Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Súlyos összecsapások több városban, egy tüntető meghalt – újrakezdődtek a demonstrációk Fehéroroszországban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 19 (0:27):

Bresztben a biztonsági erők mérsékelten érthető okokból hadműveletbe kezdtek a fák ellen is:


Mindeközben olyan hírek röppentek fel a szociális média csatornáin, miszerint orosz katonai alakulatok érkeztek az országba, de a Novaja Gazeta munkatársai gyorsan kijavították a téves következtetést (ha valakik, hát ők eléggé tisztában vannak vele, hogy hogyan néznek ki az orosz katonák). Mindenesetre szerintük nem kizárható, hogy szociális médiában terjedő videón éppen egy fiatal nőt autójából kirángató harcos valójában a fehérorosz hadsereg speciális, felderítésre és szabotázsakciókra szakosodott 3214-es egységének kötelékébe tartozik.

Ezen a ponton – bár nagyon messze van még az összecsapások vége – kénytelen vagyok lezárni a mai közvetítést, nagyon köszönöm a figyelmet mindenkinek, és mindenképpen kövessétek a Mércén holnap is a fehéroroszországi eseményeket, mi itt leszünk, és tudósítunk.

Frissítés 18 (0:13):

Novopolockban is súlyos összecsapások zajlanak a tüntetők és a belbiztonság emberei között:

A fővárosban közben elhúzódó harcokra készülnek a tüntetők, több helyen a felszedett utcaköveket törik, hogy azokat hajítsák a rendőrsorfal felé.


Frissítés 17 (23:59):

A tüntetők egy helyen „Takarodjatok fasiszták! Takarodjatok fasiszták!” felkiáltásokat elkergettek egy különösen agresszív OMON-alakulatot, a speciális egység tagjai egy kis könnygázsprézés után az autójuk felé vették az irányt:


Frissítés 16 (23:46):

A tüntetők a jelek szerint megelégelték különböző színű/szagú/hatású gránátokat, és elkezdtek mindennel válaszolni az OMON munkatársainak, amivel csak tudtak: tűzijátékokat, petárdákat, Molotov-koktélokat kerítettek, és szabályos háború kezdődött a barikádokon a „Riga”, az Auróra mozi és a Puskin tér környékén.


Frissítés 15 (23:22)

A Mediazon és a Belsat megtudta, hogy az utakat autókkal blokkoló tüntetők ellen új módszert vetett be az OMON: mivel a demonstrálók átengedik a mentőket, a speciális rendőrség tagjai mentőautókba szállva orvosoknak adják ki magukat, majd kiszállva a tüntetők vonalai mögött azonnal oszlatni kezdenek.

Frissítés 14 (23:14):

A belügyminiszter véleményét már ismerjük, de azért érdemes megnézni (például ezen a felvételen), hogy az OMON emberei miféle robbanószerkezeteket dobálnak a tüntetők lábai elé:


Frissítés 13 (22:59):

Az első, fehérorosz belügyminisztérium által is elismert halálos áldozatról érkeztek értesítések. A tüntető a Puskin téri összecsapások során vesztette életét, a minisztérium szerint valamilyen robbanó tárgy okozta a halálát, ami a kezében robbant fel, a rendőrsorfal közelében.

Frissítés 12 (22:42):

Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki vezető több, egyelőre meg nem erősített forrás szerint előkerült, ráadásul épségben. Pontos információkat még nem tudni, az értesülések a közben cenzúrablokkolókkal felvértezett ellenzéki Telegram-csatornákon érkeztek.

Frissítés 11 (22:31):

Elkezdtek érkezni a képek a sérültekről. Az egyik felvétel tanúsága szerint egy minszki buszsofőr súlyos sérülést szenvedett a hátán a Puskin téri állomás közelében. (A közvetítésünk mostantól kiskorú olvasóinknak nem ajánlott.)

Frissítés 10 (22:22):

Az eddig hallgatásba burkolózó Fehér Ház most először megszólalt Fehéroroszország ügyében. Az elnök sajtófőnöke úgy nyilatkozott:

„Súlyosan aggódunk a fehérorosz választások miatt. (…) Felszólítjuk a fehérorosz kormányt, hogy tartsa tiszteletben a békés gyülekezéshez való jogot, és tartózkodjék az erőszak alkalmazásától.”


Frissítés 9 (22:02):

A Minszk centrumát ostromló tömeget elkezdték kiszorítani a speciális egységek, de ez már egyszer előfordult a nap folyamán, szóval elképzelhető, hogy újraszerveződnek kijjebb a tüntetők, és újabb rohamra indulnak.

Az Auróra mozi közelében mintegy négyezer demonstráló fogott barikádépítésbe, őket a Novaja Gazeta értesülései szerint 15 percen keresztül sorozták villanó- és egyéb gránátokkal, őszintén szólva nehezen követhető már a különböző speciális eszközök sora, amit az OMON munkatársai felhasználnak a nép ellen. Most éppen építkezéseken használt nehéz munkagépeket is bevetnek.

Frissítés 8 (21:45):

Vissza Minszkbe. A fővárosban a Puskin téren feltűntek a speciális rendőrség, az OMON alakulatai, és azonnal tüzet nyitottak a tüntetőkre gumilövedékekkel. A téren összegyűlt tömeg válaszul barikádépítésekbe fogott, az egész helyszínt füst borítja.

Frissítés 7 (21:30):

A Novaja Gazeta értesülései szerint Breszt városában súlyos összecsapások zajlanak a tüntetők és a rendőrség között. Az ellenzéki demonstrálók barikádokat kezdtek emelni egy helyi iskola épületénél, a rendőrök pedig hang-villanógránátokkal próbálják visszaszorítani őket. Egy újságíró itt is megsebesült.

Frissítés 6 (21:00):

Ismeretlen helyre távozott Szvetlana Tyihanovszkaja, az ellenzéki vezető (és sokak szerint a vasárnapi választás győztese) sajtófőnöke szerint. Anna Kraszulina a Radio Liberty-nek nyilatkozva közölte, hogy az elnökjelölt hivatalos panaszt tett a fehérorosz választási bizottságnál. Miután elhagyta az épületet, azt mondta:

„Döntést hoztam.”

Tyihanovszkaja ezután ismeretlen helyre távozott, egyelőre semmiféle kapcsolatba nem sikerült vele kerülni. Egyelőre azt se tudni biztosan, hogy a panaszt sikerült-e megtennie.

Frissítés 5 (20:50):

A rendőrség a központi részeken tömörül Minszkben, az első összecsapások után a tüntetők úgy tűnik, taktikát váltottak, és több, centrumtól távolabb lévő téren kezdenek újra gyülekezni. Egyelőre beválni látszik az ötlet, a rendőrök nem mozdulnak a centrumból.

Frissítés 4 (20:30):

A legnagyobb fehéroroszországi acélgyár dolgozói Zslobinban hétfőn sztrájkbizottságot alapítottak, és elkezdték előkészíteni a keddi általános sztrájkot. A munkások egész délután járták a műhelyeket, és a vasárnapi választás eredményét elutasító kiáltványt adtak át aláírásra kollégáiknak.


Frissítés 3 (20:20):

A minszki Puskin metróállomás környékén nagyobb tömeg vonul a központ felé, közben az autósok spontán kiszállnak az autójukból, és blokkolják a forgalmat. Kezükben ellenzéki szimbólumok, például a régi belarusz piros-fehér sávos zászló:


Berjoza helységben (Breszti terület) a Nexta tv értesülései szerint a rendőrök – legalábbis átmenetileg – visszavonultak, az összegyűlt több száz fős tüntetés résztvevői ünneplésbe kezdtek:


Frissítés 2 (20:10):

Minszkben és több másik városban is elkezdtek csoportosan érkezni az emberek a meghirdetett helyszínekre:


Közben egy riporternek sikerült képet készítenie a speciális rendőrség állig felfegyverzett tagjairól, akik az újságírót is eltalálták korábban többekkel együtt:

Frissítés 1 (20:00):

Több városban is újrakezdődtek a megmozdulások. A fehérorosz rendőrség és különleges erők számíthattak a kiújult haragra, mert Minszkben és Bresztben is igyekeznek lecsapni a városközpontok felé tartókra: több helyen nőket és fiatalokat gumibotoztak, leszedték a bicikliről a bringásokat. A Novaja Gazeta már most tömeges letartóztatásokról ír.

Egy helyen egyenruhások gumilövedékkel tüzet nyitottak tüntetők csoportjaira Minszkben, a Nasha Niva riporterét, Natalja Lubnyevszkaját lábon találták:


Korábban írtuk:

A vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás során elkövetett súlyos csalásokról érkeztek hírek a nap folyamán, a regnáló elnök, Alekszandr Lukasenka végül győztesnek hirdette magát mintegy 80 százalékos szavazataránnyal.

A legesélyesebb ellenzéki jelölt, Szvetlána Tyihanovszkaja ellenzéki fehérorosz jelölt minszki kampánycsapatának több tagját is letartóztatták nap közben, korábbi versenytársa, jelenlegi szövetségese, Veronika Cepkalo elmenekült az országból.

Független elemzők szerint azonban pont, hogy Tyihanovszkaja győzött nagy aránnyal, míg Lukasenka a szavazatok alig 10 százalékát tudta csak megszerezni.

A vasárnapi fehéroroszországi választásról, a bődületes méretű választási csalásokról és az elnyomó erődemonstrációról itt írtunk bővebben. A választás lezárását követő tömegtüntetésekről, és azok – átmeneti – feloszlatásáról innen tudtok tájékozódni.

A közel három évtizede regnáló diktátor, Alekszandr Lukasenka a jelek szerint semmit sem bízott a véletlenre. Az internetszolgáltatás egész vasárnap akadozott, illetve több helyen teljesen szünetelt az országban, miközben az eseményekről tudósító külföldi újságírókat nem engedték be Minszkbe, hiába regisztrálták magukat hetekkel ezelőtt. Több újságírót, illetve tévéstábot letartóztattak, ha mégis forgatni kezdtek az eseményekről.

A nyilvánvaló csalásoktól, és a folyamatos repressziótól feldühödött tömegek két tucat városban vonultak utcára, és az éjszaka folyamán több helyen összecsaptak az ellenük kiküldött rendőrökkel és a speciális erők tagjaival.

Hétfőn a fehérorosz belügyminisztérium közölt információkat az utcai összecsapásokról, eszerint mintegy 3 ezer embert tartóztattak le az éjszaka folyamán, hozzávetőlegesen 100 sérültről tudni (tüntetők és rendőrök egyaránt). Független sajtóértesülések szerint egy ember életét veszthette éjjel Minszkben, amikor egy rendőrségi jármű a demonstráló közé hajtott. Ezt az értesülést „hamisnak” nevezte a fehérorosz belügy hétfőn az MTI értesülései szerint.

Az Európai Bizottság, az Európai Tanács, Csehország, Lengyelország és számos másik állam is elítélte a tüntetők elleni erőszakot, valamint a szabad választások hiányát. Heiko Maas német külügyminiszter Európai Uniós szankciókat követelt Fehéroroszország ellen a vasárnapi események után.

Mindeközben a fehérorosz nép se rest: ma este 7 órára ismét tüntetéseket jelentettek be Minszkben, illetve holnap (kedd) napközben általános sztrájkra szólítottak fel. Szvetlána Tyihanovszkaja, a független elemzők és az ellenzéki csoportok szerinti győztes jelölt pedig bejelentette: nem fogadja el a választás eredményét a tömeges csalások miatt.

Már a kora esti órákban elkezdtek hozzátartozók és szimpatizánsok csoportosulni Minszkben az egyik börtönlétesítménynél, ahol valószínűsíthetően tegnapi este letartóztatott tüntetőket tartanak fogva. A hatóságok a jelentések szerint semmilyen információval nem szolgálnak a fogvatartottakról:

Időközben a Momentum Mozgalom szolidaritási tüntetést jelentett be kedd estére Fehéroroszország budapesti nagykövetsége elé. Az esemény leírásában így fogalmaznak:

„Európa utolsó (?) diktátora az elcsalt választás után karhatalmi erővel próbálja menteni a hatalmát.

Orbán Viktor első magyar miniszterelnökként látogatta meg 2 hónappal ezelőtt a belorusz diktátort, aki szerint Magyarország az EU-ban mindenki másnál jobban megérti őket.

Mi hiszünk a demokráciában és a jogállamban, elítéljük a fehérorosz tüntetők elleni rendőri és katonai brutalitást, ezért szolidaritási demonstrációra hívunk mindenkit!”

A fehéroroszországi körülmények (akadozó, illetve szünetelő internet, újságírók, stábok üldözése-bebörtönzése) miatt nagyon nehéz pontos információkhoz jutnunk. Ennek ellenére mindent megteszünk, hogy megbízható forrásokból és gyorsan informáljuk az olvasóinkat a fejleményekről: cikkünk folyamatosan frissül.

(BelSat, NEXTA, MTI, Franak Viačorka/Twitter, Tadeusz Giczan/Twitter, Mediazon)
Címlapkép: Radyjo Svaboda élő képkivágás