Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vihar előtti csendben várakozik Minszk a rendőrök bosszújára – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 3 éves.

Minden jel szerint nem önszántából távozott Litvániába Szvetlána Tyihanovszkaja, a vasárnapi botrányos elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint alulmaradó, független megfigyelők szerint viszont győztes ellenzéki jelölt.

Az elnökválasztást és az azt követő zavargásokat élőben követő Nexta Telegram-oldal posztolt kedden délelőtt egy videót, amelynek felvezető szövege szerint a politikust valaki kényszerítette arra, hogy elhagyja Fehéroroszországot.

A videón a Tyihanovszkaja megtörten arról beszél (az eredeti nyelvű átiratot angolra fordító Google szerint), hogy „szörnyű választás elé állították”, és hogy „a gyermekek a legfontosabbak az életben”.

„Tudjátok, azt gondoltam, hogy ez a kampány, megerősített annyira, hogy bármivel megbirkózzak. Ennek ellenére valószínűleg ugyanaz a gyenge nő maradtam, aki eredetileg is voltam. Teljesen egyedül hoztam meg ezt a döntést: barátaim, a kampánycsapatom és Szergej (börtönben ülő férje – a szerk.) beleszólása nélkül.

Tudom, hogy sokan megértenek, de sokan elítélnek vagy akár gyűlölnek is majd a döntésemért, de a Jóisten óvjon mindenkit attól, hogy ilyen döntési helyzetbe kerüljön.

Ezért kérlek, vigyázzatok magatokra, egyetlen életet sem érdemes feláldozni azért, ami most történik. A gyerekek a legfontosabbak az életünkben”

– mondja az elnökjelölt könnyeivel küszködve.

Az angol nyelvű Wikipedia-oldala szerint Tyihanovszakajának egy lánya és egy fia van a bebörtönzött Szergej Tyihanovszkijtól.

Konkrétumokat nem árult el arról, hogy pontosan mit jelent a belarusz ellenzéki küzdelmek szempontjából az a bizonyos döntés, amit meghozott, sem egyéb információt Litvániába kerüléséről. Tyihanovszkaja hétfő este azután tűnt el, hogy a fehérorosz választási bizottság épületébe, hogy hivatalos panaszt tegyen az Alekszandr Lukasenkát 80 százalékkal győztesnek kihozó választási eredmény ellen.

Címlapkép: Twitter
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Jóval kevesebben mentek ma ki az utcára a Szvetlana Tyihanovszkaja távozása, kényszer ereje alatt beolvasott, nyugtató üzenete, és a tűzparancs kiadásának elterjedése közepette Belaruszban, mint tegnap.

Tadeusz Giczan kutató, és Twitter-tudósító rövid elemzésben amellett érvelt, az aktív gerillaharc korszaka véget érhet, de ezzel a rezsim helyzete még nem szilárdul meg:

„A legbölcsebb dolog most a tüntetések átmeneti elhalasztása lehetne, így meg lehetne várni a hivatalos szervek reakcióját. Egy bizonyos ponton egyszerűen vissza kell állítaniuk az internetet. Ez azt is jelentené, hogy a nép végre látná, mit művelt Lukasenka, mert jelen pillanatban csak a technikához értő belaruszok látják mindezt, az átlagember nem.”

Fejti ki, majd hozzáteszi, az elnök legitimitása és támogatottsága a városokban mindenképp, de vidéken is, romokban hever a választás után. És mivel csak és kizárólag a biztonsági erők tartják hatalmon, ez egy fenntarthatatlan politikai helyzet a számára.

Nemhogy a további napok, de a holnap reggelig következő órák is sokat alakíthatnak ezen a képen, ezért most én is egyelőre csak átmenetileg kívánok jó éjszakát, és köszönöm meg a töretlen tegnapi, és ma hajnali figyelmet!

Minszk A rohamrendőrség azonban felvonult egyes lakótelepeken gyanúsítottak után kutatva, és ugyanígy szúrópróba-szerűen rángatnak ki autósokat országszerte, vagy éppen villámgránátokkal lövöldözik őket.

A lakótelepeket végigmasírozó rendőröket Minszkben fújolás és „Szégyen!”-kiáltások kísérik, amire a válasz a rendőrség részéről az, hogy az ablakok felé lövöldöznek:

Az utakon pedig a rohamrendőrök lövöldözése mintegy terrorként jelentkezik a lakosság felé:

Minszk, Zsabinka Az orosz Meduza szerint egészen szokatlan módon mutatott ajtót egy minszki polgár a rohamrendőrségnek, amikor a sokadik emeletről az udvaron épp tüntetőt ütlegelő rendőr mellé hirtelen egy ajtó zuhan le.

A breszti régióban található Zsabinka kisvárosban pedig a rohmakocsi kerekére dobott valaki egy molotov koktélt, a rendőrök pedig úgy feldühödtek, hogy a legközelebb ácsorgóról eldöntötték ő volt, és őt kezdték el verni.

(Meduza, Nashaniva)

Minszk Minszk Szerebrjanka városrésze mutatja leginkább, hogy a taktika pillanatok alatt is meg tud változni a jelenlegi fehérorosz tiltakozásokban. Az igen széles utat ugyanis egy helyben álló, dudáló személygépkocsik dugították el, így a rendőrségi járművek egyelőre képtelenek eljutni az ottani tüntetés helyszínéig, maximum csak gyalog mehetnek, ami viszont nekik is kockázatos, és még lassabb is.

london, Varsó, Vilnius Linas Linkevicius litván külügyminiszter ma este a CNN-ben Christiane Amanpournak megosztott pár részletet arról, hogyan értesült Szvetlana Tyihanovszkaja érkezéséről. Elmondása szerint erről Vilniust előre semmiféle formában nem értesítették a belarusz állami szervek, és egyszercsak megjelentek a határnál.

Viszont azt is elmondta, később beszéltek Tyihanovszkajával, és ő elmondta, nem túl sok választást hagytak neki, vagy már meglévő belarusz útlevelével legálisan elhagyja az országot, vagy „súlyos következményekkel néz szembe” otthon.

Linkevicius elmondta azt is, az elnökjelölt két gyermeke már korábban, ugyancsak Litvániába érkezett, és Tyihanovszkaja utánuk ment oda.

A litván miniszter teljes védelmet ígért a fehérorosz politikai menekülteknek, ugyanakkor Amanpour következő vendége, Andrej Sannyikov volt belarusz ellenzéki elnökjelölt, akit annak idején politikai szerepvállalásáért bebörtönöztek, most pedig Lengyelországban él, száműzetésben. Ő egyértelművé tette azon véleményét, hogy Tyihanovszkaja Litvániába való átszállítása jól átgondolt Belarusz KGB-műveletnek tűnik, amelynek „még távolról sincs vége”, és nem lehet tudni, hogyan és miképp tudják őt sakkban tartani Lukasenka állambiztonságának emberei.

Fehéroroszország Válaszul arra, hogy Lukasenka rezsimje korlátozza az országban az internet-hozzáférést (és ezzel az információáramlást), a Szabad Európa Rádió (RFE-RL) bejelentette, hogy középhullámon fehérorosz nyelvű adást indít.

Az adást 1386kHz-en az éjszakai órákban lehet majd fogni, vagyis a tüntetések legsűrűbb időszakában.

Ötvenes évekbeli állami terror ellen ötvenes évekbeli ellenszer.

Minszk Mivel a rohamrendőrök ma három nagyobb tüntetés körül gyülekeznek Minszkben, ezért a tüntetők is Szerebrjanka, Kamenyka és Urucsja városrészekbe hívnak mindenki mást, hogy csapjanak össze a rendőrökkel, és hagyják el a kisebb létszámú vonulásokat.

Kevesebben vannak tehát ma a tiltakozók, és közülük is számosan már börtönbe kerültek, de egyáltalán nem adják föl.

(Nexta Live / Telegram)

csehország, európai unió, Fehéroroszország A lengyel gránátok mellett ezek szerint cseh gyártmányúakat is bevetett Lukasenka rendőrsége a tüntetők ellen. Viszonylag kellemetlen felvételek ezek olyan országok vezetőinek, amelyek amúgy határozott szavakkal ítélik el a diktatúrát és a polgárok elleni erőszakot.

Tomáš Petříček cseh külügyminiszter kedden nem is értette, hogyan kerülhetett a belarusz biztonsági erők kezébe cseh gyártmányú fegyver, természetesen. Úgy találgatott, hogy biztosan a feketepiac juttathatta el a gránátokat a belarusz karhatalomnak, vagy esetleg ezek még régiek, és már lejárhatott a szavatosságuk. Utóbbiban jó ha bízik, ugyanis Csehország 2011-től hivatalosan sem szállíthat fegyvert Fehéroroszországnak, akkor csatlakozott ugyanis a hivatalos EU-s embargóhoz.

