Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Indoklás nélkül szavazták le a kormánypártok az egészségügyi dolgozók béremelését

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Országgyűlés Költségvetési bizottságában indoklás nélkül szavazták le a kormánypárti képviselők az egészségügyi dolgozók béremelési javaslatát, derül ki a Párbeszéd közleményéből.

A javaslat szerint a párt száz százalékos, azonnali béremelést javasolt volna az egészségügyi dolgozók részére, akik hosszú napokon keresztül, rossz munkakörülmények között, komoly kockázatokat vállalva harcoltak a koronavírus-elleni küzdelem frontvonalában. A KSH adatai szerint egy kezdő, kórházi ápoló fizetése jelenleg nettó 130 ezer forint, egy 30 éve dolgozó ápoló pedig nettó 200 ezer forintot visz haza –  a közlemény szerint a környező országokban, Szlovákiában kétszer ennyit, Csehországban pedig háromszor ennyit keres egy kórházi dolgozó. A kormány jelenleg a GDP 4 százalékát költi egészségügyre.

A járvány kitörésének elején bejelentett, egyszeri 500 ezer forintos jutalmat még mindig nem fizette ki az egészségügyi dolgozók számára a kormány: Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi parlamenti nyilatkozata szerint talán július elsején érkezhet a számlákra a pénz. Ugyanakkor a legújabb hírek szerint a bónusz nem fog eljutni az ágazat összes munkavállalójához: a gyógyszerészeket például váratlanul, az előző hét végén húzták le a bérkiegészítést kapók listájáról.

A Párbeszéd béremelési javaslata egyébként a kormánynak 246 milliárdba kerülne, „aminek fedezete a Paks2 beruházásra idén szánt 76 milliárd, a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítására tervezett 82 milliárd és a rendkívüli kormányzati intézkedésekben szánt 88 milliárd forintból könnyen előteremthető”.

A közlemény szerint a Költségvetési bizottságban a Párbeszéd javaslatát indoklás és a párt állításainak cáfolata nélkül szavazták le.

„Ha Orbán Viktor kormánya nem becsüli meg jobban a betegellátásban dolgozókat, akkor a közeljövőben újabb tömeges külföldi elvándorlás várható az ápolók körében, tovább veszélyeztetve a betegek biztonságos ellátását”

-írják.

Az egyébként is alulfizetett egészségügyi dolgozók nehéz hónapokon vannak túl: májusban a Mérce is beszámolt annak az ápolónak a történetéről, aki a Szent László Kórház koronavírus-osztályán dolgozott: havi, 200 órányi munkájáért pedig alig több, mint százezer forintot vihetett haza.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton