Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miért gyógyultak fel hirtelen ilyen sokan itthon, hogyan ünnepelt Putyin – koronavírus összefoglaló szombaton

Ez a cikk több mint 3 éves.

A franciáknál nem elegendő kifogás az utazásra a szerelem, Németországban karantén ellen tüntető szélsőjobboldaliakat tartóztattak le, mindkét Koreában megjelent a vírus: Délen újra, Északon valószínűleg. Putyin csendben néhány testőrrel, Lukashenko hangosan parádéval emlékezett meg a mindenképpen szokatlanra sikerült kerek évfordulóról.

Az operatív törzs elmondta mi volt a héten, illetve, hogy mi mindent nem tudunk még a járványról. De fény derült arra is miért nőtt meg hirtelen a felgyógyultak és az elvégzett tesztek száma.

Koronavírus körkép a második világháború lezárásának 75. évfordulóján, a győzelem napján.

hivatalos adatok szerint Magyarországon jelenleg 3213 fertőzést regisztráltak, 904-en gyógyultak fel a vírusból, 405-en vesztették életüket és jelenleg 10 927-en vannak hatósági házi karanténban, valamint 103 258 mintát vizsgáltak akkreditált orvosi laboratóriumban, ebben a számban már az orvosi egyetemek által végzett vizsgálatok is megjelennek. A világon közel 277 ezer az elhunytak száma és 3 991 010 a fertőzötteké, összesen pedig 1,35 millióan gyógyultak ki a betegségből.

Magyarország

Az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján Kis Róbert alezredes ismertette az elmúlt hét járványkezeléssel kapcsolatos lépéseit, úgy, mint a korlátozások feloldása Budapest és Pest megye kivételével az ország egész területén május 4-től, a házikaranténba kerültek ellenőrzését segítő applikáció beindítását május 5-től, ezt eddig 266 ember vette igénybe és a május 7-i határnyitást a szomszédos országokból Magyarországra idénymunkákra érkezők számára.

Dr. Szlávik János a Szent László Kórház infektológus főorvosa múlt heti tájékoztatójának mintegy folytatásaként ez alkalommal arról beszélt, mi mindent nem tudunk a vírusról: Nem tudjuk biztosan honnan származik, minden bizonnyal denevérektől, egy közvetítő emlősön keresztül mutálódott az emberi szervezetet is megtámadni képes organizmussá. Nem tudjuk pontosan hogyan terjed, az biztosnak látszik, hogy felületeken és cseppfertőzéssel, de egyre több testnedveben mutatták már ki a kórokozó jelenlétét. Nem tudjuk biztosan, hogy azok, akik kigyógyultak tovább fertőzhetnek-e még. És azt sem, hogy miért okoz egyeseknél súlyos betegségeket, másoknál meg miért folyik le szinte tünetmenetesen.

Nem tudjuk azt sem biztosan mikor lesz védő oltás, egyesek szerint ősszel mások szerint télen, megint mások jövő tavaszra jósolják a vakcinát. De az is lehet, hogy már rátaláltunk az ellenszerre, csak annak emberi alkalmazása előtt hosszas tesztelési és ellenőrzési folyamat áll még.

Azzal kapcsolatban, hogy miért ugrott meg egyik napról a másikra a gyógyultak száma, azt mondta, hogy amig az enyhe lefolyású betegek 1-2 hét alatt tünetmentessé válnak, addig a súlyos állapotba kerülő fertőzöttek számára akár 3-4 hét is lehet az a folyamat. Ők azok, akik most megjelentek a statisztikákban.

Elmondta továbbá, hogy a mai naptól kezdődően a tesztelési számokba bekerülnek az orvosi egyetemek által elvégzett vizsgálatok is, ez az oka ezen adat hirtelen növekedésének.

