Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Extra magasról” „kiemelten magasra” csökkentették a Szent János Kórház koronaosztályán dolgozók fizetését – koronavírus összefoglaló kedden

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az akítv fetőzöttek száma keddre  1673-ról 1677-re nőtt Magyarországon, miután május 18-tól Budapesten is megszűnt a kijárási korlátozás – ahhoz azonban, hogy ezt megállapítsuk szükség volt némi alapszintű matematikatudásra, ahogyan arra a 444 felhívta a figyelemet. A harmadik napja újra növekvő tendenciát mutató adat ugyanis direkt formájában kimaradt az Operatív Törzs reggeli jelentéséből, csak a vidéki és fővárosi aktív fertőzöttek számát összedva lehetett kisilabizálni a koronovirus.gov.hu-n.

Müller Cecília országos tisztifőorvos mai sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy  továbbra is érvényes az a szabály, hogy valamennyi egészségügyi ellátás csak előzetes, telefonon történő bejelentkezés után vehető igénybe. 

„Extra magasról” „kiemelten magasra”

A nap legfontosabb járványügyi híre beflöldön a János Kórház  dolgozóinak fizetéscsökkentése volt: a Demokratikus Koalíció  (DK) egy birtokába került levélre hivatkozva azt állított ugyanis, hogy a budapesti Szent János kórházban csökkentik a koronavírusos betegekkel foglalkozó dolgozók fizetését. A DK szóvivője keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a levélben az intézmény főigazgatója arról tájékoztatja a „Covid-ellátással” foglalkozó alkalmazottakat, hogy az eddigi 180 százalékos óradíjuk május 1-jétől 150 százalékosra változik.

Barkóczi Balázs közölte: a főigazgató a csökkentést azzal indokolja, hogy a kormány 500 ezer forintos jutalmat ad az egészségügyi dolgozóknak.

„Már arra sincs pénz, hogy a kórházak legalább a járvány idején meg tudják becsülni a dolgozókat” – bírálta a kabinetet a politikus. A szóvivő megismételte korábbi követelésüket, és felszólította a kabinetet, hogy duplázza meg az egészségügyi dolgozók fizetését.

A kórház MTI-hez eljuttatott válaszában úgy reagált: a vezetőség „a koronavírusos betegeket ellátó Covid-osztályokon dolgozók extra magas, 180 százalékos óradíját csökkentette kiemelten magas, 150 százalékos díjra a járványhelyzet javulásával”.

 A kórház vezetése azt írta: a Szent János Kórház a koronavírus-járvány első napjától biztosította a kiemelt kockázatú ellátóhelyeken dolgozók extra magas, 180 százalékos óradíját.

„Mivel intézményünk a legnagyobb ellátók egyike (csúcsidőben légúti ambulanciát, 3 izolációs – ebből egy lélegeztető – osztályt és karanténkórházat üzemeltettünk 140-150 bent fekvő beteggel), ez az intézkedés nagy számú dolgozónkat érintette” – tudatták. Hozzátették: egyéb vezetői intézkedéseket is hoztak – széles körben biztosított homeoffice-lehetőség, 15 nap fizetett távollét a gyermekelhelyezést megoldani nem tudó szülőknek, rugalmas munkaidő -, amivel igyekeztek megkönnyíteni a munkavállalók életét, „aminek köszönhetően senki nem vesztette el az állását vagy került anyagi krízisbe a veszélyhelyzet alatt”.

Trump kilépéssel fenyeget

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) folyósított hozzájárulás korlátlan időre szóló felfüggesztésével és az Egyesült Államok tagságának átgondolásával fenyegetett Donald Trump amerikai elnök kedd éjjel a Twitteren.

Az elnök a Twitteren közzétette azt a háromoldalas levelet, amelyet a Fehér Ház fejlécével Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak, a WHO igazgatójának címzett. „A levél önmagáért beszél” – tette hozzá.

