Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Parragh László: „Annyi ember ment tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tegnap este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, ahol a kormány gazdaságmentő csomagjáról beszélt.

Ahogy arról mi is részletesen beszámoltunk, Orbán Viktor hétfői bejelentése után tegnap Palkovics László innovációs miniszter is újabb intézkedésekről számolt be a koronavírus miatt létrehozott „történelmi” gazdaságmentő akcióterv részeként. Ezekből azonban leginkább az körvonalazódott, hogy a kormány sokkal inkább a vállalatoknak segít, mintsem a munkájukat egyik napról a másikra elvesztő, létbizonytalanságba kerülő sok százezer embernek.

A vállalatok adó- és hitelkedvezményeket kapnak, a kormány beruházásokat támogat azt remélve, hogy munkahelyeket teremtenek majd, újraindítja a koronavírus miatt leálló ágazatokat (a szállodáknak pl. 600 millió forintot ad felújításra), míg – a környező országokban bevezetett intézkedésekkel szemben –  a munkavállalók bérének egy részét legfeljebb akkor állja az állam, ha csökkentett munkaidőben kénytelenek dolgozni, vagyis a munkájukat elveszítők nem kapnak segítséget, az emelkedő árak miatt szintén bajban lévő nyugdíjasok pedig négy évre elosztva kapnak 13. havi nyugdíjat.

Tegnap az ellenzéki pártok képviselői a Mérce élő műsorában értékelték a kormány gazdaságmentő akciótervét. A műsor itt tekinthető meg:

Nemrég cikksorozatban közöltük az ellenzéki pártok javaslatait azzal kapcsolatban, szerintük milyen eszközökkel enyhíthetőek a COVID-19 okozta, azonnal jelentkező negatív gazdasági hatások, hogy ne essenek el további társadalmi csoportok az alapvető javaktól. (A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd javaslatai itt olvashatók).

Amikor az Egyenes beszéd műsorvezetője, Rónai Egon arról kérdezte az akcióterv kidolgozásában szintén résztvevő Parragh Lászlót, mennyire humánus, hogy a kormány csak azoknak az ágazatoknak segít, amelyek gyorsan pénzt tudnak termelni a gazdaságnak (pl. építőipar, turizmus), és mi lesz azokkal, akik elvesztették a munkájukat vagy kényszerszabadságon vannak, az Iparkamara elnöke azt válaszolta:

„Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és megy most is, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni.”

Az ellenzék javaslatai közt szereplő alapjövedelemmel, illetve a megemelt munkanélküli segéllyel kapcsolatban Parragh azt mondta:

„Tételezzük fel, hogy ez megtörténik. Ki fogja kifizetni?”

Szerinte egyébként jelenleg is van egy erős kereslet a munkaerőpiacon (pl. az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban), így sokan átképezhetnék magukat, ha dolgozni szeretnének.

Szerinte például egy munkanélkülivé vált szakács simán átképezhetné magát pékké. Hogy ez hogyan valósítható meg néhány hét alatt egy ilyen gyakorlatorientált szakmában, az online oktatásra átállt szakképzésben, az nyilván csak részletkérdés.

Parragh szerint nem engedi el a kormány a kezét a munkanélkülivé vált embereknek, de azt is hozzátette:

Magyarország egy adott mozgástérben van, amin belül politikai értékrend kérdése, hogy mi alapján hoz döntést egy kormány.

Vagyis – ahogy arra Komájthi Imre, az MSZP alelnöke is felhívta Facebook-oldalán a figyelmet – a kormány politikai értékrendje miatt nem nem tudnak, hanem nem akarnak segíteni a munka nélkül maradt embereken. Ahogy azt az elmúlt napokban mind Orbán Viktor, mind Palkovics László hangsúlyozták, a kormány a „munkaalapú társadalom” ideológiáját kívánja fenntartani, vagyis egy olyan társadalomét, amelyben nincs helye a szociális védőhálónak, és amely az olcsó, kiszolgáltatott munkaerő nagyvállalatoknak történő előteremtésével akar gazdasági növekedést generálni.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza:

 

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd