Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzék: Orbán „beismerő vallomást tett”, és „kapitulált” a járvány ügyében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Viszonylag gyorsan és élesen reagáltak ellenzéki politikusok Orbán Viktor miniszterelnök ma délelőtti, jelentős korlátozásokat bevezető bejelentésére. A járványhelyzet miatti „rendkívüli jogrend” várható, holnap reggeli, országgyűlési visszavezetése előtt az ellenzék főbb politikusai most úgy reagáltak:

a miniszterelnök túl későn ismerte most el a laza korlátozások értelmetlenségét a koronavírus-járvánnyal szemben, és még most sem tesz eleget annak egészségügyi és szociális hatásainak megfékezésére.

Karácsony Gergely főpolgármester, miközben szükségesnek és indokoltnak is nevezte a kormányfő mostani döntését, nem felejtette el facebookos reakciójában kiemelni, hogy szerinte

„… az ostoba kormányzati politikai támadások nehezítik a védekezést. Szép példája ennek, hogy a kormány ma olyan szűrési programot jelentett be, amelyért egy nappal ezelőtt még „lehülyézték” a Fővárosi Önkormányzatot.”


Mint ismert, ugyanis, Budapest november 4-én saját költségén hirdetett meg Covid-tesztelési programot, melynek során 100 ezer antigén-tesztet szerez be a saját költségén, az elégtelen kormányzati kapacitás pótlására. Ma a miniszterelnök az a kórházi dolgozók, iskolai tanárok, óvónők és bölcsődei dolgozók körében ugyanezekkel az (ELISA) antigén-tesztekkel való ellátást és rendszeres tesztelést is elrendelt.

Ez ellen az intézkedés ellen az Nemzeti Népegészségügyi Központ még pár napja is élesen tiltakozott, azt írták az antigén-tesztek „nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre”. Most viszont Orbán is tömeges alkalmazásuk elrendelését jelentette be, mintegy utólag egyetértve a Fővárosi Önkormányzat tervével.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke reakciójában azt emelte ki, szerinte Orbán „hónapokig semmit sem tett” a járvány megfékezéséét, mostani bejelentésével azonban „kapitulált […] Beismerte, hogy elkésett, és most idegesen megnyomta a STOP-gombot Magyarországon.”

Ugyanakkor a pártelnök szerint az egészségügyi védekezés csupán a járvány elleni harc „első frontja”, a másik két frontvonalon, amik Gyurcsány szerint a munkaerőpiac és a munkanélküliek helyzete, a miniszterelnök továbbra is „tanácstalan”: kiemelte az ellenzéki pártvezető ezek kapcsán azt is, hogy Orbánék az állami bérpótlékot leállította, a tavasszal az elbocsátottak számára biztosított rendkívüli segítséget pedig idő előtt leállította.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője ma az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, Orbán Viktor mai bejelentésével tulajdonképpen teljesíti azokat a követeléseket, amelyeket pártja két hete terjesztett be a parlament elé. Ezek alól egyetlen pont a kivétel, a válságkezelő alapjövedelmről szóló javaslatot ugyanis a kormány nem méltatta még figyelemre.

Kiemelte azt is, javaslataik és Orbán bejelentése után bebizonyosodott, a járványkezelésben „az egyetlen felelős magatartás” az, amit ők javasoltak. Hozzátette, Magyarországon jelenleg Csehország és Belgium után a legrosszabb a helyzet Európában, 14 nap alatt 100 ezer lakosra nálunk 10,4 halálos áldozat jut, ez pedig a harmadik legmagasabb szám.

De hasonlóan reagált a miniszterelnök ma reggeli szavaira Hadházy Ákos független képviselő is, ő azt emelte ki, a mondás, hogy jobb később, mint soha, a járványügyi vészhelyzetre egyáltalán nem áll, és „a járványvédelemnek két alapszabálya van: az időzítés és a szervezettség. Sajnos a kormány mindkettőben megbukott.”

