Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék vezetője Litvániában van

Ez a cikk több mint 3 éves.

Litvánia Litvániába távozott a tüntetésektől forrongó Fehéroroszországból a botrányos vasárnapi választás után Szvetlána Tyihanovszkaja, a belarusz ellenzék elnökjelöltje, legalábbis ezt állítja a litván külügyminiszter.

Linas Linkevicius kedden reggel posztolt hivatalos Twitterén a Tyihanovszkaja hollétéről, akinek – mint arról a tüntetéseket nyomon követő frissülő cikkünkben beszámoltunk – hétfő este több órára nyoma veszett.

 

„Szvetlana Tyihanovszkaja biztonságban van. Litvániában tartózkodik.”

– áll a szűkszavű tweetben.

Mint ismert, a vasárnapi választáson független elemzők és az ellenzéki csoportok szerint Szvetlána Tyihanovszkaja aratott győzelmet, ám a regnáló elnök, Alekszandr Lukasenka végül győztesnek hirdette magát mintegy 80 százalékos szavazataránnyal. Az ellenzéki jelölt hétfőn bejelentette: nem fogadja el a választás eredményét a tömeges csalások miatt.

Tyihanovszkajáról korábban már megírtuk: azóta jelent igazi fenyegetést a fennálló hatalomra, hogy július 26-án egyesítette kampányát Veronika Cepkalo és Marija Kolesznyikova jelöltekkel.

Tyihanovszkaja sajtófőnöke hétfőn arról számolt be, hogy az elnökjelölt hivatalos panaszt is tett a fehérorosz választási bizottságnál, ám nem sokkal ez után ismeretlen helyre távozott. A független orosz lap, a Novaja Gazeta információja szerint tábozása előtt az ellenzéki politikus annyit mondott:„Döntést hoztam.”

Az elnökjelölt már a választás előestéjén is eltűnt rövidebb időre: helyi hírek szerint a letartóztatását megelőzendő távozott ismeretlen helyre, nem merte a szombat estét lakásán tölteni.

A vasárnapi fehéroroszországi választásról, a bődületes méretű választási csalásokról és az elnyomó erődemonstrációról itt írtunk bővebben. A választás lezárását követő tömegtüntetésekről, és azok – átmeneti – feloszlatásáról innen és innen tudtok tájékozódni.

Tyihanovszkaja kampánycsapatának több tagját már vasárnap letartóztatták, korábbi versenytársa, jelenlegi szövetségese, Veronika Cepkalo ellenzéki politikus pedig ugyancsak elmenekült az országból.

Fehéroroszországban a vasárnapi választási eredmények miatt vasárnap este kezdődő tüntetések hétfő este is országszerte folytatódtak: a rendőrség hanggráttal és gumilövedékkel kezdett oszlatásokba, ezreket vettek őrizetbe. A tüntetések szervezői a keddi napra általános sztrájkra szólítottak fel.

A fehéroroszországi körülmények (akadozó, illetve szünetelő internet, újságírók, stábok üldözése-bebörtönzése) miatt nagyon nehéz pontos információkhoz jutnunk. Ennek ellenére mindent megteszünk, hogy megbízható forrásokból és gyorsan informáljuk az olvasóinkat a fejleményekről.