Külföld

Bár eddig semmiféle hivatalos halálozási vagy fertőzöttségi adatot nem közöltek, mégis úgy tűnik, megjelent a koronavírus Észak-Koreaban. A kiszivárgott információk szerint a helyzet súlyos lehet, mivel mind az ország egészségügyi rendszere mind a gazdasága katasztrofális állapotban van. Ezért ajánlhatta fel segítségét Kína a járvány elleni küzdelemben: „Kína hajlandó támogatást nyújtani Észak-Koreanak a koronavírus járvány elleni küzdelemben” idézte Hszi Csin-ping, Kim Dzsong Un észak-koreai diktátornak küldött levelét az állami televízió.

Több éjszakai szórakozóhelyet is be kellet zárni Dél-Koreaban, miután egy tünetmentes koronavírus hordozó fiatal egy egész estén át bulizott Seul vigalmi negyedében. Az éjszaka után 18 új fertőzöttet regisztráltak az országban, ahol már eltűnni látszott a vírus, a megelőző napokban csupán külföldről hazaérkezőknél diagnosztizáltak a Covid-19-t.

Nem fogadták el a szerelmet, mint kényszerítő indokot a 100 kilométernél nagyobb távolságú utazások igazolásához, a korlátozásokat július 23-ig meghosszabbító törvény vitáján Franciaországban. Mireille Clapot képviselő a „szerelmesek módosítása” néven benyújtott kiegészítő tervezetét azzal indokolta, hogy a március óta érvényben lévő korlátozások párokat, legyen azok házasok vagy sem, szakítanak szét immár hosszú hetek óta, ezzel növelve az amúgy is nehéz helyzet elviselhetetlenségét. Olivier Véran egészségügy miniszter elmondta, nem tervezik a hosszú távú utazásra jogosultak körének kibővtését, de meg is köszönte politikus társának a „az érzékeny szavakat”.

Több százan tüntettek a koronavírus korlátozások ellen Berlinben, Münchenben és Frankfurtban. A német a rendőrség is közbelépett, amikor a Reichstag elé szervezett esemény létszáma átlépte a megengedett 50 főt. A szélsőjobboldalhoz erősen kötődő összeesküvés elmélet hívő szervezetek által rendezett megmozdulások résztvevőit többszöri hangosbemondón keresztüli felszólítás után állították csak elő.

Március közepe óta a második legalacsonyabb halálozást jelentették Spanyolországban, ezzel az ország több mint fele felkészülhet az egyik legszigorúbb európai korlátozások feloldásának következő lépésére. Így mostantól szabadon mozoghatnak provinciájuk határain belül, színházakat és koncerteket látogatnak, illetve újra engedélyezetté válnak az összejövetelek 10 főig. Az ország lakosságának 51%-át érintő enyhítések csupán az első lépcsőfoka egy négylépcsős kilábalási programnak. Azonban az ország két legnagyobb városa, Madrid és Barcelona még nem felel meg a feloldás elkezdéséhez megjelölt kritériumoknak.

A megszokotthoz képest jóval szerényebb győzelem napi megemlékezést tartott Vladimir Putyin Moszkvában. Az ország imázsának, és Putyin népszerűségének egyik legfontosabb eseményének szokásos parádéját ugyan a vírus miatt el kelet halasztani, ahogy az elnök 2036-ig való hatalmon maradását engedélyező alkotmánymódosításról szóló népszavazást is, azonban Putyin így is megtartotta éves beszédét a Kreml őreinek szűk körében. Az elnök népszerűsége most 59%-on áll, ami a legalacsonyabb az elmúlt húsz évben, köszönhetően az orosz gazdaság hanyatlásának, és a vírus gyors terjedésének (Oroszország megelőzte Németországot és Franciaországot, így a közel 200 ezer igazolt fertőzöttel az ötödik leginkább érintett ország.)

Nem úgy Fehéroroszországban, ahol Alexander Lukashenko tömött lelátók előtt tartott parádét, a volt szovjet államok közül egyedüliként. A többezres tömegben idős, második világháborús veteránok is részt vettek a mindenféle védekezést és távolságtartást nélkülöző megemlékezésen. Lukashenko eddig sem vette túl komolyan a járvány, Fehéroroszország az egyetlen európai ország, ahol a mai napig nem állították le a futball bajnokságot.

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor