Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így vélekednek a fideszes politikusok a belarusz helyzetről

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahhoz képest, hogy Orbán Viktor nyár elején épp elkezdte szorosabbra fűzni a viszonyt Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, elég nagy most a hallgatás a kormánypártok háza táján. A HVG éppen ezért megkérdezett pár fideszes politikust arról, hogy mi a véleményük a belarusz helyzetről, és hogy mi lehet az oka annak, hogy napok óta nem foglalnak állást:

  • Navracsics Tibor egykori miniszterelnök-helyettes azt mondta, nem tudja, van-e bármi oka a hallgatásnak, de ő maga egyébként nem foglalkozik a belarusz helyzettel.
  • Hollik István kommunikációs igazgató szerint Fehéroroszország nem kiemelt szövetséges, és most a kormány elsősorban a magyarok ügyeire koncentrál.

Hollik így fogalmazott a rendőri erőszak elleni közös kiállás elmaradásával kapcsolatban: „ahogy mi sem szeretjük, hogy beleszólnak a mi dolgainkba, úgy mi is tiszteletben tartjuk a többi ország szuverenitását.”

  • Révész Máriusz, akiről a HVG megemlíti, hogy a 2006-os tüntetések egyik ikonikus pillanata volt, amikor vérző fejjel nyilatkozott, azt mondta: ő a rendőri brutalitást most sem támogatja, szerinte elítélendő, ami jelenleg Fehéroroszországban folyik.
  • Deutsch Tamás csak Szijjártó nyilatkozatát ajánlotta a hírportál figyelmébe saját válasz helyett.
Címlapkép: MTI/Kovács Tamás