Caracas, Venezuela Két nappal Lukasenka igen kérdéses, 80%-os, hivatalos eredményének kihirdetése után, ma gratulált neki a venezuelai népi hatalom külügyekért felelős minisztériumának közleménye szerint, hangsúlyozva a venezuelai és a fehérorosz nép barátságát.

Kérdés: ha ennyire nagy barátok, miért csak most írtak? A választ csak a hivatásos és amatőr kremlinológusok adhatják meg.

Breszt Az Onliner videóján jól látszik, hogy nem csupán a Tut.by tudósítóját, Sztanyiszlav Korsunovot hurcolták el a karhatalmisták Bresztben, de nemzetközi újságírókat is: az Associated Pressnek fotózó Szergej Grics kameráját el is törték letartóztatás közben, egy másik orosz fotóriporternek pedig a memóriakártyáját vették el a gépéből.

Minszk A BBC az egyik Telegram-csatornán számolt be róla, hogy televíziós stábjukat jelölés nélküli fekete egyenruhások bántalmazták. Az újságírók jól látható „Press” feliratú felsőruházatban voltak, akkreditációs kártyájuk a nyakukban lógott.

Amikor az egyik feketeruhásnak felmutatta egyikőjük felszólításra a sajtóigazolványát, a karhatalmista letépte azt a nyakából, az operatőrnek a kameráját próbálták összetörni, őt magát pedig bántalmazták.

Bár nem-hivatalosan kijárási tilalom van érvényben a fehérorosz fővárosban, és egy felolvasott szövegben Tyihanovszkaja elnökjelölt is a tüntetések abbahagyására szólította fel a tüntetőket, ma kisebb számban ugyan, de Minszk két városnegyedében és vidéken is ismét utcára vonultak az emberek, azt követelve, hogy hozák nyilvánosságra a valós szavazati arányokat.

Kamennoj Gorke negyedben, Minszkben barikádokat is emeltek, az előző napokhoz hasonlóan, 1000 tüntető néz szembe 500 rohamrendőrrel a forgalmat pedig blokkolták.

Bresztben hasonlóképpen, folytatódott a tüntetők tömeges letartóztatása. Ugyanez történik éppen Mogiljevben és Grodnóban is.

(Nexta Live / Telegram)

Fehéroroszország, Lengyelország, Minszk A Mérce partnerlapja, a Krytyka Polityczna alapító újságírója, Sławomir Sierakowski kedden írt cikket róla, hogy a hétfő esti minszki utcai összecsapások során milyen súlyos rendőri brutalitással szembesült.

Miután átvészelte az éjszakát, másnap reggel összegyűjtötte a tüntetőkre lőtt lövedékek (hang- és villanógránátok, stb.) maradványait, és döbbenettel tapasztalta, hogy azok bizony

lengyel gyártmányúak.

Sierakowski így foglalja össze a tanulságokat:

„Ez a helyzet azonnali [lengyel] kormányzati tisztázásra szorul. Lengyelországot a nemzetközi lejáratódás fenyegeti, de még fájdalmasabb az, ahogyan a „Made in Poland” feliratú töltényhüvelyeket összegyűjtő fehérorosz emberek szemében lejáratódunk, épp egy olyan pillanatokban, amikor a mi külügyminiszterünk vagy az elnökünk ad ki komolykodó nyilatkozatokat.”

Arról a Mércén is beszámoltunk, hogy a lengyel köztársasági elnök még hétfőn a korai órákban litván kollégájával közös állásfoglalásban szólították fel a belorusz hatóságokat, hogy azonnal vessenek véget a tüntetések brutális oszlatásának, tartsák tiszteletben a demokrácia alapelveit.

Valóban kérdés, hogy mennyire hiteles az ilyen felszólítás, miközben lengyel gyártmányú fegyverekkel üldözik azokat a bizonyos alapelveket.

 

brüsszel Josep Borrell, az EU külügyi főbiztosa ma végül a legmagasabb szinten jelentette ki Brüsszelben,

a Belaruszban tartott, vasárnapi választások sem szabadnak, sem igazságosnak nem nevezhetőek.

Ugyanebben a nyilatkozatban Borrell az összes EU-tagállam nevében „súlyos szankciókat” helyezett kilátásba Aljakszandr Lukasenka, és a többi, a választásért és a rendőri brutalitásért felelős belarusz vezető ellen.

