Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfogták az élettársát rendszeresen bántalmazó, majd meggyilkoló dombrádi férfit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki és vették őrizetbe a rendőrök azt a 23 éves dombrádi férfit, aki a gyanú szerint június 5-én ölte meg élettársát – írja a Police.hu. A gyanúsított, L. Cs. egy rokonánál rejtőzött el, ám miután a rendőrök elfogták, beismerte tettét.

A Blikk azt is tudni véli, hogy a 24 éves áldozat öt hónapos terhes volt.

A sajtó információk alapján még nem világos, hogy pontosan ki is talált rá a holttestre, de annyi biztosnak tűnik, hogy a fiatal nő meztelenül, betört fejjel feküdt házuk kertjében.

A bulvársajtóban az áldozatot ismerő több forrás is úgy nyilatkozott, nem ez az első eset, hogy L. Cs. fizikailag is bántalmazta élettársát. A Borsnak a lány testvére elmondta:

„Rendszeresen verte! Volt, hogy Nóri kék-zöld foltokkal menekült haza, de az is megesett, hogy Csaba eltörte a kezét és a lábát.”

A Blikk szerint volt, hogy a gyanúsított az utcán is bántalmazta a nőt, helybeliek még rendőrségi feljelentést is tettek emiatt.

Ahogy a hasonló nők elleni erőszakeseteknél lenni szokott, a médiában előkerült a féltékenység toposza is, a Borsnak például az elkövető édesanyja ezzel magyarázta a bűncselekmény indítékát. Arról korábban itt írtunk, hogy ez a magyarázat sosem indokolhat bármilyen erőszakot vagy bántalmazást, sőt gyakran épp fenntartja, újratermeli azt a közhangulatot, amely a párkapcsolati erőszak eltussolásához vezet.

A nők ellen elkövetett, illetve családon belüli erőszak az utóbbi hetekben is a hazai közbeszéd középpontjába került, miután május elején a KDNP kezdeményezésére a parlamenti többség határozatban utasította el a nők elleni erőszak megfékezéséről szóló isztambuli egyezményt – melyet egyébként korábban a magyar kormány is aláírt.

A 2020-as évet a kormányzat eredetileg az áldozatsegítés évének nyilvánította, ám a koronaválság kezdete óta ez takaréklángra került. Az elmúlt időszak egyik legdurvább esete tavaly december közepén történt Győrben: egy 35 éves férfi 10 éves fiát és 13 éves nevelt lányát gyilkolta meg, majd magával is végzett. A győri kettős gyerekgyilkosság lépéskényszerbe hozta a döntéshozókat, ugyanakkor nőjogi szervezetek szerint az isztambuli egyezmény elutasítása is azt bizonyítja, a kormányzat nem elkötelezett az ügyben.

Becslések szerint hazánkban hetente egy nő veszíti életét párkapcsolati erőszak következtében, már 2020-ban is eddig 6 ilyen erőszakos halálesetről számolt be a sajtó, az esetek egy része pedig nem is kerül nyilvánosság elé.

A nem halálos kimenetelű erőszakesetek száma még ennél is nagyobb, a jelenség leküzdéséhez pedig az áldozatvédelmi intézményrendszer fejlesztésére, a rendőrség és az igazságszolgáltatás dolgozóinak szakirányú képzésére és más hasonló lépésekre lenne szükség. Ezekre vonatkozóan egyébként az isztambuli egyezmény is ajánlásokat, jó gyakorlatokat mutat fel.

Márciusban a Mérce egy aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve.

A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti. A listát év közben folyamatosan frissítjük, valamint év végén közérdekű adatigénylést nyújtunk be az illetékes hatóságokhoz, hogy az általuk vezetett adatokkal kiegészíthessük az áldozatok névsorát.

Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.