Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem adja olyan könnyen a kormány az egészségügyi dolgozóknak járó jutalmat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A jelek szerint sokallja a kormány a járványhelyzetben helyt álló egészségügyi dolgozóknak ígért kifizetés pénzügyi terhét: megpróbálják adminisztratív eszközökkel szűkíteni az érintettek körét. – írja a Népszava.

A lap értesülései szerint a kormány által megítélt jutalmat nem folyósítják automatikusan, azt külön kérvényezni kell egy meglehetősen bürokratikus eljárás keretében az intézményvezetőknek.

Tehát még az Orbán Viktor áprilisi bejelentése óta egyre szűkülő kör tagjai közül, akiket a kormány arra érdemes egészségügyi dolgozónak minősített, sem kapja meg mindenki a jutalmat, csupán azok, akiknek főnöke igényli azt.

A Népszavához eljuttatott levélben, amit a kórházak és egyéb egészségügyi intézmények vezetői levelet kaptak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) ez áll:

„Önt, mint intézményvezetőt regisztráltuk a NEAK bérfejlesztési adatgyűjtő rendszerében. A regisztráció célja, hogy intézménye ezen a webes felületen keresztül egyszerűen benyújthassa az egészségügyi és egészségügyben dolgozók egyszeri rendkívüli juttatásához kapcsolódó támogatási igényét.”

Azonban a folyamat mégsem olyan egyszerű, mint amennyire a fenti levél sejteti. Egyrészt a létfontosságú, a járvány elleni küzdelemben frontvonalban dolgozó egészségügyi szakembereknek június 19-ig kell leadniuk igénylésüket (tehát alig 6 napjuk maradt erre), másrészt minden egyes személynél egy összetett, hosszadalmas adatrögzítő felületen kell végig rágniuk magukat az intézményvezetőknek.

Ebben olyan információkat is megkérdeznek, ami a NEAK-nak biztosan rendelkezésére áll, arra viszont, ami minden bizonnyal nincs a szerv birtokában, viszont a jutalom célba juttatásához elengedhetetlen, egyetlen kérdés sem tér ki, ez a dolgozó számlaszáma.

Kunetz Zsombor, orvos, egészségügyi szakember a Facebook-oldalán úgy fogalmaz: „Mert bizony igényelni kell ám június 19-ig, aki kimarad, az lemarad. Ismét nagylelkűen elég időt adtak, nyolc napot, március óta nem volt elég idő”.

 

A jogosultak végleges listáját is csupán tegnap éjszaka tette közzé a kormány, a Magyar Közlöny Aktuális számában ezek alapján ezek a dolgozók jogosultak a jutalomra:

  • fekvő-, illetve járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
  • egynapos sebészeti ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
  • laboratóriumi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
  • művesekezelést végző szolgáltató,
  • betegszállítást végző szolgáltató,
  • az Országos Mentőszolgálat,
  • az Országos Vérellátó Szolgálat.

Szintén jogosultak a rendkívüli juttatásra a következő szakemberek:

  • háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok,
  • a védőnői szolgálatban, valamint iskola-egészségügyi ellátásban foglalkoztatott védőnő,
  • az iskolaorvosi ellátást végző egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott főállású iskolaorvos,
  • az otthoni hospice szolgálatok esetében a NEAK-kal kötött finanszírozási szerződésben is szereplő egészségügyi szakmai tevékenységet ellátó foglalkoztatott egészségügyi dolgozó,
  • az otthoni szakápolási szolgálatok esetében a NEAK-kal kötött finanszírozási szerződésben is szereplő egészségügyi szakmai tevékenységet ellátó foglalkoztatott egészségügyi dolgozó,
  • a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháznál (Tököl) egészségügyi munkakörben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó,
  • az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetnél egészségügyi munkakörben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó.

Jogosultak emellett

  • az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Családtervezési és Gyermekegészségügyi Szolgáltatási Osztály,
  • a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint
  • a fővárosi és megyei kormányhivatal és a járási (kerületi) hivatal egészségügyi dolgozói.

Az orvosi egyetemek esetében kizárólag a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban közvetlenül részt vevő egészségügyi dolgozó, valamint a közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó intézmény működtetésében részt vevő egészségügyben dolgozó jogosult a rendkívüli juttatásra. Viszont megkaphatja a juttatást a veszélyhelyzeti betegellátásban részt vevő orvostanhallgató is.

Szintén jogosultak a honvédelem és a belügyminiszter hatáskörébe tartozó szervezetek egészségügyi dolgozói, illetve az aktív fekvőbeteg-szakellátást nyújtó közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató főigazgatója és gazdasági igazgatója.

(via MagyarHang, Népszava)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton