Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ez a cikk több mint 3 éves.

Számos más cég is csatlakozott a munkabeszüntetéshez, köztük a Grodno-Azot, a Belmedpreparaty, a JSC Grodnozhilstroy, a Terrazit és a Lida Market is, amelyek együtt jelentős munkaerő-kiesést jelenthetenek Belarusznak.

Emellett sztrájkolnak például az állami filharmonikusok is, sőt még az állami televízió dolgozói is utcára vonultak munkaidőben Franak Viačorka miniszki újságíró szerint. Az akciójuk egyébként annak fejében nem meglepő, hogy a csatornak elnöke már szerdán lemondott, majd egy olyan videót posztolt, amelyben arra buzdította a hadsereget, álljanak át a tüntetők oldalára.

A sztrájk mellett az országos tüntetések sem álltak le, továbbra is óránként többször érkezik videó a NEXTA élő csatornájára arról, hogy tömegek vonulnak az utcákon mind Minszkben, mind más városokban.

A Reuters hírügynökség úgy tudja, a szerdáról csütörtökre virradó éjjelen 700 embert vettek őrizetbe, és tegnaphoz hasonlóan ismét napvilágot láttak olyan fotók, amelyeken rendőrök által megvert és bántalmazott tüntetők láthatóak. Szerda este pedig nem mellesleg már éles lőszerrel lőttek a rendőrök.

A legfrissebb hírek szerint az Uber és a Yandex minszki irodáját ismeretlen fegyveresek szállták meg, a már említett újságíró, Franak Viačorka pedig arról is írt Twitteren, hogy hoteleket kutatnak át újságírókat keresve a fővárosban, így fontos, hogy aki tudósítás céljából utazik az országba, az inkább privát lakásokban vagy Airbnb-ben szálljon meg, ugyanis a rendőrök őrizetbe vehetik őket, és akár erőszakot is alkalmazhatnak.

Zsodzinában csütörtök délután egy tüntető csoport elállta az útját a rohamrendőröknek, és a polgármestert is odaterelték, hogy megmutassák neki: „tolvajok ülnek az autókban”.

Mindeközben Szijjártó Péter külügyminiszter is megszólalt az ügyben, miután tegnap hosszasan egyeztetett Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszterrel. Facebook bejegyzésében úgy fogalmazott, egyértelművé vált, hogy hasonló a helyzetértékelésük: mindketten abban érdekeltek, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem.

Az európai politikai közvéleményt most leginkább a belorusz fejlemények érdeklik.

Tegnap hosszasan egyeztettünk Edgars…

Közzétette: Szijjártó Péter2020. augusztus 13., csütörtök