A levélben az Egyesült Államok elnöke felidézte, hogy április 14-én miért függesztette fel átmeneti időre a szervezetnek nyújtott amerikai támogatást, kitért a kínai kormányzat általa vélelmezett hiányos és késedelmes járványügyi tájékoztatására és arra is, hogy amerikai álláspont szerint Hszi Csin-ping kínai elnök mikor és hogyan gyakorolt nyomást a WHO vezetőségére. Donald Trump a levélben leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

EU-s rendelet a járvány utáni munkanélküliség ellen

Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el a munkanélküliség szükséghelyzeti kockázatait mérséklő, ideiglenes támogatást nyújtó európai eszközről (SURE), amelynek keretében a koronavírus-válság okán akár 100 milliárd euró  összegű kölcsön folyósítható kedvező feltételek mellett a tagállamoknak – közölte az uniós tanács kedden az MTI szerint. A koronavírus-járvány okozta válság gazdasági hatásainak enyhítését célzó támogatási csomag célja, hogy segítségével a munkavállalók megtarthassák munkahelyüket.

Az eszköz lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy uniós pénzügyi támogatást igényeljenek az olyan állami közkiadások hirtelen és jelentős megemelkedésének finanszírozásához, amelyek február elseje óta, a válság miatt bevezetett nemzeti intézkedések következtében jelentkeztek.

Ilyen például a csökkentett munkaidő rendszere és az ahhoz hasonló, egyebek között az önálló vállalkozóknak biztosított intézkedések, illetve bizonyos, főként a munkahelyeket érintő egészségügyi rendelkezések.

Az uniós eszköz az eurócsoport által április 9-én elfogadott három, összesen 540 milliárd euró értékű biztonsági háló egyike, amelyet a munkahelyek, a munkavállalók, a vállalkozások és a tagállamok támogatására hoztak létre. Az uniós vezetők április 23-án hagyták jóvá a megállapodást, és azt kérték, hogy a csomag június 1-jétől álljon rendelkezésre. 

Spanyolország: sorbanállás az élelmiszerért

A vírus által kiemelten erősen érintett Spanyolországban kedden már harmadik napja maradt száz alatt az új koronavírus-fertőzés okozta halálozás a spanyol egészségügyi minisztérium jelentése szerint, ám – ahogy arra az Euronews tudósítása felhívja a figyelmet  – a leállás alatt megroppant gazdaság egyre nehezebben tudja kiszolgálni az olyan alapvető áruk iránti keresletet is, mint az élelmiszerek: hosszú sorok kígyóznak a boltok előtt, és sok esetben a magukat megszervező szomszédsági közösségek és élelmiszerbankok ellensúlyozzák a boltok polcain tapasztalható hiányt. 

Ismét száz fölött haltak meg egy nap alatt Olaszországban

A gyógyultak száma majdnem kétszer annyi, mint az aktív fertőzötteké, miközben a halottak száma ismét száz fölé emelkedett egy nap alatt Olaszországban, és túllépte a 32 ezret a polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint. A május 18-i újraindulás második napján az olaszországi ruhaüzletek 90 százaléka, az éttermek 70 százaléka tartott nyitva. A belügyminisztérium közlése szerint hétfőn több mint 127 ezer személyt ellenőriztek, és közülük több mint hatszázat bírságoltak meg, mivel elhagyták tartományuk területét, vagy diagnosztizált pozitívként és lázzal kimentek az utcára. 

A mezőgazdaságban segédkező kelet-európai idénymunkások ilyenkor szokásos számának hozzávetőleg a harmada érkezett Nagy-Britanniába a koronavírus-járvány miatt – mondta kedden a brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter.

A kelet-európai idénymunkások ilyenkor szokásos számának harmada érkezett Nagy-Britanniába

A mezőgazdaságban segédkező kelet-európai idénymunkások ilyenkor szokásos számának hozzávetőleg a harmada érkezett Nagy-Britanniába a koronavírus-járvány miatt – mondta kedden a brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter.

George Eustice, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta kedd este a Downing Streeten, elmondta: a nagy-britanniai mezőgazdasági idénymunkák nagyon nagy részét rendszerint román és bolgár vendégmunkások végzik, ám az idén az agrárszektornak – mindenekelőtt a gyümölcs- és a zöldségtermelőknek – brit munkavállalókat is be kell vonniuk a betakarítási munkálatokba.

Eustice ismertetése szerint a brit kormány az elmúlt hetekben együttműködést kezdett a mezőgazdasági vállalkozásokkal annak érdekében, hogy brit dolgozókat lehessen rávenni a részvételre a betakarításban, különösen olyanokat, akiket eredeti alkalmazójuk a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások miatt kényszerszabadságra küldött.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán