Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hallgatók szerint azonnal távoktatásra kellene átállnia az egyetemeknek a járvány miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) felmérést készített mintegy 19.458 egyetemi hallgató részvételével, amelynek eredményei szerint a hallgatók 80%-a szerint a súlyosbodó járványhelyzet miatt azonnal online oktatásra kellene átállnia a magyar egyetemeknek.

A mostani, úgynevezett „hibrid” oktatási rendszer alapján egyes egyetemi tanórákat számos intézményben online formában tartanak be, míg más, általában kisebb órákra a hallgatóknak továbbra is be kell járnia az egyetemre. A HÖOK felmérése arra kérte a diákokat, osztályozzák is ezt a gyakorlatot egy 5-ös skálán, ahol összesen átlagosan 2,92-es jegyet kaptak erre a felsőoktatási intézmények.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, a diákok többsége nem gondolja, hogy a tavaszi, teljes bezárás jó megoldás lenne, többségük szerint a diákok lakhatási és anyagi helyzete miatt az is fontos, hogy a kollégiumok továbbra is nyitva tartsanak számukra.

A megkérdezettek 40%-a azt is megosztotta, az online oktatás természetesen nem előnyös tanulmányi előrehaladásuk szempontjából, a túlnyomó, 80%-os többség szerint azonban a veszélyeztetett diákok és családtagok megóvása szempontjából ez is rendkívül fontos lépés lenne.

A HÖOK Facebookon közzétett kommentárja szerint az adatok alapján egyértelmű, hogy a jelenlegi helyzetben az egyetemeken a lehető leghamarabb be kell vezetni az online távoktatást. Szerintük a legelőnyösebb az lenne, ha a félévben csupán

„Csak azokat a gyakorlatokat lehessen személyesen megtartani, ahol az eszközhasználat miatt a jelenléti oktatás elengedhetetlen a hatékony tanuláshoz (pl.: laborgyakorlat). Ez esetben is legyen lehetőség online bekapcsolódni a közös munkába, mely számítson igazolt jelenlétnek.”

A hallgatói önkormányzatok országos szervezetének vezetője korábban is azt kérte az állami felsőoktatás vezetőitől és a szaktárcától, hogy fontolják meg a távoktatásra való átállást a járvány terjedésének minimális csökkentése érdekében, október 31-én indítottak online kérdőívet, amelyet majdnem húszezer egyetemista töltött ki a hozzávetőleg 300.000 aktív hallgató közül, ennek adatait ismertették most.

A HÖOK véleménye megerősíti, hogy noha a tavasszal tapasztalt kijárási korlátozásokat, az azokkal járók, hallgatókat fokozottan érintő, súlyos szociális problémákat a hallgatók egyáltalán nem kívánják viszontlátni a kormány intézkedései között, de a véleményük szerint is sokkal többet kellene tenni azért, hogy a második hullám során ők és családtagjaik megfelelő biztonságban érezzék magukat. És noha az még tavasz végére kiderült, hogy a távoktatás online formája nem ideális a felsőoktatásban sem, egyelőre a hallgatói szervezetek sem látnak más megoldást a helyzetre, mint ezt.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt