Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Példátlanul békésen zajlott le a mai tízezres tüntetés Minszkben

Ez a cikk több mint 3 éves.

A külvárosi gyárakból megindultak a sztrájkoló munkások a városközpont felé, a kormányzati épületekhez. Útközben tömegével csatlakoztak hozzájuk a minszki lakosok, diákok. A menet a becslések szerint több kilométeres, ezekben a percekben érkeztek a kormányépületekhez.

Amikor az őrséget elérte a tömeg, az első vonalban szaladó nők szemmel láthatóan a nyakukba borultak, és ami a legfurcsább az elmúlt napokhoz képest, az az, hogy

az őrség nem támadt rájuk, sőt viszonylag készségesen fogadja a tömeget.

Az emberek ezen annyira meglepődtek, hogy tüntettek egyet, majd magyar idő szerint este 8-kor el is mentek haza, miután feltakarítottak.

A korábbi, mai történésekről részletesen itt számoltunk be.

Percről percre közvetítjük az eseményeket! 

Közben élő videót is közzétettek a főtérről, ez itt követhető:

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Minszk Jelenleg Minszkben (és a többi városban is) többnyire teljesen nyugodt a helyzet, a tüntetők felszólításra oszlani kezdtek a kormányzati palota előtti téren. A speciális erők és a rohamrendőrség is láthatóan csökkentette a jelenlétét.

A sztrájkok várhatóan holnap is folytatódnak, mint ahogy egészen valószínűleg az utcai megmozdulások is. Ha ma este újra felizzanának a kedélyek, újra itt leszünk, mint ahogy minden fontos eseményről a továbbiakban is tájékoztatni fogunk.

Egyelőre Tóth kollégával pihenünk egy kicsit, kihasználva a körülményeket, köszönjük a kitartó figyelmet mindenkinek.

Minszk A biztonsági erők a téren határozottan kérték az embereket, hogy a békés demonstráció után nyugalomban oszoljanak, ennek – felmérve a konfrontáció súlyos, és az ügyre is káros hatását – a szervezők és a résztvevők is eleget tettek, előtte még énekeltek egy sort, telefont villantottak, majd megígérték, holnap visszatérnek további demonstráció céljából.

A tut.by portál élő közvetítése kiemelte, „Fehéroroszországban történik mindez”, így az emberek valószínűleg már attól nagyon kellemesen meglepődtek, hogy helyből nem verték szét az egészet, így most beleegyeztek a békés távozásba, kivéve pár száz embert, akik egyelőre a téren maradtak.

Fehéroroszország, Lengyelország Pontosan 40 évvel ezelőtt kezdődött az európai történelem egyik legjelentősebb sztrájkja a gdański Lenin Hajógyárban, amely nemcsak Lengyelország, hanem az egész szocialista tábor politikai berendezkedését megrengette.

Ma pedig Minszkben és más városokban is több helyen épp a legnagyobb gyárak sztrájkjaiból alakult ki a tüntetéshullám.

„a nemesi köztársaságot a nemesek, a burzsoá köztársaságot a polgárok, a szocialista Lengyelországot pedig a munkások döntötték meg”.

– mondta állítólag Gomułka a bukása környékén. Az akkori sztrájkról nagyon ajánljuk Mitrovits Miklós mai, Mércén megjelent megemlékező cikkét.

Fehéroroszország A minszki, és grodnói események hatására már több kisvárosban is jelentős tömeg vonult utcára Fehéroroszországban, immár új választásokat és a rezsim távozását követelik mindenhol.

Csecserszk:

Mozir:

Gorki:

Osztrovec:

függetlenség tér, Minszk A minszki Függetlenség téren továbbra is békés, de hangos tüntetés zajlik, több tízezer emberrel. Ennek keretében a téren álló Lenin szobor is kapott egy belarusz, piros-fehér zászlót.

A zászló egyébként még történetében is kapcsolódik a bolsevik forradalomhoz, mielőtt ugyanis a moszkvai vörösök akár megközelítették volna a német fronton lévő Fehéroroszországot, 1918-ban a helyi szocialisták, keresztényszocialisták és a zsidó szocialista munkásegylet (Bund) kikiáltották a Belarusz Népköztársaságot, ez volt az első ország, aminek a nemzeti lobogója a demonstrációkon most is használt kereszteslovagos, piros-fehér zászló volt.

Fehéroroszország, grodno A központi, belarusz nyelven Hrodnának is nevezett nagyvárosban „Fehéroroszország szabad, és él!” – skandálásokkal tüntetnek a városközpontban, ahol helyi apparatcsikok és vállalati vezetők is megpróbálták lenyugtatni a kedélyeket, de a tömeg kifütyülte őket.

Rajtuk kívül nagy demonstrációk álltak össze az elmúlt órákban Szoligorszkban és Vityebszkben, de szolidaritási tüntetések folynak éppen az ukrjanai Kijevben és Harkivban is.

európai unió 27 uniós ország külügyminiszterei péntek délután rendkívüli videó-konferenciát tartottak a fehérorosz helyzettel kapcsolatban. Az orosz állami TASZSZ hírügynökség jelentése szerint a miniszterek újabb szankciók kivetésében állapodtak meg olyan hivatalos személyek ellen, akik

„felelősek az erőszak alkalmazásában, és az emberi jogsértésekben.”