Ahogy arról korábban írtunk, Szvjatlana Cihanovszkaja ellenzéki elnökjelölt hivatalosan vitatta a meghirdetett választási eredményeket, amit az utcára vonuló tömeg sem fogadott el, de az ellenzék vezérét tegnap éjszaka egy nyilatkozat beolvasására és Litvániában való távozásra kényszerítették. Ezek után szólalt meg végül Borrell is.

(RTÉ)

Fehéroroszország, Minszk Többeknek lefoglalták a merevlemezüket, volt akinek eltörték a kameráját, másokat simán őrizetbe vettek. Teljesen egyértelmű a ma esti taktikája a fehérorosz belügyeseknek: szándékosan célozzák a sajtót, hogy még minimális információt se lehessen szerezni az eseményekről.

Mindeközben újra tiszteletüket tették a pirotechnikai eszközök, a rohamrendőrség, az OMON, a KGB Alfa, és őszintén szólva a jó isten tudja, még hányféle belügyes ismét hang- és villanógránátokkal szórja a minszki tüntetőket.

belarusz Pinszkben jelentős összecsapások zajlottak helyi idő szerint kora este, helyszíni fotók szerint a Pervomajszkij sugárút tömbházainak udvarán még este is feküdtek fiatal tüntetők a rohamrendőrség által fogva tartva.

De Vityebszkben is erőszakos összecsapások zajlanak a rendőrök és a főleg fiatal helyi tömeg között

Az egyetlen kivétel Gomel, ahol több százan vonultak utcára ma is, de ott a tüntetőket senki sem zavarja, csak vonulgatnak a városban.

(Nexta Live / Telegram)

Breszt, Minszk Minszkben máris extrém módon erőszakossá váltak a belügyisek, az egyik felvételen például jól látható, hogy egy társasházba bemenekülő tüntetőket a folyosón is kergetik, majd némi bántalmazás után bilincsben elvezetik őket:

Bresztben egy járókelő telefonjáról filmezte az egyik rendőrségi kisbuszt, a benne ülő rendőrök válaszul szétlőtték a kezét:

Minszk Nagyarányú oszlatásba kezdtek az OMON emberei a Puskin téren a metróállomás körül, ahol a katonai sorfal előtt tüntetőket kezdték szétverni, a fotósok, újságírók összes bizonyítékát elkobozva, közülük sokakat letartóztatva, jelenti a Belsat.

A belügyesek boldog-boldogtalant összefogdosnak, és gumibotoznak, inzultálnak, vernek, miközben azt kiabálják nekik „Menjen haza!”, főleg kamaszokat fogdosnak össze, míg a rohamrendőrség emberei az úton ,a tüntetőkkel szolidáris autósok üvegét is beverik.

Fehéroroszország Pavel Potapov és Ivan Muravjov, a Belsat két munkatársa autójukból, telefonról filmezték az eseményeket, egy rendőr megállította őket, majd végigpörgette a telefonos galériájukat. Mivel nem tetszett neki a látvány, letartóztatta mindkettőjüket.

Potapovot ésMuravjovot jelenleg ismeretlen helyen tartják fogva a Belsat szerint.

 

Budapest Az esemény, amelyen a Momentum képviselői és magyarországi belarusz aktivista is felszólalnak, élőben is megy a Facebook-oldalunkon:

Minszk Az egyik pont, ahol a minszkiek ma is összegyűltek tiltakozni a Puskinszkaja állomás környéke, itt a széles mellvédeken az út mellett álltak tömegesen, amíg az OMON röhamrendőrei nem kezdtek el pajzsukat csattogtatva feléjük rohanni. Ekkor az emberek szétfutottak, a rendőrök visszafutottak, ez pedig többször is megismétlődött. Végül az OMON emberei megunták, és jó pár tüntetők összefogdosva őket egy közeli kávézóba zárták be, most ott őrzik.

A közeli Dzerzsinszkij sugárúton (igen, Belaruszban még van ilyen) pedig kisbuszokból ugrálnak ki csapatosan az erősítést képező rendőrök.

(Nexta Live, Onliner / Telegram)

Breszt Gyakorlatilag percre pontosan az előző napokkal egy időben megkezdődtek a ma esti utcai összecsapások is. Bresztben az utcára vonult tüntetők már össze is csaptak a rohamrendőrséggel, a város központjában zajlanak a csatározások.

Szintén ugyanitt már le is tartóztatott a rendőrség egy újságírót, Sztaniszlav Karsunavot, miután 10 rohamrendőr bántalmazta a szemtanúk szerint.

Sztaniszlav Karsunav a TUT.BY munkatársa.

 

Egy helyi újságíró fotót közölt arról, hogy mentőautók grasszálnak a tüntetők gyülekezési pontjai körül, amikbe, ha befotózunk, ahogy azt egy polgár meg is tette, állig felfegyverzett rohamrendőröket láthatunk bennük üldögélni.


Ez nem új módszer, 1956. október 23-a estéjén a hangulat felforrósodásához nagyban hozzájárul Budapesten, hogy felfegyverzett ávósok mentőautókbál kiugrálva lőttek a tüntetőkre a Rádió épülete előtt. A módszert az állambiztonság a teljes forradalom alatt használta, nagy pusztítást elérve.

 

Fehéroroszország A jelek szerint a fehérorosz hadsereg ma este besegítene a tegnap éjjel barikádokkal küszködő OMON-karhatalmistáknak, legalábbis katonai lánctalpas munkagépeket fotóztak nagyobb települések közelében.

 

Budapest Nem csitul a helyzet Fehéroroszországban, a rendőrségtől valószínűleg minden eddiginél brutálisabb fellépésre lehet számítani. A helyből tudósító újságírók lassan elfogynak, így megpróbálunk a lehető legtöbb információt kinyerni a maradék csatornákról, mostantól ketten Tóth kollégával.

 

belarusz, Minszk Egy lengyel tudósító-blogger közölte a videót, amit kapott, ezen egy speciális rendőrség által használt hullámhosszra ráhangolt (avagy éppen rendőrségi) adóvevőt vettek videóra, ahol azt a parancsot adták ki, hogy ha a tüntetők megpróbálnak rendőrségi járműveket felborítani „halálos erő” is bevethető ellenük.

Ez új szintet jelentene a brutalitásban.

A Belsat eközben több helyről kapott információkat arról, hogy a hadsereg ma Minszkbe felvonuló alakulatai is éleslőszert kaptak.

A független Belsat információi szerint a belarusz állami tévében jelenleg egy bejátszás megy, ahol a rendőrök által elfogott „felforgatók” – azaz a valós választási eredmények kihirdetéséért tüntetők  – kamera előtt „bevallották bűneiket”, a bemondók pedig menten hozzá is tették mindehhez, hogy a tüntetésekért „a Nexta nevű blogger” a felelős.

Fehéroroszország Egyes értesülések szerint a fehérorosz rendőrség több tisztje adta vissza a jelvényét lelkiismereti okokból ma, illetve az elmúlt napok során. Érdemes hangsúlyozni, hogy az eddigi képsorok és értesülések alapján a legsúlyosabb visszaéléseket eddig az OMON speciális egységei és a belarusz KGB emberei követték el.

Ahogy arról a Mérce is beszámolt, tegnap a fehérorosz belügyminisztérium is elismerte, hogy egy demonstráló életét vesztette az utcai összecsapások során. A minszki lakosok egész nap csoportosan járulnak a helyszínre a Puskin metróállomás közelében, és egy-egy szál virágot helyeznek el az emlékére.

Fehéroroszország, Minszk, Vityebszk Az elmúlt napok eseményeit az egyik legintenzívebben követő fehérorosz Belsat hat munkatársa (riporterek, operatőrök) hollétéről nincs semmilyen információ. A portál munkatársai közül

Sztas Ivaskevicset

Tatjana Belasovát

Alena Scserbinszkaját

Vitalij Dubikot

9-én és 10-én letartóztatták a belbiztonságiak, és ismeretlen helyen tartják fogva őket. Két további munkatársuk,

Zmicer Kazakevics

és Uladzimir Luniu

a vityebszk-környéki események során eltűnt, nem lehet velük kapcsolatba lépni.

A Meduza.io riporterét, Maxim Szolopovot a hatóság emberei bántalmazták, majd augusztus 10-én hajnali 1-től nem válaszol telefonjára. Szolopov és a többi újságíró azonnali elengedését követeli a Meduza. A felsoroltakon kívül még biztosan tudni több tucat eltűnt/bebörtönzött/bántalmazott sajtó munkatársról.

