Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha visszafogadják a Fideszt, többen otthagyhatják az Európai Néppártot

Ez a cikk több mint 3 éves.

Amennyiben az Európai Néppárt úgy dönt, hogy visszafogadja a Fideszt,

„akkor többen el fogjuk hagyni az Európai Néppártot.”

– nyilatkozta a Népszavának Frank Engel, a luxemburgi Keresztényszocialista Néppárt (CSV) elnöke. Engel a Fidesz és Orbán politikájának egyik legjelentősebb néppárti kritikusa: pártja, a luxemburgi CSV egyike volt annak a 13 pártnak tavaly év elején, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

„Vagy ők, vagy mi, ezt már akkor világosan megmondtuk” – utalt Engel a Fidesz kizárásának kezdeményezésére.

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth rádióban többek között arról is beszélt, hogy mi lesz a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatával:

Nem tudjuk még mi sem, ezért tartjuk függőben a tagságunkat, nem döntöttük még el, hogy folytatjuk-e a közös életünket a Néppárttal. Ha a néppárt tisztázza, majd döntünk.

Orbán szerint az EPP éppen baloldali fordulatot hajt végre, ők pedig a Fidesszel nem akarnak „egy ilyen közösséghez tartozni, csak olyanhoz, amely tiszteli a magyarokat és megvédi a határokat”.

Az ügyben megszólalt Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője és külügyi igazgatója is, ő ugyanerről a vélt baloldali fordulatról beszélt, szerinte „a pártcsaládnak meg kell találnia a maga polgári és kereszténydemokrata alternatíváját az európai baloldali blokkal szemben”. Hölvényi azonban biztatónak tartja, hogy az Európai Néppárt tegnapelőtti zágrábi konferenciáján a lengyel Donald Tuskot választották a párt új elnökének, szerinte az ő személye lendületet adhat az EPP és a Fidesz közötti kommunikációnak.

Donald Tusk tegnap jelentette be, hogy az EPP bölcsek tanácsa január végén dönt a Fideszről.

Tusk a zágrábi konferencián elmondta, hogy bár korábban Orbán „nagyon közeli barát volt”, most már képtelen egyetérteni a magyar miniszterelnök által képviselt ideákkal, különösen az illiberális demokrácia rendszerével.

„Elhatároztuk, hogy harcolunk az ilyen ötletek ellen” – tette hozzá. Bár ez szintén nem túl biztató a Fidesz számára, mégis enyhébb megfogalmazás, mint a  most leköszönő EPP-elnök Joseph Daul álláspontja. Daul a Fidesz kizárásakor ugyanis kategorikusan kijelentette:

„Nem veszélyeztethetjük a demokráciát, a jogállamiságot, a sajtószabadságot, az akadémiai szabadságot vagy a kisebbségek jogait. Az EU-ellenes retorika elfogadhatatlan.”

Márciusban döntött az Európai Néppárt 190-3 arányban a Fidesz felfüggesztése mellett, akkoriban Orbán Viktor még azt állította, hogy a Fidesz függesztette fel önmagát. Arról, hogy mit csinálnak az Európai Parlamentben a pártcsaládok, és mi a jelentősége ennek a kizárásnak/felfüggesztésnek, itt írtunk.

(Politico, Népszava, 444)

Címlapkép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs