értesült a Magyar Narancs. A lap értesüléseit a debreceni intézmény több vezető oktatója is megerősítette, akik elmondták, az egyetem dékáni tanácsát a napokban összehívták itt a rektor közölte:

Az intézmény alapítványi működésre áll át, az erről szóló konkrét tervek egy hónapon belül elkészülnek.

Bár az oktatók hivatalos tájékoztatást még nem kaptak, a lapnak nyilatkozók szerint a karokon és az intézeteken keresztül csorog lefelé az információ. A Narancs forrásai szerint kizárt, hogy a kérdésben demokratikus vita legyen, és az alapítványi fenntartás  konkréumairól még semmit sem tudnak, ennek ellenére az egyetem vezetése „nyíltan és büszkén beszél róla”.

Az egyik forrás szerint a fenntartóváltás hátterében a Semmelweis Egyetem rektorához, Merkely Bélához köthető elképzelés állhat, ami egy országos orvostudományi „csúcsegyetem” működését vizionálja.

„A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy a szegedi, debreceni és az orvosi képzést szintén folytató pécsi intézmény egyfajta „vidéki kihelyezett telephelyként” működne tovább, amit a fővárosból irányítanak.”

-tette hozzá a Magyar Narancsnak nyilatkozó oktató.

Hasonló információk jutottak el a laphoz a Szegedi Tudományegyetemmel kapcsolatban is, erről az oktatók jelenleg még szintén nem tudnak hivatalosan semmit.

A közelmúltban jelentek meg hírek arról, hogy a gödöllői Szent István Egyetem február elsejétől kerül alapítványi fenntartásba, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven. Az egyetem új alapítványi kuratóriumának tagja lesz Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Lázár János, országgyűlési képviselő is.

A modell értelmében az intézmények élére kinevezett kuratóriumok teljhatalmat kapnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve: a szenátustól elveszik a rektori pályázatokkal, a szervezeti és működési szabályzattal, az intézményfejlesztési tervvel és a költségvetéssel kapcsolatos jogköreit.

Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam fogja finanszírozni, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át. Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek majd az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel is ez a modellváltás történt: tavaly júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját. A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást, és vonják be az egyetemet is, több oktató pedig felmondott.

Az egyetem élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki, a diákok pedig a tanév kezdéssel együtt rekordhosszúságú, 73 napos blokáddal, tüntetésekkel és akciókkal tiltakozott az egyetemük autonómiájának csorbítása ellen. Az SZFE ügyet követő cikkeink itt találhatóak.

Címlapkép: University of Szeged / Facebook