Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem zárták ki a néppárti frakcióból, de megfosztották politikai jogaitól Deutsch Tamást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 22:00
133 igen és 6 nem szavazat mellett döntött szerdán Deutsch Tamás jogfosztásáról az Európai Néppárt – értesült az EUrologus.

Az erről szóló javaslatot változatlan formában fogadta el a Néppárt, a Fidesz EP-képviselőjétől így azonnali hatállyal visszavonták azt a jogot, hogy

  • a képviselőcsoport nevében az EP plenáris ülésén felszólaljon;
  • egyes ügyek előadójaként vagy árnyékelőadójaként dolgozzon;
  • bármilyen tisztséget töltsön be az EP-ben, ami elsősorban a Költségvetési és Ellenőrzési Bizottság alelnöki mandátumát jelenti.

Korábban írtuk:

Az Európai Néppárt ma este készül arról szavazni, hogy egyáltalán szavazzon-e Deutsch Tamás, fideszes EP-képviselő néppárti frakcióból való kizárásáról. Egy kiszivárgott javaslat szerint nem zárnák a képviselőt, viszont elvennék tőle a raportőri és árnyékraportőri jogot, valamint a képviselőcsoport nevében való felszólalási jogot – ez lényegében azt jelentené, hogy formálisan ugyan a frakció tagja maradna Deutsch, viszont a frakción belüli politikai kedvezményezés lehetőségeitől megfosztanák.

A Deutsch Tamásról való döntésre azért kerül sor – túl azon, hogy a Fidesz és az EPP viszonya régóta feszült – mert a képviselő korábban Manfred Weber frakcióvezetőt az ÁVO-hoz és a Gestapóhoz hasonlította. Deutsch azóta kétszer is bocsánatot kért ezért a nyilatkozatáért, a frakcióból való kizárását viszont ennek ellenére is kezdeményezte Osthmar Karas, az Osztrák Néppárt képviselője.

Más jelek is arra mutatnak, hogy Deutsch Tamást nem fogják kizárni. A CDU delegáció vezetője, Daniel Caspary pl. elég visszafogottan fogalmazott az üggyel kapcsolatban. „Arra bíztatok mindenkit, hogy intenzív vitát folytassunk szerda este, hogy aztán a karácsonyi időszakban reflektálhassunk, és meghozhassuk a döntést jövőre.” – nyilatkozta. A 187 főt számláló EPP kétharmados többségének kéne a kizárás mellett voksolnia, amely nem valószínű, mert német, spanyol, olasz és francia képviselők is ellenzik a kizárást. A kiszivárgott a javaslat viszont, amely nem zárná ki, de büntetné Deutsch-ot, így több eséllyel indul.

A Politico egy ismeretlen forrása szerint a német képviselők azért nem szavaznák meg Deutsch kizárását, mert az német gazdasági érdekeket sérthet. „Ha a CDU kirúgja a Fideszt, Orbán személyes támadásnak venné és háborút indítana a magyarországi német gazdasági érdekek ellen… Merkel számára a Fidesz elbocsátása nem pártdöntés, hanem állami döntés.”

Azért sem valószínű Deutsch kizárása, mert ha ez megtörténne, vélhetően mindahány fideszes képviselő elhagyná a néppárti frakciót, és ezzel 13-mal csökkene képviselőtagjainak száma, ami arányosan soknak számít.

Egyelőre egy valami világosan látszik a Deutsch-ügyből: a teljes Fidesz Néppártból való kizárása a közeljövőben nem valószínű, viszont a Fidesz kétkulacsossága – mást mondani Brüsszelben és megint mást Budapesten – újfent hatékonytalannak bizonyult. Ugyanis Deutsch „hazabeszélt”, amikor Weber-t a Gestapóhoz hasonlította, ezt a nyilatkozatát egyébként is a Magyar Nemzetnek adott interjújában tette, de ez a „hazabeszélés” eljutott Brüsszelbe. Csak úgy, mint amikor a kormány visszavonta a Junckert ábrázoló plakátkampányát, úgy Deutsch Tamás kétszeres bocsánatkérése a frakciójától rámutat, hogy a Fidesz Európa-ellenessége politikai színház.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd