Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét hírt adott magáról a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt, özönlenek a munkások és a lakosok a kormányépületek felé

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mostantól percről-perce követjük az eseményeket, itt.

Frissítés 2 (16:43):

A kormánypalota előtti őrséget elérte a tömeg, az első vonalban szaladó nők szemmel láthatóan a nyakukba borultak, és ami a legfurcsább az elmúlt napokhoz képest, az az, hogy

az őrség nem támadt rájuk, sőt viszonylag készségesen fogadja a tömeget.


Frissítés 1 (16:40):

A külvárosi gyárakból megindultak a sztrájkolómunkások a városközpont felé, a kormányzati épületekhez. Útközben tömegével csatlakoztak hozzájuk a minszki lakosok, diákok. A menet a becslések szerint több kilométeres, ezekben a percekben érkeztek a kormányépületekhez.

Új videót tett közzé pénteken Szvetlana Tyihanovszkaja, a vasárnap országos tömegtüntetésekbe fulladó elnökválasztáson a hivatalos eredmények szerint gyanúsan gyenge eredményt elérő ellenzéki jelölt, amelyben – ellentmondva hétfői, homályos körülmények közt készített videoüzenetének – arra biztatja a fehérorosz népet, hogy ne hagyja abba a tüntetést, és tartson ki az Alekszandr Lukasenko rezsimje elleni küzdelemben. 


Tyihanovszkaja először nyilvánult meg azóta, hogy hétfőn egy túszhelyzetnek tűnő szituációban volt látható egy videón, amely feltehetően a fehérorosz választási bizottság épületében készült azt követően, hogy az ellenzéki politikus odament hivatalos panaszt tenni a vasárnapi eredmények ellen. Ezen a felvételen arra kérte az embereket, hogy ne tüntetessenek tovább. Egy másik, ugyancsak hétfőn az internetre felkerült videóban az elnköjelölt ugyancsak meglehetősen zaklatott állapotban arról beszélt, hogy valakik választás elé állították (ugyanebben a kontextusban azt is említette, hogy a „gyermekek a legfontosabbak”), ezért menekült Litvániába. Hétfőn reggel a litván külügyminiszter erősítette meg Twitteren, hogy Tyihanovszakaja Litvániában van.

A választási bizottság időközben elutasított minden panaszt, és pénteken kihirdette az igencsak bizarrnak tűnő hivatlos végeredményt: Tyihanovszkaja 10,12 százalékot kapott, míg Lukasenko 80,08 százalékot, ami még több is, mint amennyi a részeredmények szerinti becslés volt vasárnap.

Az ellenzéki politikus tehát újra tüntetni hívja az embereket, valamint a belarusz városok polgármestereit is arr kéri a videóban, hogy segítsék az országos demonstrációt szombaton és vasárnap.

„A hatóságok véres csatát csináltak a békésnek induló demonstrációkból”

-mondta, de egyúttal azt is kérte a tüntetőktől, hogy ők viszont tanúsítsanak békés magatartást, szerinte meg kell állítani az belarusz utcákon dúló erőszakot.

„Ahol tisztességes szavazatszámlálás zajjlott, ott 60 és 70 százalék közti szavazatot kaptam. A fehéroroszok nem akarnak többé a régi rezsim uralma alatt élni”

– mondja a videóban.  

Az elmúlt négy éjszaka során összesen hatezer tüntetőt tartóztattak le. A kiengedett demonstrálók brutális bántalmazásokról és kínzásokról számoltak be a fogdákon, sokukról kerültek fel verésnyomokat és súlyos sérüléseket ábrázoló felvételek. A minszki hatóságok korábban két tüntető halálát is megerősítették.  

Az erőszakos bánásmód azonban nem úgy tűnik, hogy lehűtötte volna a kedélyeket, sőt inkább olaj volt a tűzre: csütörtökön és pénteken is tízezrek vonultak ki tüntetni. 


A pénteki napon ugyanakkor az utcai demonstrációk mellett legalább ugyanilyen hangsúlyos volt az egyre nagyobb méreteket öltő országos sztrájkhullám, amelyhez képek is videók tanúsága szerint munkások ezrei csatlakoztak ország számos vállalatánál, de csatlakoztak a kétkezi munkásokhoz tanárok és IT-dolgozók is is.   


Eközben egyre több ország vezető politikusa ítéli el a fehérorosz eseményeket, miközben a magyar kormány hallgat, péntek reggel például Orbán Viktor szokásos rádióinterjúja is elmaradt. Andrej Babis cseh miniszterelnök péntek reggel a Twitteren arról beszélt, hogy nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett meg kell ismételni a fehéroroszországi elnökválasztást.Babishoz hasonlóan új választásokat, illetve Minszk elleni uniós szankciókat követelt pénteken Jean Asselborn luxemburgi és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter is.

Szankciókat sürgetett Fehéroroszország ellen Ausztria külügyminisztere is. Az ORF osztrák rádiónak nyilatkozva Schallenberg hangsúlyozta: a szankcióknak azok ellen kell irányulniuk, akik felelősek a tüntetőkkel szembeni erőszakért, az önkényes letartóztatásokért és az internet blokádjáért.

Mindeközben a magyar kormány részéről eddig egyedül Szijjártó Péter nyilatkozott a belarusz helyzetről, meglehetősen szűkszavúan.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta pénteken az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozása előtt, hogy további szankciók meghozatalára van szükség azokkal szemben, akik megsértették a demokratikus értékeket vagy visszaéltek az emberi jogokkal Fehéroroszországban .

(The Guardian, tut.by)