Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ungár Péter az idősotthonok várólistáiról: A neheze csak most jön, de már így is drámai a helyzet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Idén januárban titkosította az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az idősotthoni férőhelyek várólistájáról szóló adatokat. Ez már csak azért is fura, mert korábban ezeket az adatokat havonta frissítették a szocialisportal.hu oldalon – ahogy arra korábban a Népszava felhívta a figyelmet. Az adatokból egyébként elég nyilvánvalóan kiderült, hogy a várólista hossza az utóbbi években meglehetősen gyors ütemben nőtt.

Érzékeltetésképp: 2019 végén 54 ezer férőhelyen 52 ezer idős embert láttak el, a várólistán 32 ezren szerepeltek, míg 2018 áprilisában a várakozók száma a fogyatékosok, pszichiátriai- és szenvedélybetegek otthonaiba jelentkezőkkel együtt is csak 28 ezer volt.

Hogy az elmúlt hónapokban hogy alakult a várólistán szereplők száma, arról azonban nem volt tudomásunk.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője azonban közérdekű adatigénylést nyújtott be, így végül az Emmi kénytelen volt elárulni, hogy mi a helyzet jelenleg. Az adatokból kiderült: a számok dinamikusan növekedtek.

2019 és 2020 januárja között 42-ről 53-ra nőtt a 100 főre jutó várakozók száma, ami azt jelenti, hogy a kapacitások több mint a fele már a várólistával betöltésre kerülne.

Ungár Péter ezzel kapcsolatban mai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: ha egy család az idős hozzátartozót szociális intézményben szeretné elhelyezni, nem hónapokat, hanem éveket kell várni erre. Az országgyűlési képviselő  hozzátette, hogy idén január és október között, vélhetően a felvételi tilalom és a koronavírus-járvány hatásai miatt tovább nőt a várakozók száma, 100 főre már nem 53, hanem 54 várakozó jut. És ez csak az elmúlt hónapok „eredménye”.

„A neheze még csak most jön, de már így is drámai a helyzet” – figyelmeztetett a politikus.

Ungár szerint az, hogy Magyarország sereghajtó az Európai Unióban az idősgondozásra fordított összegek tekintetében, az meglátszik az Emmi által most közölt számokon is. És hiába adja ki az állam az egyházaknak a feladatot, az állami idősgondozásnak nincs alternatívája – mondta.

A politikus az otthonápolás nehézségeire is felhívta a figyelmet: azok, akik otthon gondozzák idős hozzátartozójukat, 38-58 ezer forintot kapnak az államtól, miközben a várólisták számaiból is kiderül, hogy az otthonápolás nem vállalt feladat, hanem kényszer, amiben emberek mennek tönkre anyagilag.

„Ha nem bővítik az idősotthonbeli férőhelyek számát, és nem növelik az otthongondozás támogatását, akkor a társadalmi tragédia súlyosbodni fog, és olyan méltatlan helyzet áll elő, amelyet nem érdemel meg az a generáció, amely a legnehezebb évszázadban dolgozott azért, hogy Magyarország szabad lehessen” – fogalmazott Ungár Péter.

Az otthongondozási díj mindenkori minimálbér szintjére történő megemeléséért indított petíciót itt lehet aláírni.

A Mércén több alkalommal is foglalkoztunk már az otthonálpolási díj megemeléséért folytatott küzdelemmel, illetve az idősgondozás nehézségeivel. Erről szóló cikkeink gyűjteménye itt található.

Ungár Péter sajtótájékoztatóját pedig itt lehet megnézni: