Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az országgyűlés döntött: az egészségügy fizetős lesz a legelesettebbek számára

Ez a cikk több mint 4 éves.

FRISSÍTÉS, 11:18

Az országgyűlés, ahogy várható volt, elfogadta a törvénytervezetet, így immár törvénybe van foglalva, hogy a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjainak vállát újabb olyan teher nyomja, melyet kétségkívül szinte lehetetlen lesz viselniük.

KORÁBBAN ÍRTUK

Az országgyűlés ma, vagyis szerdán, az idei utolsó parlamenti ülésnapon készül elfogadni egy olyan törvényt, melynek értelmében a magyar társadalom legelesettebbjeinek orvosi ellátását nehezítené meg, vagy lehetetlenítené el, írja a Népszava.

A törvénytervezet értelmében ugyanis azok, akiknek nincs társadalombiztosításuk, készpénzben kellene hogy előre fizessenek az ellátás helyén.

Jelenleg azok, akik után munkahelyük vagy az állam nem fizet TB-járulékot, havi 7500 – jövő júliustól 7710 – forintért megválthatják azt, és amennyiben három hónapon túli tartozásuk van, akkor is ellátják őket az egészségügyi intézményekben, majd az adóhatóság behajtja a hátralékot.

A tervezet szerint azonban amennyiben elfogadják, aki három hónapon túl nem fizeti a járulékot, mert mondjuk munkanélküli, egyetem után még nem talált munkát vagy háztartásbeli, annak egyszerűen törölnék a TAJ-számát.

Amennyiben pedig ez megtörténik, az ellátást igénybe venni szándékozó ember állami finanszírozásra jogosulatlanként jelenik meg a rendszerben, így az adott intézményben – akárcsak egy magánkórházban – piaci árat kellene hogy fizessen azért, hogy foglalkozzanak vele.

Noha a sürgősségi ellátás és a mentés továbbra is ingyenes lenne és alanyi jogon járna minden állampolgárnak, egy háziorvosi vizit nagyjából tízezer forintba kerülne, és a gyógyszereket is teljes áron, tehát a társadalombiztosítási ártámogatás nélkül kellene kiváltania annak, aki ilyen helyzetbe kerül.

A Népszava szerint ma Magyarországon nagyjából 300.000 ember fizeti egyéni szerződéssel a TB-járulékot, akik így veszélyeztetettek, amennyiben három hónapra elmaradnak a befizetéssel. Félmillió embernek jelenleg rendezetlen a státusza, vagyis elmaradtak a befizetéssel, 400.000 magyar állampolgár pedig soha nem vett igénybe Magyarországon egészségügyi szolgáltatást és az adóhatósághoz sincs bejelentkezve, velük nem tudni, mi lenne, ha mégis jelentkeznének orvosnál. 50.000 ember pedig, mivel nincs állandó lakcíme, egyáltalán nem tud szerződni az egyéni szolgáltatási járulékra, mivel a jogosultsághoz szükség van állandó lakhelyre.

A lap számításai szerint 700.000 embert érinthet potenciálisan, hogy amennyiben orvosi ellátást kívánnak igénybe venni, azt csak piaci áron, helyben fizetve tehetik meg a jövőben.

Ezzel Magyarországon is valóra válna az a rendszerint a régebb óta kapitalista berendezkedésű országokban bevett gyakorlat, hogy éppen a legszegényebbeknek, a legelesettebbeknek kell piaci áron igénybe venniük az egészségügyi szolgáltatásokat.

Ugyanis az emberek jellemzően nem jókedvükből maradoznak el a társadalombiztosítási díj befizetésével, hanem azért, mert súlyos anyagi terhet jelent nekik a havi 7.500 forint is, amennyibe kerül, így adott esetben komoly hátralékot kénytelenek felhalmozni.

Ilyen helyzetben ugyan egy esetleges ellátás utáni adóhivatali behajtás is súlyosan megterhelő lehet az ellátott személy számára, az azonban egyenesen abszurd elképzelés, hogy egy szorult anyagi helyzetben lévő ember előre megfizesse az egészségügyi intézményben a piaci árat, amennyiben orvosi beavatkozásra van szüksége.

A törvény, amennyiben elfogadják, újabb lépést jelent az egészségügy polarizálódása felé, tekintve, hogy miközben a jómódúbb embereknek lehetőségük van igénybe venni a magánegészségügyi szolgáltatásokat – nem egy esetben az állami fenntartású intézményekben berendezett rendelőkben – a kormány ahelyett hogy a legszegényebbek ellátását más forrásokból finanszírozná, épp őket bünteti nyomorúságos helyzetük miatt.

Bizakodásra ad okot, hogy egy, a lap által megkérdezett orvos úgy nyilatkozott, ha valakin látja, hogy nem tud fizetni és TB-je sincs, úgy is ellátná, azonban hibás a rendszer, mely egyéni mérlegelésre és jóindulatra bízza az emberek egészségét.

Cikkünket az országgyűlési szavazás eredményével frissítjük.