Egyelőre ennyit lehet tudni, mihelyst kiderül több részlet, jelentkezünk.

Budapest Heves egyetértéssel osztotta meg Gulyás miniszter az Alapjogokért Központ „gyorselemzését”, amelyben azt állapították meg, bezzeg 2006-ban a balliberálisok nem aggódtak annyira, mint most Belarusz kapcsán.

Az elemzésben a kormány kebelén működő civil szervezet megállapította például, hogy:

„A hazai balliberális média jóformán jobban hibáztatja a jelenlegi magyar kormányt a belorusz rendőri erőszakért, mint 2006-ban az akkori magyar kormányt a budapesti rendőrterrorért.

[…]

Van azonban a képletnek egy egyszerűbb megoldása is. Megmondjuk, mire hasonlít a belorusz hatalom békés tüntetőket agyba-főbe verő rendőri brutalitása? A 2006-os budapesti karhatalom azonosítószám nélküli gumilövedékes-kardlapozós brutalitására. Ahogy most a Lukasenka-rezsim vereti a rendőrséggel az ottani ellenzéket, pontosan úgy verette 2006-ban az akkori magyar hatalom az akkori magyar ellenzéket.”

 


Ezzel jótékonyan elfedték, hogy éppen például az Index.hu volt az a portál, ami 2006-2007-ben részletesen dokumentálta a Gyurcsány-kormány idején a tüntetők ellen történt jogsértéseket.

Minszk Burkolt fenyegetésként is értelmezhető közleménnyel fordult Fehéroroszország népéhez Lukasenka, jelenleg regnáló elnök. A vezető így fogalmazott:

„Nem mondom, hogy valamiféle katasztrófa, vagy túlfeszített helyzet van most, de így is van éppen elég probléma, és éppen elég kérdés, amit meg kell válaszolni.”

A gondterhelt, megoldásokat kereső szavak közé azért jutott implicit fenyegetőzés is, nem is akármilyen:

„Mondják meg nekem, hogyan kellene egy katonaembernek cselekednie? Mit cselekedhetnék egy ilyen helyzetben? Azt várják tőlem, hogy üljek ölbe tett kézzel, amíg Minszket fenekestül felforgatják?”

Mint arról korábban már hírt adtunk, a fehérorosz hadsereg nagy erőkkel vonult fel Minszkben, a biztonsági erők – az első pillanatos látható zavart követően – szintén jelentős mennyiségben vannak jelen a kormánynegyednél.

 

 

Fehéroroszország, Hrodna, Szoligorszk, Vityebszk Minszkkel párhuzamosan tódulnak az utcára Hrodnában, Szoligorszkban és Vityebszkben is a tüntetők.

Kép: Mérce/Datawrapper

A demonstrációk így néznek ki a helyszínről:

Sajtóértesülések szerint a nagyobb vállalatok itt is sztrájkba léptek.

Minszk Aggasztó jelenetek zajlanak éppen Minszkben, a fehérorosz hadsereg egy komplett hadoszloppal érkezett meg az eddig békésen tüntető fővárosba:

A külvárosokat a tájékoztatás alapján lezárták, egyelőre nem tudni mi készül.

fő tér, Minszk A helyszíni megfigyelők szerint kifejezetten felemelő a mostani, békés tömeget azon a helyen látni, ahol 2010-ben, egy hasonló, tiltakozó tömeget még helyből, brutálisan szétvertek.

Viszont most is egyre több a pletyka a fővárosban, a kormányzati negyed felé irányuló, katonai csapatmozgásokról, de ezek egyelőre csupán szóbeszédek.

Minszk A kormányzati negyedben sorakoznak tucatjával az előző napok tüntetéseiből ismert katonai rabomobilok is, amiket tüntetők letartóztatására használnak. Bár kissé távolabb attól a helytől, ahol a demonstrálók most összegyűltek.

Minszk A kormánypalota őrsége a tömeg előtt letette pajzsait a földre, többen a nyakukba borultak válaszul.

Minszk A fehérorosz titkosszolgálat (KGB) épülete előtt vonultak el a demonstrálók nem rég. Az épületben sajtósok szerint jelenleg is tartózkodnak politikai foglyok.

Minszk, Vilnius Új videót tett közzé pénteken Szvetlana Tyihanovszkaja, a vasárnap országos tömegtüntetésekbe fulladó elnökválasztáson a hivatalos eredmények szerint gyanúsan gyenge eredményt elérő ellenzéki jelölt, amelyben – ellentmondva hétfői, homályos körülmények közt készített videoüzenetének – arra biztatja a fehérorosz népet, hogy ne hagyja abba a tüntetést, és tartson ki az Alekszandr Lukasenko rezsimje elleni küzdelemben.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}