Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Romániában és Csehországban is fizetést biztosít az állam azoknak, akiknek a munkahelye bezárt a koronavírus miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csehországban az állam kifizeti az olyan dolgozók bérének nyolcvan százalékát, akiknek a munkahelye ideiglenesen bezár a koronavírus miatt hozott rendeletek következtében, írja az Expats.cz. Romániában a kényszerszabadságoltak fizetésének hetvenöt százalékát fizetik, illetve azok a szülők, akiknek 12 évesnél fiatalabb, vagy 18 évnél fiatalabb fogyatékkal élő gyermekük van, a kihirdetett szükségállapot végéig fizetett szabadságra jogosultak.

A cseh intézkedés a Jana Maláčová munka- és szociális ügyekért felelős miniszter Antivirus programjának része, amelyenek következő lépéseit már tárgyalja a kabinet.

Az eddig elfogadott pontok értelmében a cseh állam kompenzációképpen kifizeti a jelenleg karanténban lévő dolgozók teljes bérét a vállalkozásoknak (eddig bérük hatvan százalékát állta az állam). A kifejezetten koronavírus miatt zárva tartó boltok és vendéglátóipari egységek dolgozóinak bérét pedig nyolcvan százalékban állják, a fennmaradó húsz százalékot kell csak kigazdálkodja a munkáltató.

A csomag célja, hogy mérsékeljék a koronavírus cégekre és vállalkozásokra tett hatását és hogy megakadályozzák az alkalmazottak sorozatos elbocsájtását.

Az Antivirus program következő pontjai, amelyet a jövőben tárgyal majd a kabinet, a magánvállalkozók és az olyan vállalkozások megsegítése lesz, akiknek nem kifejezetten a karantén miatt, de be kellett zárniuk.

Ludovic Orban román miniszter a cseh csomaghoz hasonló javaslatot fogadott el szerdán: a Munkaügyi Minisztérium finanszírozza majd azon dolgozók bérének 75 százalékát, akiket kényszerszabadságra küldtek a koronavírus miatt érintett munkáltatók. Orban nyilatkozata szerint viszont nem lehet több, mint a román bruttó átlagkereset 75 százaléka.

A román kabinet tagjai Orban bevallása szerint azon is elgondolkodtak, hogy ne a kényszerszabadságolást fizessék, hanem a munkabért, ám azzal támogatták volna a további munkába járást. Mivel a koronavírus elterjedésének egyik legjobb módszere a „social distancing”, vagyis az ember és ember közötti távolságtartás, ezért inkább a szabadság finanszírozása mellett döntöttek.

A román szülők emellett fizetett szabadságra is jogosultak, ám ezt csak akkor vehetik igénybe, ha a munkáltató egyébként nem biztosít lehetőséget távmunkára, illetve ez nem terjed ki a védelmi minisztérium, a börtönigazgatóság, az állami egészségügyi intézmények, illetve a belügy, a gazdasági és a szállítási minisztérium alárendeltségébe tartozó bizonyos intézmények alkalmazottaira.

A munkaadóhoz benyújtott kérvényben arról is nyilatkozni kell, hogy a házastárs nem kért hasonló okból munkahelyén szabadságot. A kormányzat az otthon maradó szülők csökkentett bérét is megtéríti a munkáltatónak – igaz, ezt utólag.

Arról, hogy Orbán Viktor milyen gazdasági döntéseket jelentett be a hét elején, itt lehet olvasni.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán