Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

WHO: támogatni kell az otthonápolókat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sajtótájékoztatót tartott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodája a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetéről.  Újságírói kérdésre a szervezet szóvivője elmondta, hogy a WHO már a koronavírus-járvány előtt javasolta a kormányoknak, hogy a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók mellett az otthonápolókat is kiemelten támogassák.

„Az informális egészségügyi és szociális gondozók valójában a legnagyobb munkaerőcsoport ezen a területen. … Szeretném megragadni az alkalmat, hogy őszinte elismerésemet fejezzem ki ennek a hatalmas informális munkaerőnek, amelynek mintegy kétharmada nő – lánygyermekek, menyek, házastársak, élettársak, akik gyakran maguk is egészségügyi problémáknak vannak kitéve.”

– fogalmazott Dr. Hans Kluge, régiós igazgató, majd felelevenítette a WHO korábban kidolgozott cselekvési tervét a gondoskodási válság kezelésére Európában, melynek egyik pontja az informálisan dolgozó otthonápolók munkájának elismerése volt.

A dokumentum szerint „az otthonápolás állami támogatása vitathatatlanul a legfontosabb közpolitikai intézkedés, amely hozzájárulhat az egészségügyi és szociális ellátás jövőbeli fenntarthatóságához az idősödő népességben.”

Dr. Hans Kluge hozzátette, a WHO továbbra is továbbra is szorgalmazza az otthonápolók pénzügyi támogatását, amelyet egyébként több ország különböző stratégiák mentén meg is tesz, de szükség van erkölcsi támogatásra, képzésre és a munkakörülmények rugalmasságára is.

Az otthonápolók anyagi és jelképes megbecsülése hazánkban is évek óta politika napirenden van. Éveken át tartó kampány előzte meg azt a kormányzati döntést, amely 100 ezer forintra emelte az otthonápolási díjat, amely azonban még mindig nem éri el a minimálbér szintjét.

Ráadásul pszichológusok szerint a karantén különösen nagy  terhet jelent az otthonápolók számára, mivel a speciális iskolákban is digitális oktatás lépett életbe, illetve az idősápolók is tartanak attól, hogy koronavírussal fertőzik meg beteg családtagjukat.