Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alig több mint százezer forintot kapott áprilisi munkájáért a Szent László Kórház Covid-osztályának egyik ápolója

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megdöbbentően alacsony bért kaptak az áprilisi munkájukért a Szent János Kórház koronavírus-osztályának dolgozói, írja a 24.hu. Egy, a lapnak nyilatkozó ápolónak százezer forintot alig meghaladó összeget utaltak át – úgy tűnik, az ígért 180 százalékos bér elmaradt.

A pontos, százezer forintot éppen meghaladó összeget, amelyet az intézmény az egészségügyi dolgozó számlájára utalt, a portál mindössze azért nem közli, mert abból beazonosítható lenne, kiről van szó. Az ápoló egyébként több, mint kétszáz órát dolgozott előző hónapban a Covid-osztályon, tetőtől-talpig védőfelszerelésben.

A lapnál úgy tudják, az áprilisi munkáért járó fizetések az osztályon nettó 109 és 150 ezer forint között mozogtak.

A budapesti intézménybe a járvány kezdetén több helyről csoportosították át az orvosokat és ápolókat, a beszámolók alapján ők májusban is az alapfizetésüket kapták meg, nem a korábban ígért, magasabb bért.

Az ápoló szerint legrosszabbul viszont azok az egészségügyi dolgozók jártak, akik kénytelenek voltak két hetet karanténban tölteni márciusban.

A fizetéséről nyilatkozó forrást március 13-án küldték karanténba, miután az osztályra, ahol dolgozott, bekerült egy fertőzött beteg. Ezután szinte az összes ott dolgozót két hét karanténra kötelezték: volt, aki ezt az időszakot az otthonában tölthette, de volt, akit a Kútvölgyi Kórházban különítettek el. Az említett ápoló a karanténidőszak leteltével kezdett el a Covid-osztályon dolgozni, akkor azt az ígéretet kapta, hogy 100 százalékos táppénz jár az önhibáján kívül kialakult helyzetért, ez az áprilisi utalásban meg is jelent. Ám a következő hónapban az derült ki, hogy nem 100, hanem csak 60 százalék illeti meg őket, ezért a kórház a különbözetet levonta.

Amikor az ápoló az intézménynél arról érdeklődött, miért nem utalták még az ígért pótlékot és a túlórabért, azt a választ kapta, hogy az majd a következő hónapban érkezik, utólag, ahogyan az ígért 180 százalékos fizetés is. Munkatársaival nem csak a járványhelyzet miatt megemelt fizetésüket várják, hanem a Kásler Miklós által bejelentett, bruttó 500 ezer forintos juttatást is.

Az osztály dolgozóinak fizetését egyébként a hét elején csökkentették az „extra magas” 180 százalékos óradíjról „kiemelten magas, 150 százalékos díjra” a járványhelyzet javulása miatt.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán