Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az elmúlt négy hónapban összesen 230 milliárd forinttól estek el a magyar vendéglátósok

Ez a cikk több mint 3 éves.

A 2019-es évhez képest összesen mintegy 230 milliárd forinttal kevesebb bevételt könyvelhettek el az elmúlt négy hónapban a magyar vendéglátósok, írja a HVG a Blokkk.hu cikke alapján.

A tavalyi évben összesen 1 466 milliárd forint volt a vendéglátás éves bevétele, a járvány tetőzésének hónapjaiban eddig ennek  16 százalékát (230 milliárdot) veszett el. Az eredményt az online pénztárgépek adatai alapján számolták ki, a kiesés valószínűleg az otthon maradó külföldi turisták miatt keletkezett.

A koronavírus terjedésének érdekében hozott kijárási korlátozást Magyarországon Orbán Viktor március 27-én jelentette be: míg ebben a hónapban csak 44 milliárd forinttal kevesebb bevételre tettek szert a vendéglátósok, addig

áprilisban már duplaennyi, azaz 84 milliárd hiányzott a kasszákból – ekkor már helyben fogyasztani sem lehetett, a vendég maximum elvitelre kérhetett, vagy házhoz szállíthatott (a futárkodók száma meg is emelkedett).

Májusban 67 milliárd forinttal keveseb folyt be és a csökkenés még júniusban is tartott, akkor 35 milliárd forintot vesztettek az egységek. Összehasonlításképpen: a ruhaboltok áprilisban a bevételük 90 százalékától estek el.

A fővárosban a kijárási korlátozást május közepén oldották fel.

Ahogyan a Blokkk is megjegyzi: az alapanyagok is jelentősen megdrágultak, ugyanaz a menü tehát 7 százalékkal többe kerül a vendégnek, mint egy évvel ezelőtt. A lap szerint a hiányzó küldöldi vendégeken a legjobban menő, kiemelt idegenforgalmi helyeken üzemelő éttermek buknak a legnagyobbat, ők ugyanis alapvetően is erre a vagyonosabb rétegre céloztak.

A balatoni turizmus viszont megúszhatja a teljes válságot: a környező országokban az egyre emelkedő esetszámok miatt kockázatos vállalkozás lehet külföldi nyaralást tervezni, így a vélhetően sokan választják majd a belföldi pihenést.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás