Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

EMMI: senkitől nem tagadhatják meg a sürgésségi ellátást, a költségeit viszont mindenképpen kiszámlázzák

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az új társadalombiztosítási törvény értelmében elvileg senkitől sem tagadják majd meg a sürgősségi ellátást, ám annak költségét utólagosan kiszámlázzák majd a beteg felé, írja Magyar Narancs.

A lap Stummer János jobbikos képviselő írásbeli kérdését szúrta ki, amelyet az Emberi Erőforrások minisztériuma felé intézett és amelyre Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Rétvári szerint – mivel az új társadalombiztosítási törvény célja, hogy „tiszta pénzügyi viszonyok legyenek az egészségügyben”, ezért az ingyenes ellátásra jogosultság csak abban az esetben szűnik meg, „ha a fizetésre kötelezett a NAV többszöri felszólítása ellenére sem fizette meg az egészségügyi szolgáltatási járulékot, valamint a tartozás összege meghaladja annak 6 havi mértékét”.

Rétvári szerint továbbra is a betegellátás az elsődleges, így a szolgáltatók a sürgősségi ellátást „eddig is és ezután is azonnal, a jogviszony előzetes vizsgálata nélkül nyújtják”.

A tb-törvényről – amelynek köszönhetően sokkal egyszerűbb lesz kiesni az ingyenes egészségügyi ellátásból – többször is beszámoltunk a Mércén: a tervezetet tavaly decemberben fogadta el az országgyűlés, és idén július elsejétől lépett életbe. A törvény értelmében már nincsen lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére (korábban ez működőképes megoldás volt), vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást, és ezt az összeget az utólagos járulékfizetést követően sem kapja vissza.

Rétvári válaszában viszont erre nem cáfol rá, csak azt mondja: a sürgősségi ellátást továbbra sem tagadhatják meg senkitől. Bár egyre kevesebben keresnek munkát, a legtöbb munkanélküli semmilyen pénzügyi segítséget nem kap az államtól, ráadásul az átlagos magyar háztartás egy augusztusi felmérés szerint maximum két hónapnyi tartalékkal rendelkezik, így nem tudni, hány embernek okoz majd nehézséget, ha az ellátásért ugyanúgy fizetnie kell, csupán később.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán