Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

214 ezerre emelkedett a munkanélküliek száma április és június között, hároméves rekord dőlt meg

Ez a cikk több mint 3 éves.

4,6 százalékos volt a munkanélküliség a járvány eddig legsúlyosabbnak számító, április és június közötti időszakában, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest 1,3 százalékkal magasabb. Ez azt jelenti, hogy 103 ezerrel dolgoznak most kevesebben, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban  – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentéséből. Arra már a HVG hívta fel a figyelmet, hogy a mostani a 2017. február–áprilisi óta a legmagasabb mutató.

A munkanélküliek száma átlagosan 214 ezer, számuk májusról júniusra nagyjából 25 ezer fővel nőtt. A KSH adataiból kiderül az is:

a koronavírus okozta válság a fiatal (15-24 év közötti) munkavállalókat kiemelten rosszul érintette. Ebben a korosztályban 4 százalékponttal 44 ezerre emelkedett a munkanélküliek száma.

Emellett a KSH azt is kiemeli, a férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemezte, mint a nőket: míg a férfiak munkanélküliségi rátája 1 százalékkal emelkedett, a nőké 1,7-tel.

A KSH a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) definícióját alapul véve azt tekinti munkanélkülinek, aki aktívan keres munkát, és két héten belül munkába tudna állni. Azonban – ahogy arról korábban írtunk – azok, akik a járvány első heteiben veszítették el állásukat, hivatalosan túlnyomórészt nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak számát növelték, a munkahelyüket elvesztett személyek nagy többsége ugyanis – elsősorban a személyes kapcsolatok korlátozása miatt – nem keresett aktívan munkát és/vagy nem tudott volna 2 héten belül munkába állni.

Ez az oka annak is, hogy a járvány első felében nem nőtt látványosan (3,7-ről csak 3,8%-ra, majd 4,1%-ra) a munkanélküliségi ráta, miközben százezrek veszítették el állásukat. Az inaktívak száma júniusra közel 84 ezer fővel csökkent májushoz képest, mivel sokan valószínűleg csak mostanában tudtak nekilátni a munkakeresésnek. Ennek tükrében 2020 júniusában a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 457 ezer fő volt, ami az előző hónaphoz képest 58 ezer fővel több, az egy évvel korábbihoz képest viszont 38 ezer fővel kevesebb.

Címlapkép: Pexels