Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Holnaptól lép életbe a TB-törvény, amely miatt a legkiszolgáltatottabb rétegek kieshetnek az egészségügyi ellátásból

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több fontos törvényváltozás is életbe lép holnaptól, köztük az úgynevezett TB-törvény is, amelynek nyomán sokkal könnyebb lesz kiesni az ingyenes egészségügyi ellátásból, hívja fel rá a figyelmet az ado.hu. A TB-törvényről a Mércén többször is beszámoltunk: a legkiszolgáltatottabb réteget sújtó törvény tervezetét még decemberben fogadta el az országgyűlés.

Ahogyan az ado.hu is írja, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, azaz a NEAK a NAV-tól érkező jelzés alapján ötféle lámpaszínnel jelzi az egészségügyi ellátásra való jogosultság állapotát:

  • zöld: rendezett jogviszony, érvényes taj-szám,
  • piros: rendezett jogviszony, érvénytelen taj-szám,
  • kék: az érintett személy az EGT területén biztosított, az orvosilag szükséges ellátást a külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyával veheti igénybe, de taj-száma érvénytelen,
  • barna: rendezetlen jogosultság, érvénytelen taj-szám, az érintett személy az egészségügyi szolgáltatásokat csak térítés ellenében veheti igénybe
  • sárga: korlátozott jogosultság, érvényes taj-szám, önkéntes megállapodás alapján, teljes körű ellátásra jogosult személy, ide nem értve a transzplantációs ellátásokat, a külföldi gyógykezelést, illetve a térítésmentesen igénybe vehető fogászati ellátások közül kizárólag a sürgősségi fogászati ellátásra jogosult.

Az eddigi gyakorlat szerint érvényes taj-szám esetén, azaz zöld és piros jelzéseknél térítésmentesen juthatott ellátáshoz, piros lámpa esetén emellé járt egy értesítő a jogviszony rendezetlenségéről.

Július elsejétől, azaz holnaptól viszont a NAV ellenőrizni fogja a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket és három hónap elmaradt befizetés után érvénytelenítik a taj-számot, azaz a lámpa barnára vált.

„Ez azt jelenti, hogy 2020. július 1-jétől már nem lesz lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére (korábban ez működőképes megoldás volt), vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást, és ezt az összeget az utólagos járulékfizetést követően sem kapja vissza”

-írja az ado.hu. A sürgősségi ellátást még így sem lehet majd megtagadni. A korábbi szabályozás szerint azok, akik után munkahelyük vagy az állam nem fizet TB-járulékot, havi 7710 forintért megválthatták azt, és amennyiben három hónapon túli tartozásuk volt, akkor is ellátták őket az egészségügyi intézményekben, majd az adóhatóság behajtotta a hátralékot.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy decemberi kormányinfón a törvénymódosítás jogosságát azzal indokolta, hogy csak 2019. első kilenc hónapjában 75 ezren próbálták meg jogosulatlanul igénybe venni az egészségügyi ellátást, ami a miniszter szerint elfogadhatatlan azokkal szemben, akik tisztességesen fizetik az egészségügyi járadékot.

A MASZSZ – Magyar Szakszervezeti Szövetség még a jogszabály kihirdetésekor, a köztársasági elnök aláírása előtt közleményben ítélte el a TB-törvényt: „Minden magyar ember szégyenkezhet majd a kormány új tb-törvénye miatt, ha a köztársasági elnök aláírja azt, s a társadalom csendes elfogadással azonosul az üzenettel: akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg.”

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán