Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Belarusz állami média: a rohamrendőrök a barátaink, testvéreink, szomszédunk, apánk

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Képzeld el egy pillanatra, hogy ez nem egy arctalan katona – ez a testvéred, szomszédod, apád, iskolai barátod”

– ezzel és hasonló szövegekkel kíséri a Беларусь сегодня (magyarul: Belarusz Ma) állami újság az eseményeket. A testvér-szomszéd-apa szöveg ráadásul éppen a tüntetők által használt feliratokat parafrazálja – ma korábban számoltunk be arról, hogy a női tüntetők demonstrálnak olyan táblákkal, melyeken például a

„A nővéred vagyok, az anyád vagyok, a feleséged vagyok. Ne üss”

szöveg szerepel.

A Nexta Telegram-csatornája a cikket író Ljudmila Gladkaja munkásságát is ismertette röviden: az újságíró a békés tüntetőket zavargásokat szervező pogromistáknak nevezi írásaiban, akik bántalmazzák és megverik a szegény rendőröket. Gladkaja írásához a hatás kedvéért Molotov-koktélok képét is csatolta a kormánypárti lap.

„Kedves Ljudmila! Pakold be a bőröndödet. A változások már nagyon közel vannak és a belarusz nép nem fogja megbocsátani szavaidat”, üzeni a Nexta csapata a kormánypárti újságírónak, akinek figyelmébe ajánlják saját közvetítésüket, amiben pontosan követhető, ki is ver meg kit – ahogyan ez látható a Mérce percről percre közvetítésében is. Több mint egymillió feliratkozójuknak pedig Ljudmila Facebook-oldalát ajánlják, a valódi családjukért aggódó tüntetőknek bizonyára van pár szavuk az újságíróhoz.

Az állami BelTA weboldalát megnyitva könnyen észrevehető egyébként is, hogy mi hiányzik: bár az újrahasznosítási arányról, a szavazatok 80%-át magáénak nyilvánító Lukasenka elnök energetikai ipart érintő terveiről, a több mint hatvanezer koronavírusból felgyógyult betegről, útépítésekről és még egyiptomi gyerekek támogatásáról is van hír a főoldalon, az egész országot felforgató tüntetéshullámról elfelejtettek beszámolni.