Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egymás után állnak le a fehérorosz gyárak, folytatódik a rendőrterror, Szijjártó viszont aggódik a belarusz kapcsolatainkért – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 3 éves.

A vasárnapi elnökválasztást követő tüntetéshullám után Belarusz számos, külkereskedelmileg nélkülözhetetlen vállalatában és gyárában kezdődött sztrájk csütörtök kora délután. A munkabeszüntetők között ott van a BelAZ is, a legnagyobb bányászati billenőkocsik és egyéb építőipari és mezőgazdasági gépjárművek gyártója, ami kiemelten fontos exportere az országnak.

Az előzményekről a Mércén részletesen beszámoltunk, az elnökválasztásról szóló cikkünk itt, a tüntetésről szóló közvetítésünk pedig ezen és ezen a linken érhető el.

A fehéroroszországi körülmények (akadozó, illetve szünetelő internet, újságírók, stábok üldözése-bebörtönzése) miatt nagyon nehéz pontos információkhoz jutnunk. Ennek ellenére mindent megteszünk, hogy megbízható forrásokból és gyorsan informáljuk az olvasóinkat a fejleményekről. Kövessétek velünk az eseményeket percről percre!

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Minszk

„Mindig is elítéltem az újságírók elleni erőszakot! Mindent támogatok, ami civilizált tudósítás. De ez nem azt jelenti, hogy be kellene mászniuk a két tábor közé! Ne másszanak be a pokolba!”

– aggodalmaskodott Karajev belügyminiszter Minszkben az újságírók testi épségéért.

Nekem ugyan nem tisztem minősíteni a miniszter urat, viszont akkor nehezen tudom értelmezni, hogy mégis hogyan történhetett, hogy a

a BBC, az Associated Press, a Belsat, Nexta, a Novaja Gazeta, a Meduza, és felsorolni se nagyon tudom, hány másik portál és hírcsatorna munkatársait vadállati módon bántalmazták munkájuk végzése közben, többüket le is tartóztatva.

 

Minszk

A Novaja Gazeta kiszúrta, hogy az általában Lukasenkot szállító repülőgép (EW-301PJ, akit érdekel nézegetheti a Plane Finder-en) este visszatért Minszkbe Törökországból, miután 9-én, azaz a választások napján odarepült.

 

Minszk

„Városi polgármesterek! Augusztus 15-én és 16-án lehetnétek szervezői békés tömeggyűléseknek a városaitokban. Adjátok meg a népnek a lehetőséget, hogy békésen kifejezhesse véleményét.”

mondta Marija Kolesznyikova, korábbi elnökjelölt, Tyihanovszkaja közeli munkatársa.

A nyilatkozatához hozzáfűzte, hogy a „világ számára világossá vált, a fehéroroszok számára nincs már visszaút.”

Kolesznyikova több követelést is megfogalmazott:

– Azonnal szüntessék be a fizikai erőszakot és az elnyomást.

– Engedjék szabadon az összes politikai foglyot. „Már így is tartoztok több mint 6000-rel” fogalmazott a politikus.

– Mutassák be a valós szavazási eredményeket az összes szavazókörben, és bizonyítékokat is mellékeljenek.

 

A hatalmas rendőri erőszak hatására mostanra több száz tüntető került kórházba és börtönbe az elmúlt öt napban, több beszámoló szerint a börtönökben is kínozzák őket.

A Telegram-csatornájukon keresztül több mint egymillió embert tájékoztató Nexta kampányt indít az erőszakesetek nyilvánosságra hozatalára, a hozzájuk eljuttatott információkat nemzetközi perben használnák fel. Céljuk, hogy kiderüljön, mekkora valójában az elhunytak száma, nyilvános legyen, mennyi és milyen sérülést okoztak a rendőrök az ellenállóknak, és végül elszámoltatásra kerüljenek azok, akik az eseteket elkövették.

Fehéroroszország, Minszk Elindult a rendőrség azokra a helyekre, ahol még mindig nagy a tüntető tömeg, a biztonsági erőket az Uruchcsa és a Puskinszkaja metróállomás közelében látták.

Fehéroroszország Sorra hagyják ott az állami tévéadók munkatársai, közismert médiaszemélyiségek a munkahelyüket, többé nem akarnak a hazugságokat és kormánypárti propagandát terjesztő szereplőknek dolgozni.

„Otthagytam a kedvenc állásomat. A tévé számomra gyerekkori álom, szóval a csatorna elhagyása nem volt egyszerű. De mégis hogy maradhattam volna adásban? Hogy nézzek a gyerekem szemébe, ha majd tíz év múlva a lányom megkérdezi, hogy mit csináltam augusztus 9-10-én? Mégis mit? Mégis hogy tudnék szerepelni így a tévében? Büszkének kéne lennem a szakmámra, nem szégyenkezni miatta”

– mondta el Tatjana Barodkina műsorvezető, aki elmondása szerint akkor döntötte el, hogy felmond, amikor egy hírbemondó munkatársa azt mondta, sajnálja a rohamrendőröket. Barodkina az STV állami tévén futó reggeli műsor egyik arca volt, leginkább „Reggeli három főre” szekciójának műsorvezetőjeként ismerik.

„Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy felmondjanak, mert valamit enniük kell. Viszont így is kiadnak közleményeket! Higgyék el, bőven vannak, akik nem értenek egyet. (…) A férjem kimegy tüntetni minden nap, majd hazajön, ezek után nem mondhatom a képernyőn azt az embereknek, hogy milyen jó az élet nálunk és milyen jó enni.”

Felmondott Jekatyerina Vodanoszova, a Belarus 3 csatorna egyik kulturális programjának műsorvezetője is.

„El sem tudom képzelni, hogy hogy lennék képes szeptemberben az új évad forgatásának kezdetekor beülni egy autóba, amin az állami tévék logói vannak, amelyek számomra és minden igaz ember számára a hazugság, maradiság, düh, sötétség és valótlanságok szimbólumai”

– írta Vodanoszova Facebook-oldalán.

A belarusz Védelmi Minisztérium Belarus 1 állami tévében sugárzott Arsenal című műsorának műsorvezetője, Vlagyimir Burko is benyújtotta felmondását.

„Soha, a legrosszabb rémálmomban sem gondoltam volna, hogy a katonákat és a felszerelést, amiről beszéltem, a saját népem ellen fogják használni. Az ország civil lakossága, nők és – Isten ments – gyerekek ellen.”

Még a korábbi fő propagandisták közül is volt, aki otthagyta állását: így tett Sziarhej Kazlovics, a Belarus 1 eddigi hírszerkesztője is, akinek utolsó szerkesztett műsora éppen Lukasenka győzelméről és az „agresszív fiatalokról” szólt.

Felmondott Vera Karetnyikova, a Jó reggelt, Belarusz műsorvezetője is, ő Instagramon jelentette be döntését:

(Belsat)

berlin, Németország Sürgősen megbeszélésre a magához kérette Borisz Szidorenko fehérorosz nagykövetet Heiko Maas (SPD) német külügyminiszter Berlinben csütörtök este. Szidorenkot a német sajtó szerint tájékoztatták Németország hivatalos álláspontjáról az elmúlt napok fehéroroszországi eseményeivel kapcsolatban.

Minden valószínűség szerint kemény beszélgetés lehetett, tekintve, hogy Maas külügyminiszter, miután a „hatalomban lévőkre kifejtett nyomás fokozását” követelte, egyértelműen leszögezte:

„Abszolút világos, hogy a békés tüntetők brutális bántalmazása és bebörtönzése nem lesz elfogadható a 21. század Európájában.”

Maas ugyanakkor nagyon reméli, hogy az EU-s külügyminiszterek pénteki csúcstalálkozóján egységes álláspontot sikerül majd kialakítani a Fehérorosz helyzettel kapcsolatban.

Fehéroroszország A melósok pedig nem rejtették véka alá a véleményüket:


Kicsit lassú a gépem, szóval nem tudom megszámolni, de ez elég egyértelmű győzelemnek tűnik az ellenzék elüldözött vezetőjének, Szvetlana Tyihanovszkajának.

Legalábbis a nullához képest, amit Lukasenka kapott a kartársaktól.

„Képzeld el egy pillanatra, hogy ez nem egy arctalan katona – ez a testvéred, szomszédod, apád, iskolai barátod”

– ezzel és hasonló szövegekkel kíséri a Беларусь сегодня (magyarul: Belarusz Ma) állami újság az eseményeket. A testvér-szomszéd-apa szöveg ráadásul éppen a tüntetők által használt feliratokat parafrazálja – ma korábban számoltunk be arról, hogy a női tüntetők demonstrálnak olyan táblákkal, melyeken például a

„A nővéred vagyok, az anyád vagyok, a feleséged vagyok. Ne üss”

szöveg szerepel.

A Nexta Telegram-csatornája a cikket író Ljudmila Gladkaja munkásságát is ismertette röviden: az újságíró a békés tüntetőket zavargásokat szervező pogromistáknak nevezi írásaiban, akik bántalmazzák és megverik a szegény rendőröket. Gladkaja írásához a hatás kedvéért Molotov-koktélok képét is csatolta a kormánypárti lap.

„Kedves Ljudmila! Pakold be a bőröndödet. A változások már nagyon közel vannak és a belarusz nép nem fogja megbocsátani szavaidat”, üzeni a Nexta csapata a kormánypárti újságírónak, akinek figyelmébe ajánlják saját közvetítésüket, amiben pontosan követhető, ki is ver meg kit – ahogyan ez látható a Mérce percről percre közvetítésében is. Több mint egymillió feliratkozójuknak pedig Ljudmila Facebook-oldalát ajánlják, a valódi családjukért aggódó tüntetőknek bizonyára van pár szavuk az újságíróhoz.

Az állami BelTA weboldalát megnyitva könnyen észrevehető egyébként is, hogy mi hiányzik: bár az újrahasznosítási arányról, a szavazatok 80%-át magáénak nyilvánító Lukasenka elnök energetikai ipart érintő terveiről, a több mint hatvanezer koronavírusból felgyógyult betegről, útépítésekről és még egyiptomi gyerekek támogatásáról is van hír a főoldalon, az egész országot felforgató tüntetéshullámról elfelejtettek beszámolni.

Minszk Jurij Karajev fehérorosz belügyminiszter hivatalosan bocsánatot kért azoktól a járókelőktől, akiket esetleg sérülés ért véletlenül a tüntetések környékén.

Pontosan ennyit mondott, tehát – egyelőre legalábbis – nem kért elnézést az összevert vagy megölt tüntetőktől, az elrabolt gyerekektől, megfélemlített és bebörtönzött újságíróktól, családjukkal zsarolt közéleti személyiségektől.

Ha ez utóbbiaktól is elnézést kér, természetesen arról is beszámolunk.

Minszk Helyi idő szerint háromnegyed kilenckor a Belsat jelenti: több mint ezer tüntető van jelenleg a minszki Puskin téren, ami az elmúlt napokban gyakorlatilag a fővárosi összecsapások központja volt. Ami a legnagyobb fordulat az elmúlt napokhoz képest, az az, hogy jelenleg nincs egy darab rohamrendőr se a téren. Mintha a föld nyelte volna el őket.

Igaz, cserébe a telefonos kommunikáció is le van lőve a körzetben.

 

 

Számos területen egymás mellé sorakozva, egyfajta láncot alkotva zajlottak és zajlanak a tüntetések. Osipovichiben is készült videó ilyen megmozdulásról, Brestben pedig a nők tüntetéshullámának ottani eseményén álltak a demonstrálók szimbolikussá lett fehér ruhában, kezükben virággal. Volt, ahol olyan hosszan álltak női tüntetők, hogy tömegközlekedési megállókon átívelve tartott a lánc, és közel kétezren alkották. A plakátjaikon olyan feliratok voltak, mint:

„A nővéred vagyok, az anyád vagyok, a feleséged vagyok. Ne üss”.

Az egyik, Twitterre feltöltött képen pedig az látható, hogy egy idős nő fejkendőben, székre ülve csatlakozott a lánchoz.

(tut.by)

Fehéroroszország, Moszkva, Oroszország Az orosz Novaja Gazeta adatelemzői kiszivárgott adatok alapján készítették el elemzésüket a vasárnapi választás eredményeiről, és arra a (most már szinte nem is meglepő) következtetésre jutottak, a legvalószínűbb az, hogy Szvetlana Tyihanovszkaja nyerte el a szavazatok többségét, még a abban a nagyon valószínűtlen esetben is minimum második fordulót kellett volna tartani, ha nem ez lett volna az eredmény.

Tehát még ha a legszemtelenebb csalásoktól el is tekintenénk, akkor is ez lett volna az eredmény:

  • Tyihanovszkaja: 45%
  • Lukasenka: 43%

 

A tut.by készített helyszíni riportot egy belarusz börtön előtt, ahol több mint 500-an gyülekeznek, legtöbbjük azért, mert napok óta nem tudja elérni rokonait, ismerőseit, akik vélhetően részt vettek a tüntetésen.

Több szülő számolt be arról, hogy a gyerekük napközben elment otthonról, majd nem ment haza. Sokan kétségbe vannak esve, egy anyuka még a hullaházat is felhívta, miután azt sem tudta, hogy a fia „él-e még vagy már halott”, de közölték vele, hogy oda biztos nem vitték be. Sok család éjjel-nappal kint vannak a börtönnél úgy, hogy a rokonok váltják egymást a helyszínen.

Csütörtök napközben egyébként sikerült megegyezni a hatóságokkal, hogy a kint várakozók összeállítanak egy listát az eltűntek neveiből, a börtönben pedig megnézik, szerepelnek-e ezek a személyek az adatbázisban. Közben önkéntesek is gyűjtenek adatokat, hátha tudnak segíteni a kétségbeesett embereknek, de a riport szerint így sem annyira megy gördülékenyen az információáramlás.

„A fiamat meglőtték, aztán bevitték a rendőrségre. Amikor idehozták, az orvos a kórházba küldte. Ha a hatóságok azt hiszik, ezek a letartóztatások megoldják a helyzetet, akkor nagyon tévednek, hiszen ettől csak még mérgesebben jönnek ki, és nem fognak csendben otthon ülni” – nyilatkozta egy helyszínen várakozó apuka.

Reggeli információk szerint jelenleg több mint 6000 embert tartanak fogva, akiket pedig már kiengedtek, azok főleg arról számoltak be, hogy a rendőrök megverték őket és több tucat embert zsúfoltak össze kis cellákba.

Ahhoz képest, hogy Orbán Viktor nyár elején épp elkezdte szorosabbra fűzni a viszonyt Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, elég nagy most a hallgatás a kormánypártok háza táján. A HVG éppen ezért megkérdezett pár fideszes politikust arról, hogy mi a véleményük a belarusz helyzetről, és hogy mi lehet az oka annak, hogy napok óta nem foglalnak állást:

  • Navracsics Tibor egykori miniszterelnök-helyettes azt mondta, nem tudja, van-e bármi oka a hallgatásnak, de ő maga egyébként nem foglalkozik a belarusz helyzettel.
  • Hollik István kommunikációs igazgató szerint Fehéroroszország nem kiemelt szövetséges, és most a kormány elsősorban a magyarok ügyeire koncentrál.

Hollik így fogalmazott a rendőri erőszak elleni közös kiállás elmaradásával kapcsolatban: „ahogy mi sem szeretjük, hogy beleszólnak a mi dolgainkba, úgy mi is tiszteletben tartjuk a többi ország szuverenitását.”

  • Révész Máriusz, akiről a HVG megemlíti, hogy a 2006-os tüntetések egyik ikonikus pillanata volt, amikor vérző fejjel nyilatkozott, azt mondta: ő a rendőri brutalitást most sem támogatja, szerinte elítélendő, ami jelenleg Fehéroroszországban folyik.
  • Deutsch Tamás csak Szijjártó nyilatkozatát ajánlotta a hírportál figyelmébe saját válasz helyett.

Megrázó tapasztalatokat osztott meg egy őrizetből kiengedett békés tüntető a nyilvánossággal. Beszámolója szerint a fogdában megverik az embereket, hozzátéve, hogy van orvos a helyszínen. Vizet és élelmiszert kapnak rendesen, de nem jutott mindenkinek hely a cellában, így – állítása szerint – 25-50 embert az udvaron tartanak fogva, akiknek éjjel össze kellett bújniuk, hogy ne fázzanak.

Összecsapás tört ki a tüntetők és a rendőrség között Minszkben. Az alábbi rövid videón jól látható, hogy rendőrök és tüntetők egy csoportja dulakodik, a felvételről úgy tűnik, többen a földre kerültek. Korábban egyébként a rendőrség az autóval dudáló sofőröket büntette.

Alexander Luchonok, az állami tévé egyik riportere is felmondott, távozását követően pedig belsős részleteket osztott meg a szerkesztőségi elvekről. Azt nyilatkozta, amit a tévében látni, az ellenőrzött tartalom, és hogy vannak bizonyos taktikák és stratégiák, amikkel befolyásolni próbálják az embereket. Az irányelvük az volt, hogy finoman elhitessék a nézőkkel, hogy az ország nem stagnál, és minden a legnagyobb rendben.

Luchonok követelte a „propagandistákat”, hogy fejezzék be az emberek bolondnak nézését.

Az Európai Unió diplomatái megjelentek Minszk belvárosában a Puskin téren, egy-egy szál virágot helyeznek el a kedden elhunyt demonstráló halálának helyszínén:


A diplomáciai dolgozók elvileg immunitást élveznek, szóval valószínűleg bíznak benne, hogy őket nem éri majd rendőri atrocitás, bár ahogy a napokban többször is beszámoltunk róla, a fehérorosz belügyeseknek nem feltétlenül okoznak álmatlan éjszakákat a nemzetközi normák: újságírók bántalmazása és bebörtönzése, családtagok eltüntetése, a gyerekek épségével kapcsolatos zsarolás csak néhány példa az elmúlt napokból.

Minden jel szerint a családok is célpontokká váltak a fehérorosz belbiztonság szemében: Jurij Voszkreszenszkij, a korábbi elnökjelölt, Babariko stábjának tagja tegnapi eltűnése után egy KGB-börtönben került elő. Fia, Artur szőrén-szálán eltűnt, senki nem tud vele kapcsolatba lépni.

A mostani elnökválasztás három nő szövetségkötésével vált igazán nehézzé Lukasenka számára, így külön hangsúlyt kap Fehéroroszország-szerte a női jelenlét a tüntetéseken. A jelenleg regnáló diktátor előszeretettel penget szélsőségesen szexista szólamokat, legutóbb például közölte, hogy a politika a „férfiak asztala”.

A fehérorosz nők viszont nem úgy tűnnek, mint akiket csak úgy lesöpörnek:

A fővárosban kórházi dolgozók, orvosok is csatlakoznak a tüntetőkhöz. A minszki 1-es számú Klinika orvosai élőláncot alkotnak a kórház előtt,

Hasonló jelenet játszódik le a Tudományos Akadémia előtt, az akadémikusok szintén élőlánccal tiltakoznak a választások elcsalása és az erőszak ellen.

Számos más cég is csatlakozott a munkabeszüntetéshez, köztük a Grodno-Azot, a Belmedpreparaty, a JSC Grodnozhilstroy, a Terrazit és a Lida Market is, amelyek együtt jelentős munkaerő-kiesést jelenthetenek Belarusznak.

Emellett sztrájkolnak például az állami filharmonikusok is, sőt még az állami televízió dolgozói is utcára vonultak munkaidőben Franak Viačorka miniszki újságíró szerint. Az akciójuk egyébként annak fejében nem meglepő, hogy a csatornak elnöke már szerdán lemondott, majd egy olyan videót posztolt, amelyben arra buzdította a hadsereget, álljanak át a tüntetők oldalára.

A sztrájk mellett az országos tüntetések sem álltak le, továbbra is óránként többször érkezik videó a NEXTA élő csatornájára arról, hogy tömegek vonulnak az utcákon mind Minszkben, mind más városokban.

A Reuters hírügynökség úgy tudja, a szerdáról csütörtökre virradó éjjelen 700 embert vettek őrizetbe, és tegnaphoz hasonlóan ismét napvilágot láttak olyan fotók, amelyeken rendőrök által megvert és bántalmazott tüntetők láthatóak. Szerda este pedig nem mellesleg már éles lőszerrel lőttek a rendőrök.

A legfrissebb hírek szerint az Uber és a Yandex minszki irodáját ismeretlen fegyveresek szállták meg, a már említett újságíró, Franak Viačorka pedig arról is írt Twitteren, hogy hoteleket kutatnak át újságírókat keresve a fővárosban, így fontos, hogy aki tudósítás céljából utazik az országba, az inkább privát lakásokban vagy Airbnb-ben szálljon meg, ugyanis a rendőrök őrizetbe vehetik őket, és akár erőszakot is alkalmazhatnak.

Zsodzinában csütörtök délután egy tüntető csoport elállta az útját a rohamrendőröknek, és a polgármestert is odaterelték, hogy megmutassák neki: „tolvajok ülnek az autókban”.

Mindeközben Szijjártó Péter külügyminiszter is megszólalt az ügyben, miután tegnap hosszasan egyeztetett Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszterrel. Facebook bejegyzésében úgy fogalmazott, egyértelművé vált, hogy hasonló a helyzetértékelésük: mindketten abban érdekeltek, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem.

Az európai politikai közvéleményt most leginkább a belorusz fejlemények érdeklik.

Tegnap hosszasan egyeztettünk Edgars…

Közzétette: Szijjártó Péter2020. augusztus 13., csütörtök

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}