Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az új járványügyi szabályozás még kevésbé szigorú, mint amilyennek elsőre tűnt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor kedd este új korlátozásokat jelentett be, amelyek már a miniszterelnök rövid összefoglalója alapján sem tűntek feltétlenül arányosnak a koronavírusos megbetegedések és halálozások mértékéhez képest. A szerdai friss Magyar Közlönyben megjelentek a kormányrendelet részletei is, amikből kiderült, hogy a korlátozások még annál is kevésbé széleskörűek, mint amilyennek elsőre tűntek.

A kormány kedden arról döntött, hogy újra bevezeti a rendkívüli jogrendet, a szórakozóhelyeket bezáratja, itt ugyanis lehetetlen kikényszeríteni a szabályok betartását, a különböző rendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni (a maszk viselete továbbra is kötelező), éjfél és reggel 5 között kijárási tilalom lép életbe, a zsúfoltság mérséklése érdekében járatsűrítést rendel el a tömegközlekedési eszközökön a csúcsforgalom idejére, újra ingyenessé teszi a parkolást és megemeli az orvosok bérét.

A Magyar Közlönyben közölt részletek alapján a legnagyobb különbség az Orbán által bejelentettekhez képest, hogy a bezárás nem az összes szórakozóhelyre vonatkozik, csupán azokra, ahol élő zenét játszanak és az előadások látogatásához nem kell ülőhellyel rendelkezni – vagyis a táncos bulihelyekre és koncerttermekre.

Az erre vonatkozó rendelkezés pontos szövege:

„2. § (1) Tilos az olyan rendezvény helyszínén tartózkodni, a) amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt és b) amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.”

Az Orbán által bejelentett korlátozások közül az orvosok béremelése az, amiről már első hallásra is nyilvánvalóan meg lehetett állapítani, hogy ez nem egy friss bejelentés, csupán egy régi döntés ismételgetése, ugyanis az orvosi bértábla körüli konfliktusok már hetek óta zajlanak. Ami viszont emellett szintén – legalábbis Budapesten – felesleges rendeletnek bizonyult, az a tömegközlekedési járatok sűrítése. A BKK szerda reggel közleményben jelezte, hogy a sűrített menetrend már nyár óta érvényben van.

„Karácsony Gergely főpolgármester még nyár közepén döntött arról, hogy a járatok a reggeli csúcsidőszakban, hosszabb idősávban – egészen 9 óráig – sűrűbben közlekedjenek Budapesten. A sűrített menetrend azóta is érvényben van a főbb vonalakon, többek között a teljes metróhálózaton, a nagykörúti, a kiskörúti és a budai fonódó villamosokon, a Rákóczi úti tengelyen és egyéb frekventált vonalakon közlekedő buszjáratokon”

idézi a Népszava a közlekedési vállalat közleményét, amely azt is kiemeli, hogy Fővárosi Önkormányzat és a BKK tavasz óta intézkedések sokaságával, jelentős anyagi áldozatvállalással támogatta a járvány elleni védekezést, és ezután is mindent megtesz azért, hogy a lehető legmagasabb szintű biztonságot nyújtsa az utasoknak.

Az éjszakai kijárási tilalom sem vonatkozik mindenkire, azokra például nem, akik munkavégzés céljából hagyják el a lakóhelyüket, valamint, akik „egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal” teszik ezt. A korlátozás ma éjféltől lép életbe.

Az operatív törzs reggeli jelentése szerint az elmúlt 24 órában 4219-vel emelkedett a beazonosított fertőzöttek és 90-nel az elhunytak száma. Ez újabb rekord mindkét szám esetében.

Szerda reggeli hír az is, hogy Szijjártó Péter is megfertőződött, az MTI közleménye szerint a külügyminiszter a helyi szabályoknak megfelelően jelenleg egy bangkoki kórházban tartózkodik, és mivel tünetmentes, megkezdődtek a hazaszállításával kapcsolatos egyeztetések.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az oktatásban összeomlásközeli állapotok uralkodnak: tömegek betegednek le az iskolákban, miközben az intézmények nem kapnak elegendő tájékoztatást, a vezetők nem tudják, mit tehetnek, saját hatáskörben akkor sem rendelhetnek el digitális tanrendet, amikor már a kollégák akkora száma hiányzik, hogy a működés fenntarthatatlan.

Ennek ellenére már több iskola is kénytelen volt úgy dönteni, átáll a távoktatásra: szerda reggel például a makói Kálvin Téri Református Általános Iskolában rendelt el tantermen kívüli oktatást az operatív törzs, miután az intézmény egyik pedagógusa elhunyt.

Az iskola hivatalosan még nem erősítette meg, hogy a tanár halálát koronavírusos megbetegedése okozta volna, de ha igen, akkor ő lehet a hatodik pedagógus, aki a vírus következtében hunyt el.

Az Operatív Törzs keddi tájékoztatója szerint 56 óvodában és 5 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 32 osztályban és 15 iskolában digitális munkarendet, a PDSZ szerint már nincs más megoldás: „be kell zárni, vissza kell állítani a digitális munkarendet minden intézményben.”

Címlapkép: MTI/Balázs Attila