Hozzátette azt is, Orbán nyilvánvalóan óriásit hibázott nyár és ősz folyamán, amikor elhitette, nem lesz szükség lényeges szigorításokra, és a koronavírus terjedése ezek nélkül is megfékezhető. A hiba árát pedig Hadházy szerint most túlterhelt kórházak és orvosok, egészségügyi dolgozók fizetik meg.

A miniszterelnök ezen kívül hetek óta azt ígéri, pár héten belül elérhetővé válik a vakcina. Hadházy ezzel kapcsolatban megemlítette, ezt semmi sem bizonyítja egyelőre, a legtöbb szakértő szerint legalább tavaszig várni kell a vakcinára, aminek készítési, és kísérleti folyamatai is igen hosszadalmasak, ahogy erről a nyáron mi is írtunk.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke is „szükséges de megkésett” korlátozó intézkedésekről írt Facebookján. Szerinte

„Orbán Viktor azt ígérte, mindenkit meg fognak gyógyítani: 2493 honfitársunkat veszítettük eddig el. A fideszes járványkezelés tehát megbukott, a mai 18 pontos szigorítás Orbán beismerő vallomásával ér fel.”

A Momentum a már meghozottakon kívül a hatékonyság kedvéért ezért a következő intézkedéseket javasolja még a kormánynak azonnali bevezetésre:

1. Szlovák mintára a teljes magyar társadalom letesztelése,
2. az egészségügyi bérreform kiterjesztése az ápolókra is, 
3. és az idősek vásárlási sávjának bevezetése.
Az ellenzék amúgy Orbán bejelentésével egy időben a Parlament épülete előtt ismertette benyújtott, 11 pontos járványkezelő javaslatcsomagját, amelynek keretében ingyenes lakossági tesztelést, 100%-os táppénzt, és a Covid-fertőzöttek TB-törvény alóli mentességet kéri.

Elszállt ígéretek

Az valóban feltűnő, mennyire szembemennek a most belengetett intézkedések azokkal a dolgokkal, amelyeket Orbán Viktor az elmúlt hónapokban, különböző kormányközeli televízióknak adott „exkluzív interjúkban” és saját Facebook-oldalán mondott.

Szeptember 4-én például a Kossuth Rádióban a miniszterelnök azt nyilatkozta,állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát.” Később, szeptember 12-én az M1-nek adott rendkívüli interjúban pedig úgy fogalmazott,

„egyetlen magyar embernek sem kell szenvednie vagy meghalnia azért, mert az egészségügyi rendszer ne tudná őt befogadni, és számára megfelelő ellátást adni. Minden magyar élet megvédésére képes a magyar egészségügy”.

Ehhez képest az, hogy mostanra a kórházi kapacitások lassan megtelnek, valóban súlyos beismerés a kormányfőtől.

A ma ismertetett intézkedések egyik sarokpontja a felsőoktatás teljes távoktatásra való átállítása is, ezt a HÖOK nemrég ismertetett felmérése alapján a hallgatók 80%-a már régóta kéri. Nem értenek azonban a diákok egyet azzal, hogy a kormány az egyetemi kollégiumokat is lezárja most, ezzel éppen a kispénzű kollégistákat kényszeríti haza, és nehéz anyagi helyzetbe is, ezzel járványügyi és szociális kockázatokat is teremt.

A Hallgatói Szakszervezet ezért megfelelő haladékot, és körülményeket kér a kollégiumokból való kilöltözésre, több egyetemi kollégium ugyanis a félév kezdetén aláíratta az egyetemistákkal, hogy lezárás esetén a kiköltözésre csak 24 óra áll rendelkezésükre, számos alkalommal pedig a diákoknak a kiköltözést követően nincs hol meghúzniuk magukat, veszélyeztetett családtagjaikhoz pedig nem kívánnak hazaköltözni.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán