Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Káoszban zajlott a Deutsch Tamás néppárti kizárásáról szóló szavazás, többen azt hitték, a keményebb ítéletre voksolnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Káoszban zajlott Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő, európai néppártból való kizárásának szavazása – írja a Der Spiegel. A lap értesülései szerint a végül megszavazott, enyhe büntetés mellé a kizárási javaslatot benyújtó Othmar Karas, osztrák képviselő és 40 társa további három szankció-javaslatot adott be.

Az eredeti tervezet (amit végül változtatás nélkül el is fogadtak) azonnali hatállyal visszavonta Deutschtól a jogot, hogy

  • a képviselőcsoport nevében az EP plenáris ülésén felszólaljon;
  • egyes ügyek előadójaként vagy árnyékelőadójaként dolgozzon;
  • bármilyen tisztséget töltsön be az EP-ben, ami elsősorban a Költségvetési és Ellenőrzési Bizottság alelnöki mandátumát jelenti.

Ehhez adták be kiegészítés képen a Karas vezette képviselők, hogy

  • Deutschnak bocsánatot kell kérnie nyilvánosan azért, hogy a jogállamisági mechanizmust a Náci és kommunista diktatúrához hasonlította;
  • Deutsch kizárásáról február végéig ismét szavazzanak;
  • A parlamenti frakció szabályzatát úgy módosítsák február végéig, hogy nem csak egyes tagok, hanem egész országok delegációi kizárhatóak legyenek (így például a Fidesz is).

A voksolás előtt azonban kisebb zavar támadt, így több parlamenti képviselő azt hitte, a fenti pontokkal kiegészített javaslatra szavaz.

A német Dennis Radtke pontosítást kért, ezért az online megbeszélés cset-felületén jelezte: csak akkor szavaz igennel, ha Karas javaslatai bekerülnek a tervezetbe. Esteban González Pons, a párt alelnöke erre biztosította afelől, erről szavaznak most. – Ahogy az később kiderül, ennek az ellenkezője volt igaz, így a párt nagy (96%-os) többséggel az eredeti, enyhébb szöveget fogadta el.

A párt vezetőségéből származó információk szerint erre azért kerülhetett sor, mert a szöveges üzenetváltások és a videós beszélgetések párhuzamosan zajlottak, ez okozhatta azt a kommunikációs zavart, ami miatt Karas javaslatai végül kimaradtak a szövegből.

„Ez az egyeztetés jól mutatta, miért van nagy szükség a személyes megbeszélésekre való mielőbbi visszatérésre.”

-fogalmazott Manfred Weber egy közeli munkatársa.

A Spiegel értesülései szerint a szavazás másnapján, csütörtök reggel dühös e-mail váltások történtek a párt tagjai között, akik nehezményezték a történteket. A finn Petri Sarvamaa még a Néppárt elhagyását is belengette, ha nem történik meg Deutsch kizárásnak újratárgyalása a jövő évben.

Weber ezért csütörtök délután 10 képviselővel megbeszélést tartott, ahol ígéretet tett nekik Karas javaslatainak szövegbe foglalására.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Deutsch kizárást azután kezdeményezték, hogy a fideszes politikus Manfred Weber néppárti frakcióvezető november 24-i szavaira erősen reagált az ATV vitaműsorában, a Gestapóhoz és az ÁVO-hoz hasonlítva azokat:

„Ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned. Én jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak ugyanez volt a jelszava. Ezt mondták. Mintha az lenne a történelmi tapasztalata az abban az időben Németországban és Magyarországon élőknek, hogy azoknak is tömegesen volt félnivalójuk, akiknek nem volt semmifajta takargatnivalója nem volt.”

Bár a fideszes politikus pár nappal később bocsánatot kért megjegyzéséért, nem vonta vissza szavait és azt is hangsúlyozta, hogy kijelentései senki személye ellen nem szóltak, ám az uniós források jogállamisági feltételekhez kötése szerinte „azokra az időkre emlékeztet, amikor önkényes politikai döntések alapján bármikor, bárkit, bármiért meg lehetett büntetni.”

(DerSpiegel)

Címlapkép: Benoit BOURGEOIS/EP