Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kerületi Airbnb szabályozás, Kaleta-ügy és koronavírus: a mai Kormányinfó legfontosabb témái

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kormány tegnapi ülése után a mai napon újabb Kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás beszámolója szerint az ülést vírusügyi értékeléssel kezdték, hiszen bár „az első csatát megnyerték”, a vírus visszaszorult, de emellett fontos tudatában lennünk, hogy a járványügyi felkészültség továbbra is tart Magyarországon és kormány folyamatos kapcsolatban áll az Operatív Törzzsel. Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a környező országokban viszont sorra aggasztó adatok látnak napvilágot, Szerbiában és Horvátországban például aktívan megugrott az aktív fertőzöttek száma. Ahol Magyarországon újabb gócok alakultak ki, ott szinte mindenhol külföldről hozták be a fertőzést.

Az Operatív Törzzsel ezért ma is üléseznek – és nem zárható ki, hogy az eddiginél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be, hogy a magyarországi csökkenő tendencia ne forduljon meg.

A határok nyitva vannak, amíg ez így marad, természetesen lehet külföldre menni, ám „itthon biztonságosabb”.

A koronavírus-járvány okozta EU-s hitelcsomag ügyében jövőhét hétfőre és keddre összhívják az Országgyűlést, hogy a parlament világos álláspontot fogalmazzon meg azzal kapcsolatban. Gulyás figyelmeztetett, hogy a hitel törlesztése 8 év múlva kezdődne meg és 30 éven keresztül tartana, tehát egy ma születő kisgyereknek felnőtt koráig fizetnie kellene a törlesztésért.

A Kaleta-ügy is napirendre került: a volt perui magyar nagykövetet az elmúlt napokban az ügyészség 19 ezer gyermekpornográf kép birtoklásával vádolta meg, miután Kaleta a tettét beismerte, 1 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Gulyás Gergely gyomorforgatónak nevezte a történteket és arról számolt be, hogy bár a magyar Büntető Törvénykönyv nem tér el a nemzetközi gyakorlattól, de a kormány hajlandó módosításokra, szigorúbb törvényekre.

Emellett felülvizsgálják a jelenleg érvényben lévő gyermekvédelmi törvényeket, ennek áttekintésére egy munkacsoportot állítanak fel.

Szóba került az Airbnb szabályozásának kérdése is: Gulyás szerint látható, hogy az elmúlt éveket végigkísérték a rövidtávú lakáskiadásról szóló viták, illetve a szállodák is panaszkodtak a konkurencia miatt. Mivel az együttélési szabályok kapcsán rengeteg kofliktus alakult ki, úgy döntöttek, a kerületeknek teljes szabadságot adnak a szabályozást illetően, így a teljes tilalomtól az engedélyezésig bármi lehet.

A teljes Kormányinfó itt nézhető vissza:

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt