Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A járványhelyzetre hivatkozva újabb forrásokat tartanak vissza Budapesttől

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elhalasztaná a kormány a főváros számára a kabinet által, buszok vásárlására fordítható 3.2 milliárdos támogatásának kifizetését a koronavírus-járvány elleni védekezésre hivatkozva. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Népszavával azt közölte, arra kérték Karácsony Gergelyéket, hogy a járvány miatt ezt csak jövőre kelljen végül odaadni a fővárosnak.

Hozzátette, a javaslatról szerdán fog egyeztetni Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettessel.

Nem ez azonban az első elvonás, amelyet a kormány az 1000 milliárdos, a járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott intézkedéscsomag részeként a fővárostól, a kerületi és vidéki önkormányzatoktól vonna el. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében ugyanis már elvonták az önkormányzatoktól a gépjárműadót, szeptemberig befagyasztották az iparűzési adó kötelező befizetését és Orbán a teljes országban ingyenessé tette a parkolást is április folyamán – ez az önkormányzati bevételek túlnyomó többségét elzárja előlük.

Mindezen kívül a Baranyi Krisztina által vezetett IX. kerülettől egy 400 milliós felújítási beruházást vontak már el, míg az ugyancsak ellenzéki VIII. kerületnek pedig 1.12 milliárd forintnyi forrástól kell megválnia az egymásra sorakozó kormányzati döntések miatt. A Momentumos vezetésű Göd városától pedig a Samsung gyár területét, és így a tőlük származó adóbevételeket csoportosították át egy „kiemelt gazdasági területbe.”

Orbánék még Tarlós István főpolgármesterségének utolsó időszakában, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) egyik, 2019 júliusi ülésén ítélte oda a 3.2 milliárd forintos összeget Budapestnek, hogy ebből a BKV buszparkjának lecserélését, felújítását segítsék. Formailag pedig a kormány a Miniszterelnökséget utasította, kössön e célból támogatási szerződést a BKV-val.

Karácsony Gergely október 13-i megválasztása, és Tarlós távozása után azonban a kormány tovább már nem sürgette a szerződés megkötését. Erre utal, hogy júliusban még 2020. január 31-i szerződéskötési határidőt irányzott elő az FKT a Miniszterelnökségnek, ez azonban még idén februárig sem történt meg.

A Népszava emlékeztetett: Karácsony Gergely már levélben is kérte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, szerezzen érvényt az FKT júliusi döntésének. Már azt is elárulta, körülbelül 37-40 darab új, Mercedes buszt kellene forgalomba állítani a fővárosnak november elsejéig, ugyanis az M3-as metró felújítási munkálatai még a járványhelyzet ellenére is folynak, és ekkor kezdődik a vonal középső, belvárosi szakaszának lezárása, amikor is az új buszok már kelleni fognak metrópótlásra.

Korábban Gulyás a támogatással kapcsolatban úgy fogalmazott, „kötünk egy támogatási szerződést, és az aláírás után megy a pénz”, ez azonban Fürjes mostani nyilatkozatai után egyáltalán nem biztos, hogy még idén megtörténhet.

Tüttő Kata, a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes ugyancsak a Népszava kérdéseire csak annyit közölt, nagyon reménykedik benne, hogy a Fürjes által közöltek ellenére szerdán megállapodás születik majd a pénz kifizetéséről, ellenkező esetbe őszre a BKV-nak egyszerűen nem lesz mit forgalomba állítania a metrófelújítás idejére.

Ugyan a BKV berkein belül az elmúlt hónapokban már felmerült, az új, Conecto buszok vásárlását kiválthatnák használt, nyugat-európai buszok megvételével, ez azonban gyökeresen ellenkezne fővárosi új, klímavédelmi koncepciójának célkitűzéseivel.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás