Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint 500-an gyülekeznek a zsodzinai börtön előtt, mert napok óta nem hallottak családtagjaikról

Ez a cikk több mint 3 éves.

A tut.by készített helyszíni riportot egy belarusz börtön előtt, ahol több mint 500-an gyülekeznek, legtöbbjük azért, mert napok óta nem tudja elérni rokonait, ismerőseit, akik vélhetően részt vettek a tüntetésen.

Több szülő számolt be arról, hogy a gyerekük napközben elment otthonról, majd nem ment haza. Sokan kétségbe vannak esve, egy anyuka még a hullaházat is felhívta, miután azt sem tudta, hogy a fia „él-e még vagy már halott”, de közölték vele, hogy oda biztos nem vitték be. Sok család éjjel-nappal kint vannak a börtönnél úgy, hogy a rokonok váltják egymást a helyszínen.

Csütörtök napközben egyébként sikerült megegyezni a hatóságokkal, hogy a kint várakozók összeállítanak egy listát az eltűntek neveiből, a börtönben pedig megnézik, szerepelnek-e ezek a személyek az adatbázisban. Közben önkéntesek is gyűjtenek adatokat, hátha tudnak segíteni a kétségbeesett embereknek, de a riport szerint így sem annyira megy gördülékenyen az információáramlás.

„A fiamat meglőtték, aztán bevitték a rendőrségre. Amikor idehozták, az orvos a kórházba küldte. Ha a hatóságok azt hiszik, ezek a letartóztatások megoldják a helyzetet, akkor nagyon tévednek, hiszen ettől csak még mérgesebben jönnek ki, és nem fognak csendben otthon ülni” – nyilatkozta egy helyszínen várakozó apuka.

Reggeli információk szerint jelenleg több mint 6000 embert tartanak fogva, akiket pedig már kiengedtek, azok főleg arról számoltak be, hogy a rendőrök megverték őket és több tucat embert zsúfoltak össze kis cellákba.

Címlapkép: @abdujalil Twitter