A sajtó munkatársainak háboríthatatlanságát, forrásainak védelmét, és a szabad munkavégzésükhöz való jogot több tucat nemzetközi egyezmény, szerződés és irányelv szavatolja. Hogy a legalapvetőbb emberi jogokról már ne is beszéljünk.

Budapest

„Felszólítjuk a magyar kormányt, ítélje el a belorusz helyzetet és kérjen magyarázatot! – A Párbeszéd felszólítja a magyar kormányt, hogy ne hallgasson tovább, haladéktalanul ítélje el a választások elcsalását, az emberi jogok tömeges megsértését Belaruszban, és kérjen magyarázatot a belorusz nagykövettől az ott történtekről.”

– írja az MTI-hez eljuttatott közleményében a Párbeszéd Párt.

A párt sajtóanyaga Lukasenka fehérorosz elnököt Orbán Viktor barátjaként említi, és kitér arra, hogy a belarusz diktátor minden eddiginél durvább lépéseket tett, mint például a tüntetők bebörtönzése, az ellenzéki jelölt elüldözése és a tömeges választási csalások.

„A Párbeszéd kiáll a jogaikért és szabadságukért, a diktatúra ellen küzdő belorusz emberek mellett, és szolidaritásunkat fejezzük azok iránt, akiket atrocitások értek a politikai véleményük kifejezése miatt.”

– zárta közleményét a párt.

(MTI)

Moszkva, Oroszország A moszkvai fehérorosz követségnél több százan gyűltek össze a helyi Újságíró Szakszervezet szervezésében, hogy követeljék a fehérorosz államtól az eddigi tüntetések során elfogott és bebörtönzött újságírók azonnali elengedését.

A tegnapi nap folyamán is volt egy hasonló demonstráció, akkor mintegy 300 ember gyűlt össze a követségi épület előtt.

(Novaja Gazeta)

Budapest Az elmúlt naphoz hasonlóan ma is bekapcsoltuk az életkorkaput a közvetítésben, a hírek és a képek egyre kevésbé valók gyerekszemeknek.

 

Minszk, Pinszk Mint arról tegnap a Mérce is beszámolt, legalább egy halálos áldozata már van a Fehéroroszországban két napja tartó utcai összecsapásoknak. A Belsat és a TuT.by beszámolói szerint több mint negyven ember van jelenleg is súlyos állapotban, „rengeteg” amputációt kellett végezniük a tegnap éjjeli összecsapások után, és legalább egy valakit orvosi kómába kellett helyezni sérülései miatt az idegsebészeti klinikán.

Egy esetben Pinszk városában a hatóság emberei egy 16 éves, mozgássérült fiút vertek félholtra ismeretlen okokból, kulcscsontja el is tört.

A TuT.By portálnak több minszki orvos úgy nyilatkozott, hogy sokkolta őket a tegnapi sebesültek száma, és a sérüléseik súlyossága.

„Soha nem álltunk még szemben ilyen sebesülésekkel.”

nyilatkozta egyikőjük.

Sorozatosan érkeznek hírek megvert, illetve gumilövedékkel eltalált újságírókról is, erről tegnap mi is beszámoltunk.

Minszk A RIA Novosztyi jelentése szerint a fehérorosz ellenzék egységbe tömörült, és „Állami Megmentési Bizottság” néven közös platformon folytatják innentől.

Valerij Cipkalo korábbi elnökjelölt, a Bizottság tagja bejelentette, hogy hivatalosan is kérni fogják a nemzetközi közösséget, hogy az elüldözött Szvetlana Tyihanovszkaját ismerjék el Fehéroroszország legitim elnökének.

 

Litvánia A litván külügyminiszter szerint nyomás hatására döntött Tyihanovszkaja az ország elhagyásáról. Ez nagyjából annak a hírnek a megerősítése, amit eddig is többen sejteni véltek, vagyis az alatt a pár óra alatt, amikor az ellenzéki vezetőről nem lehetett tudni semmit, valószínűleg megzsarolhatták.

Linas Linkevicius így fogalmazott:

„Órákon keresztül volt [Tyihanovszkaja] a Választási Iroda épületében úgy, hogy nem lehetett elérni. Kiderült, hogy nyomás alatt tartották, és nem volt más lehetősége, mint hogy elhagyja az országot. Litvánia egy évre szóló vízumot állított ki számára, teljesen legálisan tartózkodik nálunk. Kora reggel érkezett Litvániába, most pihen. Biztonságban van a gyermekeivel.”

 

Minszk A minszki Elektromos Művek üzemében sztrájkoló munkásokat kívülről támogató tömeg kezdett összeverődni, de a rohamrendőrség gyorsan oszlatni kezdett a helyszínen. A hírek szerint legalább két embert őrizetbe vettek a gyár beléptetőkapujánál, többeknek viszont sikerült kijutniuk.

A minszki kék metróban egy ember lemászott a sínekre egy táblával, így – átmenetileg legalábbis – megbénult a vonal forgalma. A táblán az olvasható:

„Ne legyen több gyilkosság és bántalmazás!”

 

Breszt, Fehéroroszország, Minszk Csoportos munkabeszüntetést jelentettek a Minszki Margaringyár, a Zsabinka Cukorgyár és a Kozlov Elektromos Művek üzemegységeiből. Meg nem erősített információk szerint a Breszti regionális kórházban is többen letették a munkát.

A minszki traktorgyár 70 munkása szintén leállt a munkával, és az udvaron gyülekeznek, válaszokat követelve a gyárvezetőségtől a kialakult politikai helyzet kapcsán.

Minszkben a helyi szakszervezeti vezetők a munkások élére álltak.

Litvánia Litvániába távozott a tüntetésektől forrongó Fehéroroszországból a botrányos vasárnapi választás után Szvetlána Tyihanovszkaja, a belarusz ellenzék elnökjelöltje, legalábbis ezt állítja a litván külügyminiszter.

Linas Linkevicius kedden reggel posztolt hivatalos Twitterén a Tyihanovszkaja hollétéről, akinek – mint arról a tüntetéseket nyomon követő frissülő cikkünkben beszámoltunk – hétfő este több órára nyoma veszett.

 

„Szvetlana Tyihanovszkaja biztonságban van. Litvániában tartózkodik.”

– áll a szűkszavű tweetben.

Mint ismert, a vasárnapi választáson független elemzők és az ellenzéki csoportok szerint Szvetlána Tyihanovszkaja aratott győzelmet, ám a regnáló elnök, Alekszandr Lukasenka végül győztesnek hirdette magát mintegy 80 százalékos szavazataránnyal. Az ellenzéki jelölt hétfőn bejelentette: nem fogadja el a választás eredményét a tömeges csalások miatt.

Tyihanovszkajáról korábban már megírtuk: azóta jelent igazi fenyegetést a fennálló hatalomra, hogy július 26-án egyesítette kampányát Veronika Cepkalo és Marija Kolesznyikova jelöltekkel.

Tyihanovszkaja sajtófőnöke hétfőn arról számolt be, hogy az elnökjelölt hivatalos panaszt is tett a fehérorosz választási bizottságnál, ám nem sokkal ez után ismeretlen helyre távozott. A független orosz lap, a Novaja Gazeta információja szerint tábozása előtt az ellenzéki politikus annyit mondott:„Döntést hoztam.”

Az elnökjelölt már a választás előestéjén is eltűnt rövidebb időre: helyi hírek szerint a letartóztatását megelőzendő távozott ismeretlen helyre, nem merte a szombat estét lakásán tölteni.

A vasárnapi fehéroroszországi választásról, a bődületes méretű választási csalásokról és az elnyomó erődemonstrációról itt írtunk bővebben. A választás lezárását követő tömegtüntetésekről, és azok – átmeneti – feloszlatásáról innen és innen tudtok tájékozódni.

Tyihanovszkaja kampánycsapatának több tagját már vasárnap letartóztatták, korábbi versenytársa, jelenlegi szövetségese, Veronika Cepkalo ellenzéki politikus pedig ugyancsak elmenekült az országból.

Fehéroroszországban a vasárnapi választási eredmények miatt vasárnap este kezdődő tüntetések hétfő este is országszerte folytatódtak: a rendőrség hanggráttal és gumilövedékkel kezdett oszlatásokba, ezreket vettek őrizetbe. A tüntetések szervezői a keddi napra általános sztrájkra szólítottak fel.

A fehéroroszországi körülmények (akadozó, illetve szünetelő internet, újságírók, stábok üldözése-bebörtönzése) miatt nagyon nehéz pontos információkhoz jutnunk. Ennek ellenére mindent megteszünk, hogy megbízható forrásokból és gyorsan informáljuk az olvasóinkat a fejleményekről.

 

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}