Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: Helyes, hogy nem kap ellátást, aki nem fizet egészségügyi hozzájárulást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Magyarország „klímabajnok”, az ellenzéki sajtó rosszul tájékozódik, aki nem fizet tb-t az pedig ne kapjon ellátást – ezek voltak a csütörtöki kormányinfó legfontosabb mondásai Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztertől, aki azt is elárulta az újságíróknak, mit keresett a Magyar Honvédség repülőgépe Dubajban.

Amikor társadalombiztosításra, illetve egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó törvény a parlament által szerdán elfogadott módosításáról kérdezték a minisztert, egészen pontosan arról, hogy határon túli magyarokra is érvényes lesz-e az, hogy ha nem fizetnek hozzájárulást, ők is kiesnek az állami egészségügyből, így felelt:

„Aki nem fizet egészségügyi hozzájárulást, az természetesen kiesik az egészségügyi ellátásból, de úgy gondolom, hogy ez így helyes, különösen azokkal szemben, akik pedig fizetnek”

Gulyás azzal is indokolta a törvénymódosítás jogosságát, hogy az idei év első kilenc hónapjában 75 ezren próbálták meg jogosulatlanul igénybe venni az egészségügyi ellátásokat, ez a miniszter szerint elfogadhatatlan azokkal szemben, akik  tisztességesen fizetik az egészségügyi járulékot.

Egy egészen friss témában is kapott kérdést  a miniszterelnökséget vezető miniszter: mint arról ma az Átlátszó beszámolt, titkosított útvonalon repülő magyar honvédelmi repülőgépek -amelyeket korábban Orbán Viktor is többször használt-  többek között olyan nyaralóhelyekre,  kaszinóvárosokba és adóparadicsomokba repültek, mint a Kanári-szigetek, Dubaj, Las Vegas vagy Málta, ám azt a Honvédelmi Minisztérium sem árulta el az lapnak, hogy mi célból. Gulyás most arról számolt be, hogy Benkő Tibor arról tájékoztatta, hogy Dubajban kiberegyüttműködési találkozón vettek részt honvédek, az Egyesült Államokban a magyar honvédség fegyverzeti igazgatója fegyverkiállításon volt, a máltai ügyre viszont „fejből nem emlékezett” a honvédelmi miniszter.

A kulturális törvény kormány által benyújtott és tegnap az országgyűlés fideszes többsége által elfogadott módosítása kapcsán – amely ellen hétfőn tüntetést is tartottak a Madách téren – Gulyás azt mondta: felrótta a kormánytól független szerkesztőségeknek, hogy kész kormányjavaslatként tálalnak „különböző megszerzett dokumentumokat”, amire a „szegény balliberális oldal egy tüntetést is meghirdetett, aminek addigra már különösebben sok értelme nem volt”, mert a végül elfogadott módosítás egyáltalán nem érintette a Nemzeti Kulturális Alapot, „noha egy héten keresztül erről olvastunk”.

A színházi ügyekről Gulyás azt mondta, a Gothár-ügy csak megerősíti, hogy ha egy színház vegyes fenntartású (azaz részesül állami támogatásban is), az államnak -az igazgató kinevezésére is kiterjedő – szerződést kell kötnie a fővárossal, és ez a színháznak is érdekében áll, mert ez a biztosítéka hosszú távú, kiszámítható finanszírozásnak. A Katona József Színházban kirobbant ügyről azt mondta Gulyás: „az nem lehet, hogy annak az igazgatónak haja szál sem görbül, aki egy éven keresztül ezt az ügyet eltussolta.”

Az Európai Tanács a december 12-13-ai csúcstalálkozóján tárgyalja az uniós klímatervet is, amelyet legutóbb Magyarország megvétózott. A magyar állam csak akkor tudja támogatni a 2030-on túlnyúló, 2050-es klímacélt, ha „nem az emberek fizetik meg a klímavédelem árát”, hanem a nagyvállalatok és a nagy szennyező országok, melyek között külön kiemelte az USA-t és Kínát.

Ma a világ szennyező emissziójának mindössze 9 százaléka kapcsolódik Európához, ráadásul Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette üvegházhatású gázkibocsátását, ami az EU-n belül a kilencedik legjobb eredmény, így Magyarország az EU-n belül „klímabajnoknak tekinthető”.

Gulyást azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy miközben a tagállamok kérdéseire Varga Judit igazságügyi miniszter válaszolt Magyarország hetes cikkely szerinti uniós meghallgatásán, a zárt ülésről  – különböző gúnyos megjegyzésekkel fűszerezve („Soros-zenekarnak” nevezte az EU Tanácsát) élőben közvetített a Twitteren Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár. A miniszter szerint „boszorkányüldözés zajlik, ellentmondva az EU-s szerződéseknek”, és Kovács Zoltánt is megilleti szólásszabadság joga.

Gulyás miniszter újságírói kérdésre beszélt mai, Karácsony Gergely főpolgármesterrel tartandó megbeszéléséről is, amelyre a kormányinfó után kerül sor. A miniszter szerint a kormány azt szeretné, hogy a fővárosi önkormányzat tegye egyértelművé álláspontját a dél-budai szuperkórház építésével kapcsolatban, azaz „van kórházstop, vagy nincs kórházstop” Budapesten. Szerinte az állam által elképzelt helyszín „jó helyszín”, mert ma Európában mindenhol autópályák közelében építik meg a kórházakat.

Szerinte az atlétikai világbajnokság kapcsán „nincsenek nyitott kérdések”, miután a fővárosi közgyűlés erről szóló döntése a fideszes képviselők szavazatával született meg, és az érintett kerületi önkormányzatok is támogatták a világbajnokság megrendezését.

A teljes kormányinfó megtekinthető az atv.hu közvetítésében:

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd