Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összefogtak a nők, hogy leváltsák Fehéroroszország diktátorát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szvetlana Tyihanovszkaja,  Veronika Cepkalo és Marija Kolesznyikova egyesítette kampányát a következő hónapban rendezendő fehérorosz elnökválasztási kampányban, amely során az országot 25 éve uraló Alexander Lukasenkót próbálják majd leváltani.

A három női jelölt nem akármilyen körülmények között szállt be az elnökválasztási kampányba:

Tyihanovszkaja férjét, aki népszerű bloggerként mérette volna meg magát a választáson, a hatóságok bebörtönözték, és eltiltották politikai jogainak gyakorlásától. Marija Kolesznyikova Viktor Babariko kampányfőnöke volt, aki szintén indult volna, és szintén bebörtönözték. A harmadik jelölt, Veronika Cepkalo férjét szintén eltiltották a részvételtől, és gyermekeivel együtt el kellett menekülnie az országból.

Előző héten Tyihanovszkajának sikerült több ezres tömegek előtt szerepelnie Minszkben, illetve vidéki településeken. Az értesülések szerint az elnökjelöltnek egyre inkább sikerül megszólítania az országban az elmúlt hetekben szinte sosem látott méretekben tüntető elégedetleneket.

Az elégedetlenség folyamatosan növekszik tavasz óta Fehéroroszországban, első sorban Lukasenkó elnök járványkezelésben mutatott vitatott hatékonysága miatt. Az utóbbi időben megfigyelhető erőteljes Moszkvához való gazdasági és politikai közeledés szintén fűti a 25 éve gyakorlatilag politikai korlátok nélkül regnáló diktátort.

Lukasenkó elnök, mint ismeretes, nem tartotta szükségesnek országában a járvány kitörése után korlátozó intézkedések bevezetését. Európa „utolsó diktátora” szerint a vodka kiválóan alkalmas a vírus kezelésére (nem az), valamint a figyelmeztetések ellenére megtartotta május 9-én a második világháborús európai győzelmet megünneplő parádét, amelyen több ezer ember, köztük rengeteg idős veterán vett részt. A koronavírus-fertőzöttek száma Belaruszban jelenleg többszörösen felülmúlja a jóval nagyobb lakosságú szomszédos Lengyelországét.

„Hiszünk benne, hogy mi, nők nem vagyunk másodrendűek, hogy egyenlőek vagyunk a férfiakkal, és hiszünk benne, hogy győzhetünk.”

– jelentette ki Cepkalo az egyesítést követően, egyértelműen Lukasenkónak címezve, aki korábban arról beszélt, hogy

a politikának meg kell maradnia a férfiak uralta területnek.

(The Guardian)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán