Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minszkben elszabadult a pokol az elcsalt választás után, ezrek az utcákon, összecsapások zajlanak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 3 (0:00):

Több európai vezető is elítélte a belarusz hatóságok brutális fellépését a tüntetőkkel szemben. A svéd külügyminiszter, Ann Linde közölte, hogy egyeztetett fehérorosz ellenzékiekkel, és elmondta nekik, hogy Svédország a fehérorosz nép oldalán áll.

Szintén nyilatkozatot adott ki Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nausėda litván államfő, közös kiáltványukban felszólították a fehérorosz hatóságokat az emberi és polgári jogok tiszteletben tartására, az erőszaktól való tartózkodásra, valamint a szólásszabadság tiszteletére.

Frissítés 2 (23:25):

10 óra után több mint 20 városra terjedtek át a tüntetések Fehéroroszország-szerte, a rendőrség könnygázzal, villanógránátokkal, vízágyúval és kutyákkal próbál oszlatni:

Minszkben viszont a rohamrendőrség és a belügyminisztérium speciális egységei jelenleg éppen sikeresen feloszlatták a tömeget, de ehhez mintegy 5000 karhatalmistát kellett bevetniük. A 20-30 ezres tömeg menekülőre fogta a rendőrattak elől.


Frissítés (23:15):

A fehérorosz belügyminisztérium válságstábot hívott össze Minszkben a kialakult helyzet miatt. Olga Csemodanova minisztériumi szóvivő a sajtóval közölte, hogy hamarosan bejelentés várható.

Korábban írtuk:

A vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás során elkövetett súlyos csalásokról érkeztek hírek a nap folyamán, a regnáló elnök, Alekszandr Lukasenka végül győztesnek hirdette magát mintegy 80 százalékos szavazataránnyal.

Az események az orosz Radio Szvoboda belarusz adásában élőben is követhetőek:

A Mércén folyamatosan követjük az eseményeket, az előzményekről bővebben itt tudtok tájékozódni.

A legesélyesebb ellenzéki jelölt, Szvetlána Tyihanovszkaja ellenzéki fehérorosz jelölt minszki kampánycsapatának több tagját is letartóztatták nap közben, korábbi versenytársa, jelenlegi szövetségese, Veronika Cepkalo elmenekült az országból.


A késő esti órákban a tegnap óta folyamatosan katonákkal elözönlött fővárosban, Minszkben tüntetések kezdődtek az elcsalt választás miatt, és több helyen összecsapások bontakoztak ki a biztonsági erők és a demonstrálók között.

Az internetszolgáltatást, és így a legfőbb kommunikációs csatornákat folyamatosan zavarják az országban, nagyon nehéz kijuttatni hiteles információt. Jelenleg biztosnak látszik, hogy Minszkben és több nagyvárosban oszlatni kezdtek a rendőrök, és tömegével tartóztatják le a tüntetőket.

A NEXTA Tv felvételein látható, ahogy Minszkben oszlatják a tüntetőket, bár nem világos, hogy milyen eszközökkel (hang- és/vagy könnygázgránát, esetleg más eszközök).

Az orosz ellenzéki Novaja Gazeta tudósítása szerint egy helyen egy rendőrségi jármű hajtott a tömegbe, helyi források alapján azt írják, hogy akár áldozatok is lehetnek. Egy esetben Minszkben a tüntető tömeg nem nézte tétlenül a járókelők rendőri vegzálását: a felháborodott jelenlévők egyetlen rohammal elsöpörték a brutálisan intézkedő rohamrendőröket:

Szintén a Novaja Gazetától tudjuk, hogy a fővárosban már nem csak a tömegközlekedés áll, de a közvilágítást is lekapcsoltatták.

Mindeközben a jelek szerint egyre több helyi szavazatszámláló bizottság kezdte el saját szakállára közzétenni a valós választási eredményeket, ezen a felvételen például látható, ahogy az egyik szavazókörnél bejelentik, hogy náluk valójában Tyihanovszkaja 90 százalékot kapott:


Mindeközben a minszki II. Világháború Múzeumát sikerült is elfoglalniuk a tüntetőknek:

Címlapkép: Radyjo Svaboda élő képkivágás