Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ungár: A járvány miatt egyre sürgetőbb lenne, hogy segítséget kapjanak az otthoni gondozási munkát végzők

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az otthonápolási díj megemlését kéri friss videójában Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője, ugyanis is mint ő is mondja – már az Egyészségügyi Világszervezet, azaz a WHO is kiemelten fontosnak tartja, hogy a járvány alatt az otthoni gondozási munkát végzők segítséget kapjanak.

Ahogyan arról már a Mércén többször is beszámoltunk: akár hosszú éveket is várnia kell azoknak a családoknak, akik az állami idősotthoni ellátást szeretnék igénybe venni. Bár az EMMI 2020. januárjában titkosította az idősotthoni férőhelyek várólistájáról szóló adatokat, úgy tudjuk, 2019 végén 54 ezer férőhelyen 52 ezer idős embert láttak el, a várólistán 32 ezren szerepeltek, míg 2018 áprilisában a várakozók száma a fogyatékosok, pszichiátriai- és szenvedélybetegek otthonaiba jelentkezőkkel együtt is csak 28 ezer volt.

Ungár még tavaly közérdekű adatigénylést nyújtott be, az Emberi Erőforrások Minisztériuma így kénytelen volt elárulni, hogy mi a helyzet jelenleg: kiderült, hogy 2019 és 2020 januárja között 42-ről 53-ra nőtt a 100 főre jutó várakozók száma, ami azt jelenti, hogy a kapacitások több mint a fele már a várólistával betöltésre kerülne.

Ahogyan arra Ungár is felhívja a figyelmet videójában: a koronavírus második hullámában értelemszerűen rendkívül fontos munkát végeznek azok az egészségügyi- és szociális dolgozók, akik a frontvonalban küzdnek. Bár az egészségügyi dolgozók emiatt már megkapták az egyszeri, 500 ezer forintos bérkiegészítést, ez már várat magára a szociális dolgozóknál.

„Ugyanakkor arról nem beszéltünk, hogy azok az emberek, akik az egészségügyi és szociális szektor informális részében, tehát otthon dolgoznak, nem kapnak érdemi megbecsülést”

-emlékeztetett az országgyűlési képviselő.

Arról, hogy a WHO regionális irodája szerint az otthonápolás állami támogatása vitathatatlanul a legfontosabb közpolitikai intézkedés, amely hozzájárulhat az egészségügyi és szociális ellátás jövőbeli fenntarthatóságához az idősödő népességben, mi is beszámoltunk a héten. Az, hogy az otthonápolók nagyobb megbecsülésben részesüljenek (anyagi és jelképes szinten is), hazánkban is évek óta politika napirenden van. Éveken át tartó kampány előzte meg azt a kormányzati döntést, amely 100 ezer forintra emelte az otthonápolási díjat, amely azonban még mindig nem éri el a minimálbér szintjét.

„A kormány eddig azt mondta, hogy mindent a WHO protokollja szerint kell csinálni – amennyiben ez így van, fölmerül a kérdés, hogy ebben miért nem követik a WHO protokollját?”

-tette fel a kérdést a képviselő.

„A koronavírus járvány miatt most rengeteg ember került ki az egészségügyből, akik most otthon vannak, akiket hozzátartozóik vagy mások ápolnak, és hogyha őket nem becsüljük meg jobban, ezt a munkát nem ismerjük el, akkor ennek nagyon súlyos társadalmi következményei lesznek.”

Ungár hozzátette, hogy a díj megemelése nagyjából 22 milliárd forint lenne, ami a költségvetés szempontjából nagyon alacsony.

A karanténhelyzet ráadásul nem csak fizikailag megterhelő az otthonápolási munkát végzők számára (akik jellemzően nők): a Mércének nyilatkozó pszichológusok szerint komoly mentális teher például az idősápolók számára, hogy esetlegesen koronavírussal fertőzik meg beteg családtagjukat.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás