Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfogadhatatlan, hogy az egyszeri 500 ezer forintos juttatásból rengeteg egészségügyi dolgozó kimarad

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ), és a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) közleményben tudatta: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy az Orbán Viktor által beígért egyszeri bruttó 500 000 forintos juttatást nem minden egészségügyi és egészségügyben dolgozó kapja meg.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk: a miniszterelnök április 3-án jelentette be, hogy minden egészségügyi dolgozó részesül az 500 ezer forintos egyszeri juttatásból. Aztán kiderült, hogy a „minden egészségügyi dolgozó” kategóriába mégsem minden egészségügyi dolgozó tartozik bele, ráadásul hozzájutni sem lesz egyszerű, mivel nem folyósítják majd automatikusan, hanem külön kérvényezni kell egy meglehetősen bürokratikus eljárás keretében az intézményvezetőknek.

A MOSZ és a FESZ külön hangsúlyozta: nem kapják meg ezt az összeget többek között a szociális ágazatban dolgozók, a közforgalmi gyógyszertárak dolgozói sem, annak ellenére, hogy a járvány egyik gócpontja a szociális ellátóhálózatot érintette.

Kimaradtak továbbá a jogosultak köréből azok, akiknek jogviszonyát április 1-és június 19 között a járvány ideje alatt a foglalkoztató a visszafogott egészségügyi szolgáltatások vagy a járvány terjedésének megelőzése okán szüntette meg, holott évek óta gyógyító munkát végeznek, mint például a 65 év feletti orvosok, a vállalkozói szerződéssel foglalkoztatott nővérek és orvosok, és azok az egészségügyi felsőfokú képzésben vagy doktori képzésben lévő hallgatók sem részesülnek a jutalomban- az orvostanhallgatók  kivételével -,

akik szintén munkát vállaltak a járványügyi feladatok végzésében.

Ugyanígy nem fizetik meg ezt az összeget azon egészségügyi dolgozók több csoportjának sem, akik nem a közfinanszírozott ellátásban dolgoznak, dacára annak, hogy az egészségügyi dolgozókat érintő – még a mai napon is fennálló – korlátozások minden egészségügyi dolgozót egységesen sújtanak.

Azt pedig, hogy ki számít egészségügyi dolgozónak, az 1997. évi CLIV. törvény határozza meg – figyelmeztet a két szakszervezet.

A MOSZ és a FESZ éppen ezért „elfogadhatatlannak” tartja, hogy ebből az egyszeri juttatásból ezen rétegeket a kormányzat kizárja. Mint írják:

„A MOSZ és a FESZ határozottan kéri az 500 000 Ft jutalomban részesülők körének felülvizsgálatát annak érdekében, hogy minden egészségügyi és szociális intézményben és szervezetnél dolgozó részesüljön belőle, függetlenül a foglalkoztatás jogviszonyától és az intézmény fenntartójától.”

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy az egészségügyi és szociális ágazatban „a bizonytalan juttatások helyett kiszámítható, a felelősséggel és a terheléssel arányos, méltó bérekre, kiszámítható életpályára és megfelelő munkakörülményekre van szükség.”

Külön érdemes megemlíteni, hogy a héten a kormánypárti képviselők indoklás nélkül szavazták le az Országgyűlés Költségvetési bizottságában az egészségügyi dolgozók béremelési javaslatát.

Hogy milyen egyenlőtlenségeket teremt, miért igazságtalan az, hogy ebben a formában „honorálja” a kormány a járványhelyzetben túlterhelt egészségügy egyes dolgozóit, és hogyan lehetne értelmesebben rendezni a helyzetet, arról pénteken a Mércén Dr. Soós Adriannával, a FESZ elnökével, Mihályi Péter egészségügyi közgazdásszal és Ungár Péterrel, az LMP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk. A műsort itt lehet megnézni:

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amelyből végül kiderült, mely egészségügyi szolgáltatók április 1-jén állományban lévő dolgozói – a részmunkaidősök is – kapják meg a beígért bruttó 500 ezer forintot. A jogosultak körét három csoportba sorolták:

1. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel finanszírozási szerződésben álló

 • fekvő-, illetve járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
 • egynapos sebészeti ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
 • laboratóriumi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
 • művesekezelést végző szolgáltató,
 • betegszállítást végző szolgáltató,
 • Országos Mentőszolgálat,
 • Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói.

2. Közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató alábbi egészségügyi dolgozói:

 • a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységben egészségügyi dolgozó,
 • a védőnői szolgálatban, valamint iskola-egészségügyi ellátásban foglalkoztatott védőnő,
 • az iskolaorvosi ellátást végző egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott főállású iskolaorvos,
 • az otthoni hospice szolgálatok esetében a NEAK-kal kötött finanszírozási szerződésben is szereplő egészségügyi szakmai tevékenységet ellátó foglalkoztatott egészségügyi dolgozó,
 • az otthoni szakápolási szolgálatok esetében a NEAK-kal kötött finanszírozási szerződésben is szereplő egészségügyi szakmai tevékenységet ellátó foglalkoztatott egészségügyi dolgozó,
 • a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháznál (Tököl) egészségügyi munkakörben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó,
 • az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetnél egészségügyi munkakörben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó,
 • az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról szóló 96/2003. (VII. 15.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdés k) pontja szerinti azon közreműködő egészségügyi szolgáltató egészségügyi munkakörben foglalkoztatott,
 • az Eütev. 4. § a) pont aa) alpontja szerinti egészségügyi dolgozója, amely szolgáltató a NEAK-kal szerződéses jogviszonyban nem áll, de közvetetten közfinanszírozott szolgáltatást nyújt a közfinanszírozott szolgáltató telephelyén, a közöttük fennálló közreműködői szerződés alapján.

3. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Családtervezési és Gyermekegészségügyi Szolgáltatási Osztály,

 • a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint
 • a fővárosi és megyei kormányhivatal és a járási (kerületi) hivatal Eütev. 4. § a) pont aa) alpontja szerinti egészségügyi dolgozója,
 • az orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetem esetében kizárólag a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban közvetlenül részt vevő egészségügyi dolgozó, valamint a közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó intézmény működtetésében részt vevő egészségügyben dolgozó jogosult a rendkívüli juttatásra,
 • az egyetemmel hallgatói jogviszonyban álló, a veszélyhelyzeti betegellátásban részt vevő orvostanhallgató,
 • a közfeladatot ellátó honvédelmi szervezet állományába tartozó, védelem-egészségügyi feladatot ellátó és védelemegészségügyben dolgozó személy,
 • a belügyminiszter által irányított szervezet egészségügyi dolgozója,
 • a szakellátást nyújtó helyi önkormányzatok esetében kizárólag a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban közvetlenül részt vevő egészségügyi dolgozók,
 • az aktív fekvőbeteg-szakellátást nyújtó közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató főigazgatója és gazdasági igazgatója.
 • A rendkívüli juttatásra való jogosultság feltétele, hogy az egészségügyi vagy egészségügyben dolgozó a megnevezett szolgáltatónál, illetve munkáltatónál 2020. április 1-jén és az igénylés kezdetének időpontjában is jogviszony valamelyikében állt, illetve a feltüntetett állományok valamelyikébe tartozott, akkor is, ha a rendeletben megjelölt időszakban elhalálozik.
Címlapkép: MTI/Varga György