Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szőrén-szálán eltűnt a fehérorosz ellenzék jelöltje az elnökválasztás előtti estén

Ez a cikk több mint 3 éves.

A rendőrség tartóztatta le tegnap este az Alekszandr Lukasenkát kihívó Szvetlána Tyihanovszkaja ellenzéki fehérorosz jelölt minszki kampánycsapatának több tagját is. A Guardian által átvett helyi hírek szerint letartóztatását megelőzendő, maga Tyihanovszkaja is ismeretlen helyre távozott, sajtófőnöke azt közölte, „nincsen egyedül, és Minszket sem hagyta el, de az éjszakát nem merte a lakásában tölteni.”

Róla korábban már megírtuk, azóta jelent igazi fenyegetést a fennálló hatalomra, hogy július 26-án egyesítette kampányát Veronika Cepkalo és Marija Kolesznyikova jelöltekkel.

A brutális és átlátszó módon az elnök politikai ellenfeleinek megfélemlítésére irányuló rendőri akciók tegnap egész nap folytak Fehéroroszországban. Eltakart arcú rendőröknek ugyanis Minszk-szerte több, spontán szerveződő, elnök elleni tüntetést is fel kellett oszlatniuk. Az elnöki párt televíziós hirdetései eközben az ukrán és grúziai (2014-es és 2005-ös) „színes forradalmak” kaotikus képeivel riogatnak, azt állítva, hogy az ellenzéket nyugati erők pénzelik és csak „a káosz a céljuk”

A letartóztatás éppen a választás előtti este jelzi, ugyan a Szovjetunió bukása óta a függetlenné vált fehérorosz tagköztársaságot vaskézzel irányító Lukasenka ugyan ismét győzhet, de az állam 1990 utáni történetének eddigi legkeményebb csatáját kell majd megvívnia a demokráciát akaró ellenzékkel. A kőkemény támadásokkal teli kampány alatt összejöttek például az 1990 óta látott legnagyobb ellenzéki kampánygyűlések is, tömegek vállalták fel, hogy nyíltan is szemben állnak politikailag a szinte kizárólagos hatalmú kormánypárttal.

A július 30-i, óriási tüntetésen Tyihanovszkaja úgy fogalmazott, az elnöknek

„26 éve volt, hogy jólétet teremtsen és könnyítsen az emberek életén. Most már változást akarunk”

A több mind negyedszázada uralkodó Lukasenka hatalmát eddig semmi nem kezdte igazán ki, most azonban az, hogy a koronavírus-járványt a rezsim lényegében figyelmen kívül hagyta (az elnök szerint pedig sima traktorozással, és mezőgazdasági munkával lehetett is ellene védekezni), eközben pedig a járvány hatására Belarusz gazdasága is térdre kényszerült, óriási felháborodást és társadalmi feszültséget teremtett az országban.

Az ellenzék teljes ellenszélben, lényegében szabadságukat kockáztatva indultak el nyíltan a választásokon. A helyzetre jellemző, hogy a most, a választás napján eltűnni kényszerülő Tyihanovszkaja eleve férje helyett lépett be elnökjelöltnek, mivel Szergej Tyihanovszkijt, a YouTube-on nagyon népszerű ellenzéki kommentátort tavasszal már bebörtönözték.

Az ellenzék már hónapok óta hangoztatja, ugyan most sokkal jobb esélyük van a választásokon, azonban még így is óriási arányú választási csalástól tartanak. A fehéroroszok egyharmada ugyanis korai, postai úton már voksolt is, ezeket a beérkező szavazólapokat azonban Lukasenka kritikusai szerint az elnöki párt nagy mértékben manipulálja minden választáson.