Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

15 milliárd propagandára, 655 millió versenysportra, 300 millió edzőközpontra – járványt kezel a kormány

Ez a cikk több mint 3 éves.

Összesen 71,6 milliárd forint három részletben való átcsoportosításáról döntött a kormány: 33,7 milliárd forint a Központi Maradványelszámolási Alapból került elvonásra, 37,8 milliárd a Gazdaságvédelmi programok egyéb működési célú kiadási előirányzatot csökkenti, 100 millió forintot pedig a Miniszterelnökség fejezeti általános tartalék sorról vontak el.

Az így átcsoportosított összegből a legtöbbet, 15 milliárd forintot a Miniszterelnöki Kabinetiroda számára folyósítanak, kormányzati konzultáció és kommunikációval kapcsolatos feladatokra.

-írja az Mfor.hu a tegnap éjjel megjelent Magyar Közlöny alapján.

A döntés azután jelent meg, hogy tegnap kiderült, a Rogán Antal vezette Kabinetiroda 6,3 milliárd forintos szerződést kötött a kormány kedvenc reklámcégével, a kormányzati intézkedéseket kommunikáló plakátkampányra.

Az átcsoportosított pénzekből jut másra is: 8,6 milliárd forintot az egyetemeknek és főiskoláknak, 4,66 milliárdot az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatására, 2,3 milliárd megy az Erzsébet gyermek- és ifjúsági táborok támogatására, 1,4 milliárd az egyházi közfeladat ellátási és közösségi célú beruházások támogatására,

655 millió forint pedig a versenysport támogatására.

Egy másik, szintén a pénteki közlönyben megjelent határozat alapján 300 millió forintot ad a kormány a Nyíregyháza Spartacus-Bozsik József Labdarugó Akadémia edzőközpontjának beruházási előkészítésére. A II. osztályú Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft. üzemeltetésébe szánt központ támogatását két részletben folyósítják: idén 142,94 millió forintot utalnak a Beruházási Ügynökség számára, ezt egészítik ki jövőre további 154,62 millió forinttal. A beruházás előkészítéséért Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter bevonásával a nemzeti vagyonért felelős miniszter, Bártfai-Mager Andrea felel majd.

Ezzel a kormány a veszélyhelyzet kihirdetése óta eddig 10,8 milliárd forintot fordított sportra.

Mindeközben a főváros számára a kabinet által, buszok vásárlására fordítható 3.2 milliárdos támogatásának kifizetését halasztaná el a kormány, a józsefvárosi önkormányzattól 1,125 milliárd forintnyi korábban megítélt támogatást vontak el, emiatt a kerületben többek közt óvoda-és bölcsőde fejlesztések valamint bérlakás fejlesztések lehetetlenültek el, a Ferencvárosban pedig egy közösségi ház felújítására szánt 400 millió forintot csoportosítottak el a koronavírus-járvány elleni védekezésre hivatkozva.

Úgy néz ki, amíg plakátkampányokra és sportra sikerül forrásokat találni, addig a kormány, a környező országokkal ellentétben, a munkájukat elvesztők megsegítésére a mai napig egy forintot sem fordított, és úgy néz ki nem is fog. Annak ellenére, hogy egy nemrégen megjelent felmérés szerint a magyar háztartások harmada nem rendelkezik annyi tartalékkal sem, amiből egy váratlan kiadást fedezni tudna, és a helyzetük minden bizonnyal csak romlani fog, miután a következő hetekben százezresre ugorhat a munkanélküliség.

Címlapkép: A koronavírus-járvány miatt elindított gazdaságvédelmi akciótervet népszerûsítõ óriásplakátok Pécsen 2020. május 3-án. MTI/Sóki Tamás