Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar háztartások több mint felének maximum két hónapra elegendő tartaléka van

A magyar dolgozók több mint felének nincsen két hónapra elegendő tartaléka, írja a 24.hu a NP Paribas Cardif Biztosító Zrt. és a Medián közvélemény-kutatása alapján.

Az elemzésből az derült ki, hogy a járványhoz kapcsolódóan a válság előtt is dolgozók mintegy harmadát érinti valamilyen jövedelemcsökkenés, minden tizedik megkérdezettnek szűnt meg a munkaviszonya, és a kitöltők 8 százaléka részmunkaidőbe került. Emellett még 11 százalék jelezte, hogy bár őt magát személyesen nem érintették a leépítések, a munkatársaikat igen, és emiatt rájuk többletfeladatok is hárultak.

A felmérés alapján a friss munkanélküliek átlagosan mindössze 3 hónapnyi tartalékkal rendelkeznek, viszont a leginkább kedvező foglalkoztatottsági helyzetben lévőnél is 5 hónap az az intervallum, amit a kereső kiesése esetén, megtakarításokból átvészelhetnének.

A leghosszabb időre – hét és fél hónapra – azok vannak bebiztosítva, akiknek családi jövedelme több mint 400 ezer forint.

Összességében a megkérdezetteknek mindössze felének van annyi megtakarítása háztartási szinten, amellyel legalább két hónapot át lehet vészelni. A nehéz időszakok átvészelésében pedig a válaszadók több, mint 57 százaléka számíthat valamilyen fajta külső segítségre, amelyet a felmérés alapján a tágabb család jelent. Hitelfedezeti- vagy jövedelembiztosítással a válaszolók mintegy 17 százaléka rendelkezett.

Ahogyan július végén a Mérce is beszámolt róla: a járvány legsúlyosabbnak számító, április és június közötti szakaszában 4,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, amely azt jelenti, hogy nagyjából 214 ezren maradtak munka nélkül Magyarországon.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán