Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fehér ruhás nők virágokkal demonstrálnak Belarusz-szerte a tegnap esti rendőri brutalitások után

Ez a cikk több mint 3 éves.

A belarusz belügyminisztérium is elismerte szerdán, hogy a kedd éjszaka a karhatalom éles lőszert is bevetett a tüntetők ellen, akik a vasárnap megtartott, a nemzetközi elemzők szerint súlyosan elcsalt elnökválasztások után vonultak utcára. A szerdai nap folyamán eddig viszonylagos nyugalomban zajlanak a megmozdulások, belarusz polgárok őrizetbe vett szeretteiket keresve gyűltek össze különböző börtönök környékén, az elmúlt napok összecsapásainak helyszínén pedig virágokkal demonstrálnak az emberek.

Alekszandr Lukasenka belügyminisztériumának közlése szerint kedd este-éjszaka összes 25 városban voltak megmozdulások, a rendőrség pedig több mint ezer embert vett őrizetbe, ezzel az elmúlt napokban letartóztatottak száma meghaladta a hétezret.

A belügy azt is elismerte, hogy az est folyamán éles lőszereket is bevetettek a demonstrálók ellen Breszt városában, a közlemény szerint egy tiltakozó sérült meg.

Bár a hatóságok a tegnap este is felfüggesztették az internet-hozzáférést, a korábbi napok mintáját követve szerda reggel részlegesen újra visszaállították azt, feltehetően azért, hogy a rendőri brutalitás felvételei terjedhessenek és megfélemlítsék a polgárokat. A sajtótermékek weboldalai azonban továbbra is elérhetetlenek maradnak.

A közösségi média mindenesetre megtelt a rendőri brutalitásokat bizonyító felvételekkel. Egy férfi például arról számol be, hogy a tüntetésen a rendőrök leteperték, rugdosták és pajzsaikkal ütötték. „A fejemben már elbúcsúztam a családomtól” – teszi hozzá.

A Telegramon megosztott vallomásában egy minszki taxisofőr elmeséli, hogy felvett 3 tizenéves fiatalt, a közlekedési rendőrség azonban elállta az útjukat, egy rohamrendőröket szállító furgon pedig hátulról vágta el az útjukat. Mindannyiukat kirángatták az autóból, és a rohamrendőrök gumibottal kezdték el ütlegelni őket, majd az autót is megrongálták. Majdnem mindenkit elvittek, az egyik habzó szájjal vonagló fiatalt és a taxissofőrt hagyták csak a helyszínen, utóbbinak még gúnyosan azt mondták, most visszamehet dolgozni.

Hrodna városában egy rendőri harci jármű áthajtott egy személygépkocsin, amelyben egy pár és kisgyerekük tartózkodott.

A szerdai napon is elkezdődtek már a a demonstrációk, ám a karhatalom még nem lépett fel annyira brutálisan, mint az előző napokban. Reggel mindenesetre Lebedevo faluban a polgárok egy petíciót szerettek volna átadni a helyi önkormányzatnál, ám még mielőtt megtehették volna, a rohamrendőrök rájuk támadtak és szétverték őket.

A fővárosban, Minszkben és több más településen a mai nap folyamán eddig főleg nők vonultak az utcára, a rendőri erőszak megállítását kérve, és emlékezve az eddigi áldozatokra. Minszk Puskinszkaja metróállomásánál a polgárok virág százait helyezték el, az itt zajlott összecsapások áldozatainak emlékére.

Fehérbe öltözött nők százai gyűltek össze Minszk több pontján és más településeken is, a fővárosban egyik piacánál, amikor megérkezett a rendőrség, a nők vonulásba is kezdtek.

Spontán gyülekezések alakultak ki az ország különböző börtöneinél is, ahol az emberek őrizetbe vett hozzátartozóikat keresik, élelmet és vizet próbálnak eljuttatni hozzájuk, vagy épp biztató szavakat és az épp aktuális pontos időt kiabálják be nekik a falakon, kerítéseken át.

Megszólalt a vasárnapi választásokon magát győztesnek kihozó Lukasenka is. A belarusz állami hírügynökség tudósítása szerint arról beszélt, az utcai tüntetők gerincét „bűnözői hátterű” emberek adják, akik „nem dolgoznak”.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a keddi nap folyamán a belarusz hatóságok fenyegetése miatt Litvániába menekült Szvetlana Tyihanovszkaja, aki egy feltehetően kényszer alatt készített videófelvételben a tiltakozások befejezését kérte a belarusz néptől.

A tegnapi nap folyamán egyébként a hatóságok több újságírót is bántalmaztak, ezzel kapcsolatban ma az Európai Újságírók Szövetsége is tiltakozó állásfoglalást adott ki. Az EU-s külügyminiszterek pénteken találkoznak, hogy megtárgyalják a belarusz helyzetet, miután az unió vezetése szankciók bevezetését helyezte kilátásba Minszkkel szemben.

Tegnap arról is beszámoltunk, hogy lengyel partnerlapunk, a Krytyka Politiczna Minszkben tartózkodó tudósítója felfedezte, hogy a belarusz karhatalom többek közt lengyel gyártmányú töltényekkel lő a tiltakozókra – később egy cseh újságíróstáb cseh gyártmányú lövedékeket is talált az utcákon.