Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A néppárti frakció jövő héten tárgyalja Deutsch Tamás kizárását

Ez a cikk több mint 3 éves.

A teljes Fidesz-frakciót is kizárhatják az Európai Néppártból a jövő heti frakcióülésen, írja a Telex. Deutsch Tamás kizárásáról viszont mindenképpen tárgyalni fognak a képviselő december eleji kijelentése miatt: a fideszes politikus ugyanis Manfred Weber néppárti frakcióvezető november 24-i szavaira erősen reagált az ATV vitaműsorában, a Gestapóhoz és az ÁVO-hoz hasonlítva azokat:

„Ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned. Én jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak ugyanez volt a jelszava. Ezt mondták. Mintha az lenne a történelmi tapasztalata az abban az időben Németországban és Magyarországon élőknek, hogy azoknak is tömegesen volt félnivalójuk, akiknek nem volt semmifajta takargatnivalója nem volt.”

Bár a fideszes politikus pár nappal később bocsánatot kért megjegyzéséért, nem vonta vissza szavait és azt is hangsúlyozta, hogy kijelentései senki személye ellen nem szóltak, ám az uniós források jogállamisági feltételekhez kötése szerinte „azokra az időkre emlékeztet, amikor önkényes politikai döntések alapján bármikor, bárkit, bármiért meg lehetett büntetni.”

Deutsch szavain az osztrák Othmar Karas, az Európai Néppárt képviselője és az Európai Parlament alelnöke annyira felhábordott, hogy a kezdeményezte a politikus kizárását, a magyarázatot ugyanis nem tartja valódi bocsánatkérésnek. Karas képviselő szerint azóta már több, mint negyvenen támogatják Deutsch kizárását a történelmi tényezők türhetetlen eltorzításáért.

Manfred Weber ezután a Néppárt szerdai frakcióülésén azt nyilatkozta: bár mindig próbált „hídépítő lenni”, ám Deutsch szavai elfogadhatatlanok. Az Oe24.at információi szerint

magyar képviselő kizárásáról már jövőhéten szavazhatnak – és ekkor elővehetik azt a javaslatot is, amelyben a Fidesz teljes delegációjának kizárását kezdeményezték a felhatalmazási törvény miatt.

Ahogyan arról a hét elején mi is beszámoltunk: Orbán Viktor levélben fordult Manfred Weberhez, a Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjéhez, amelyben a magyar delegáció és a frakció viszonyának lazítására tesz javaslatot.

A miniszterelnök szerint Deutsch kizárási ügye miatt az érzelmi reakciók átvették az értelmes párbeszéd helyét a Fidesz és a Néppárt között, ezért lazábban szeretnének hozzájuk kapcsolódni: a brit Konzervatív Párt 1999-2009 közötti modelljéhez hasonlóan külső szövetségesként csatlakoznának a frakcióhoz, különálló csoportot alkotva. A tory modellben a brit párt az Európai Néppártnak sem volt tagja, így feltételezhető, hogy Orbán mostani kijelentésével a Néppártból való kilépését készíti elő.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd