Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fővárosi Önkormányzat saját költségén intenzív tesztelési programot indít

Ez a cikk több mint 3 éves.

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen a legfontosabb bejelentés az volt, hogy a Fővárosi Önkormányzat 100 ezer antigén-tesztet szerez be a saját költségén, mivel az állami tesztkapacitást elégtelennek látja. A tesztelést elsősorban az önkormányzati dolgozók és a főváros szociális és oktatási intézményeiben dolgozók részére fogják elérhetővé tenni.

Karácsony szerint sokak számára csalódást jelentett és hiányérzetet okozott Orbán tegnapi bejelentése, mivel jelenleg drámai mértékben terjed Magyarországon a vírus. „Azt reméltük, hogy érdemi lépésekre szánja el magát a kormány, ezek elmaradtak” – mondta a főpolgármester.

Karácsony a budapestiek partnerségét kérte a járvány további megfékezéséhez, ennek pedig szerinte az őszinte beszéd az alapja. Kiemelte, hogy Budapesten nagyjából lakosságarányos a megbetegedések száma, ami az első hullámhoz képest kifejezetten jónak számít. A főpolgármester megköszönte a budapestieknek, hogy ilyen fegyelmezettek voltak, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy féken tudták tartani eddig a fertőzést a fővárosban.

Karácsony szerint az éjszakai kijárási tilalom talán ahhoz hozzásegíti az állampolgárokat, hogy valamelyest megőrizzék a biztonságukat, de önmagában kevés. Az ingyenes parkolás bevezetése viszont közlekedési káoszt fog eredményezni, mivel érdemi új parkolóhelyek nem lesznek az ingyenességtől, emellett pedig tovább rontja a levegőminőséget, amitől jobban terjed a járvány. A tömegközlekedés járatsűrítésének kérdésével kapcsolatban Karácsony kiemelte, hogy  Budapesten ez már megtörtént ősszel. „Eddig is elláttuk ezt a feladatot és a továbbiakban is el fogjuk” – jelentette ki a főpolgármester.

Karácsony ezek után rátért arra, ami az ő értékelése szerint a legnagyobb hiányossága a kormány járványügyi intézkedéseinek: a tesztkapacitás szűkössége. A főpolgármester szerint nem csak kevés a teszt, hanem elfogadhatatlanul lassan érkeznek az eredmények is. „Nem várhatunk tovább a kormányra” – jelentette ki.

A Fővárosi Önkormányzat ezért úgy döntött, hogy rendkívül intenzív önkéntes tesztelési programot indít, amihez 100 ezer antigén-tesztet rendel be saját költségen.

Karácsony kiemelte, hogy az antigén-tesztek vannak annyira megbízhatóak, mint a PCR tesztek, csak sokkal gyorsabban kimutatják az eredményt.

A teszteket elsősorban az önkormányzati és a főváros szociális és oktatási intézményeiben dolgozók számára fogják elérhetővé tenni. Karácsony szerint a kormány különösen megfeledkezett az oktatásban dolgozókról, ezért a főváros rájuk külön figyelmet fordít.

Az önkormányzat a 100 ezer tesztből 50 ezret lakosságarányosan szétoszt a kerületek között, ezeket azok felhasználhatják saját belátásuk szerint, bár Karácsony arra kérte őket, hogy „használják jól” a teszteket. Kiemelte, hogy az iskolák lehetnek a fertőzés továbbterjedésének legfontosabb színterei, a főváros pedig nem szeretné ebben a bizonytalanságban tartani a budapesti tamnárokat és szülőket, ezért is indítják el az önkéntes tesztelési programot.

„A főváros anyagi helyzete drámai” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Karácsony. Ezért a Fővárosi Önkormányzat arra kér minden budapesti magánszemélyt és vállalatot, hogy ha tud, akkor szálljon be a tesztek árának fedezésébe, amely több száz millió forintba fog kerülni – bár azt a főpolgármester leszögezte, hogy a tesztekhez szükséges forrásokat az önkormányzat mindenképpen elő fogja teremteni, csupán arra kérnek mindenkit, hogy segítsenek be. Erre a célra a Fővárosi Önkormányzat honlapján adománygyűjtés indul.

Karácsony végezetül arról beszélt, hogy az önkormányzatok rengeteget tettek a járvány megfékezése érdekében. Válaszul „kioktatást, sarcot” kaptak partnerség helyett. A főpolgármester szerint az önkormányzatok megteszik, amit meg tudnak, azt is, ami amúgy a kormány feladata lenne. Ezért cserébe „újra azt szeretnénk kérni a kormánytól, hogy legyen partnere az önkormányzatoknak.”

A sajtótájékoztatót Karácsony a Facebookon élőben közvetítette:

A sajtótájékoztatón Karácsony főleg olyan dolgokat említett, amikről már kedd esti Facebook bejegyzésében is írt az Orbán Viktor által bejelentett új járványügyi korlátozásokra reagálva. A főpolgármester szerint „jobb későn, mint soha”, azonban a bejelentésből szerint „fájóan” hiányzik például a tesztkapacitások növelése. „Fontosnak látom az állandó tesztelés kiterjesztését a közoktatásban dolgozókra” – írja Karácsony.

A teszteléseken kívül a tömegrendezvények kérdésében várt volna nagyobb határozottságot a főpolgármester, valamint a közösségi közlekedés kapcsán „nem ártott volna egy egyeztetés az önkormányzatokkal, hiszen sok helyen már most is teljes kapacitáson üzemel, alacsonyabb kihasználtsággal.” Karácsony az ingyenes parkolást is kritikával illette, szerinte „a parkolás és a járvány megfékezése között alighanem nincs olyan szoros összefüggés, mint az ingyenes parkolás és sok önkormányzat nehezen kezelhető bevételkiesése között.”

Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy a kormány újra bevezeti a rendkívüli jogrendet, a szórakozóhelyeket bezáratja, itt ugyanis lehetetlen kikényszeríteni a szabályok betartását, a különböző rendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni (a maszk viselete továbbra is kötelező), éjfél és reggel 5 között kijárási tilalom lép életbe, a zsúfoltság mérséklése érdekében járatsűrítést rendel el a tömegközlekedési eszközökön a csúcsforgalom idejére, újra ingyenessé teszi a parkolást és megemeli az orvosok bérét.

Ebből az olyan elemektől eltekintve, amelyek nem újak vagy redundánsak (az orvosok béremelése és a járatsűrítés), a többségről szerdára kiderült, hogy még kevésbé szigorúak, mint amilyennek elsőre tűntek. Ennek ellenére a miniszterelnök reggel rövid videóban kijelentette, hogy amennyiben tudjuk magunkat tartani az új korlátozásokhoz, úgy nem is lesz szükség továbbiakra.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd