Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Korlátozásokat vezet be a kormány a külföldről Magyarországra lépőknél a koronavírus miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A hazai járványügyi korlátozások szigorítása, illetve újbóli bevezetése nem indokolt, mert a hazai fertőzésszám továbbra is csökken, de szigorítják a a külföldről érkezők Magyarországra való belépését a határokon – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Így három kategóriába sorolva osztályozza a kormány az egyes államokat: vörös, sárga és zöld színnel jelölik őket a határátlépés kockázatát tekintve attól függően, hogy hol mennyire súlyos az átfertőzöttség.

Az egyes kategóriákra vonatkozóan különválnak majd a szabályok a magyar és a nem magyar állampolgárok között. A sárga és piros osztályba sorolt országokból érkezőket kötelező elkülönítésnek és vizsgálatnak vetik alá a határon.

Zöld jelzésű országból bármilyen ország állampolgára beléphet Magyarország területére, csak szúrópróbaszerűen lesznek egészségügyi vizsgálatok.

Ha sárga jelzésű országból jönne haza egy magyar állampolgár, akkor egy negatív vírus teszt után szabadulhat a kötelező karanténból. Ha vörös jelzésű országból térne vissza, akkor csak úgy léphet be, ha a kötelező egészségügyi vizsgálatnál két negatív tesztet tud produkálni. 

Ha külföldi állampolgár szertene belépni sárga jelzésű országból, akkor a procedúra megegyezik a magyar állampolgárra vonatkozóval: vagyis egy negatív teszt után haladhat tovább.

Piros jelzésű országból való érkezés esetén a magyar állampolgároknak két negatív tesztre lesz szüksége a belépéshez.

A külföldiek esetén viszont vörös jelzésnél nincs lehetőség az országba való belépésre.

Nem szükséges a karantén, ha a magyar állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő vizsgálat eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Mint Gulyás elmondta, azt remélik a szigorítástól, hogy ezzel meg tudják akadályozni a fertőzés behozását az országba. 

A listát, amely meghatározza, hogy melyik ország milyen besorolást kap,  Müller Cecília tisztifőorvos teszi majd közzé. Gulyás elmondta, ezt a listát a kormány folyamatosan felülvizsgálja majd, és az első változat már ki is került a Magyar Közlönyben. A miniszter elmondta, hogy kedden éjféltől, azaz szerda 0 órától hatályosak a korlátozások.

Frissítés 12:06:  Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kimásolta saját Facebook-oldalára a pontos rendelkezéseket.

Gulyás a teljes listát nem olvasta fel, de említett néhány példát az egyes kategóriákból a jelenlegi besorolásuk szerint:

  • Az EU-tagállomok közül sárga Bulgária, Portugália, Románia és Svédország. Rajtuk kívül sárga jelzésű még az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az USA.
  • Európában vörös Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Észak-Macedónia, Koszovó, Moldova, Montenegró és Ukrajna. Mellettük piros még az ázsiai országok közül gyaokrolatilag mindegyik ország, valamint Ausztrália, Óceánia és Dél-Amerika is.
  • A  magyarok népszerű célpontjai közül kiemelve Gulyás elmondta, Horvátország (egyelőre)  zöld kategóriában van.

A miniszter arról is tájékoztatott: a kormány figyelembe vette, hogy sok magyar állampolgárnak előre foglalt utazásai vannak, ezért augusztus 1-ig az állam állja a belépők vírustesztjeit. De mivel a határnál végeztt egészségügyi tesztek közpénzből történnek majd, ezért szerinte „mindenkinek felelőssége van abban, hogy milyen besorolású országot válasz célpontjául”.

A vasárnapi sajtótájékoztatót az M1 adásának felhasználásával a Mérce élőben közvetítette:

Korábban írtuk:

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kilátásba helyezte, hogy a kormány az Operatív Törzs tanácsára akár már a következő napokban szigorításokat vezethet be.

Ezt azzal indokolták, hogy bár Magyarországon továbbra is csökken az aktív esetszám, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk él. Emellett a miniszter azt is hangsúlyozta: több, Magyarországgal határos országban aggasztó az esetszám-növekedés: június 22-e óta Horvátországban 87-ről 934-re emelkedett az aktív esetek száma, és szintén jelentős növekedés tapasztalható a többi között Szlovéniában, Szerbiában, Szlovákiában és Ausztriában is. Gulyás csütörtökön arról beszélt a szabad határátjárást a fenti esetekben felül kell vizsgálni.

Szokásos pénteki rádiónterjújában Orbán Viktor miniszterelnök  úgy fogalmazott, hogy „nálunk a veszélyt jelenleg a behurcolás jelenti”, miután Európában „szomorúak a számok.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos