Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Döntött a Kúria: a Fővárosi Kormányhivatalnak bocsánatot kell kérnie az AVM aktivistájától

Ez a cikk több mint 3 éves.

Budapest Főváros Kormányhivatalának levélben kell bocsánatot kérnie Lakatosné Jutkától, az A Város Mindenkié aktivistájától, amiért jogait megsértve kizárták őt a foglalkoztatást helyettesítő támogatásból. A Kúria jóváhagyta az ügyben született jogerős ítéletet.

Jutka ügye több mint négy éve kezdődött, az eljárás alatt végig az Utcajogász önkéntes jogászai és ügyvédei látták el jogi képviseletét. A kormányhivatal ekkor zárta ki őt a foglalkoztatást helyettesítő támogatásból; mivel az eljárás több szempontból jogszabálysértő volt, Jutka a közigazgatási bírósághoz fordult, ami neki adott igazat.

A Sára Botond vezette kormányhivatal ennek ellenére semmit sem tett: nem fizette ki a jogtalanul elvett ellátást, Jutka egyezségi ajánlatát figyelemre sem méltatták.

Jutka az ellátás folyósítása érdekében polgári pert indított, sérelemdíjat és bocsánatkérést kérve, ugyanis a tisztességtelen eljárás miatt méltánytalanul nehéz helyzetbe került. A jogszabálysértően megszüntetett ellátás ugyanis annyira hiányzott az ő és férje megélhetéséhez, hogy sokszor ennivalót sem tudtak maguknak vásárolni.

Az eljáró első- és másodfokú bíróságok kimondták, hogy

Jutkának sérült a tisztességes eljáráshoz fűződő joga és ezen keresztül az emberi méltósághoz fűződő joga, hiszen van a nélkülözésnek olyan szintje, ami szükségszerűen az emberi méltóság sérelmét is okozza. Az ítéletek hangsúlyozták azt is, hogy a hivatali ügyintézőknek fokozott figyelemmel és gondossággal kell eljárni, amikor olyan ügyben határoznak ami mások megélhetését befolyásolja.

A jogerős ítélet szerint Jutkának visszamenőleg jár a jogtalanul megszüntetett ellátás, a sérelemdíj, illtve bocsánatot kell tőle kérni. Mivel a kormányhivatal az ellátás összegét még az eljárás alatt, a sérelemdíjat pedig a jogerős ítéletet követően kifizette, a bocsánatkérő levelet viszont nem küldték ki, Jutkáék végrehajtást indítottak.

A végrehajtási eljárást viszont a Kúria felfüggesztette, ugyanis a kormányhivatal felülvizsgálatot kezdeményezett arra hivatkozva, hogy a jogerős ítélet jogszabálysértő.

A kormányhivatal álláspontja szerint ha bocsánatkérésre kényszerülnek, azzal sérül a jó hírnevük, az ügyfeleik előtti megítélésük. Az Utcajogász álláspontja ezzel szemben az, hogy erre az eljárásaik alatt kell vigyázniuk azzal, hogy azokat jogszerűen, tisztességesen folytatják le.

„Üdvözöljük a Kúria mai, precendensértékű döntését, amelyben a kormányhivatal felülvizsgálati kérelmét elutasította. Meghatározónak tartjuk, hogy döntése által a legfelsőbb bírói fórum is megerősítette: a hatóságoknak fokozott gondosságot kell tanúsítani ha a társadalom kiszolgáltatott tagjai ügyeiben járnak el. Az is lényeges álláspont, hogy a szegénység önmagában okozhat olyan helyzeteket ahol személyhez fűződő jogok sérülnek.”

Az Utcajogász és ügyfelük, Jutka is várják a kormányhivatal bocsánatkérését.

Jutka és az Utcajogász őt képviselő önkéntese sajtótájékoztatót is tartottak a mai napon, amely itt nézhető vissza:

Címlapkép: Lakatonsé Jutka és az őt képviselő Kalota Ágnes. Fotó: Mérce