Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics bemutatta a gazdaságvédelmi program részleteit, beszélt a nyelvvizsga-kötelezettség felfüggesztéséről is

Ez a cikk több mint 3 éves.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatója előtt jelentett be újabb részleteket a kormány gazdasági mentőcsomagjából. A miniszter elmondta, hogy a tervezésnél azt vették figyelembe, hogy az intézkedések ne növeljék Magyarország kitettségét: segítségnyújtás helyett magunk oldjuk meg a problémáinkat.

Palkovics is belefűzte mondanójába, amit a kormánypárt politikusai napok óta következetesen megemlítenek, vagyis azt, hogy  a munkahelyek teremtése és helyreállítása a lényeg, nem a segélyezés.

Palkovics László az alábbiakat jelentette be:

  • A miniszter tisztázta, hogy a munkahelymegőrzés valóban hasonló lesz a Németországban és Ausztriában bevezetett Kurzarbeithez, vagyis az állam a munkáltatón keresztül kifizeti a munkás bérének 70 százalékát 3 hónapig, miközben az alkalmazottak csökkentett munkaidőben dolgoznak. Magyarországon azonban a dolgozók nem „otthon lesznek” a rövidebb munkanapok miatt, hanem a cég számára hasznos tevékenységet végeznek majd.
  • Mivel a gazdasági visszaesésben a kutatásfejlesztési kapacitások is veszélybe kerülhetnek, a mérnöki és kutatásfejlesztési munkakörben 40 százalékos bértámogatást biztosít a kormány.
  • Palkovics adminisztrációs könnyítéseket is jelentett be a rugalmasabb munkaszervezés érdekében: létrehoztak egy vállalkozói portált, ahol a vállalatok tehetnek fel kérdéseket és informálódhatnak.
  • A szociális hozzájárulási adót 2 százalékkal csökkentik július elsejétől.
  • Elhalasztják a beszámolókat és a hozzájuk kapcsolódó éves adóbevallásokat szeptember 30-ig.
  • Gyorsul az ÁFA-visszaigénylés.
  • Bevezetik az adózói minősítéseket, hogy az adózót ne érje joghátrány a veszélyhelyzet miatti esetleges mulasztások során.
  • A betegszabadságról szóló dokumentumokat digitálisan is be lehet nyújtani a munkahelyekre.
  • Azoknak a vállalatoknak, akik megtartják munkavállalóikat, egyszerű pályázati konstrukciót vezetnek be, ha befektetni szeretnének vagy éppen áttérni környezetkímélő megoldásokra.
  • A kormány támogatni fogja, ha egy vállalatnál az éppen nem szükséges munkavállalókat átképeznék.  Palkovics példaként említette az informatikusképzést, amit jól lehet a távolból is oktatni, és segítene az informatikai munkaerőhiányon is, ha most többen átképeznék magukat. Ezekben az esetekben a tandíj 95 százalékát az állam átvállalja. Akik elvesztették az állásukat, ezekre a képzésekre 0%-os diákhitelt vehetnek fel.
  • A diákok egyszeri, 500 ezer forintos, szabad felhasználűsú, 0%-os diákhitelt tudnak igényelni.

Annak a 75 ezer hallgatónak, aki eddig nyelvvizsga híján nem tudta átvenni a diplomáját, a kormány most eltekint a nyelvvizsga-kötelezettségétől, mert „az újra felgyorsuló gazdaságnak sok diplomásra lesz szüksége”.

  • A súlyosan érintett ágazatokra szánt többletforrás a következő 3 évben részben adócsökkentésen, beruházási támogatáson, infrastruktúra-fejlesztésen és hitelezésen keresztül lesz biztosítva.
  • Felfüggesztjük az idegenforgalmi adót december 31-ig, június 30-ig pedig 4%-ra csökken a SZÉP kártya szociális hozzájárulási adója.

„Használjuk ki, amikor nincsenek vendégek, újítsuk fel a szállodákat” – tanácsolta Palkovics.

  • A kormány az egészségipart illetően arra törekszik, hogy a hazai gyógyszergyárak és eszközgyártók termékei jobban megjelenjenek itthon, így támogatjuk a kutatásokat. Az egészségipar támogatása kiemelt stratégiai elem mostantól.
  • A munkaadók csődjének megelőzéséért a vállalati szektor likviditását biztosító hitelgarancia programokat indítanak, ami Palkovics szerint minden vállalati típust segíteni fog. Ezen kívül tőkeprogramokat is fognak indítani, hogy „megvédjék a hazai tulajdont”, nehogy a magyar vállalatok idegen kézbe kerüljenek.
  • Palkovics végül arról beszélt, hogy „megvédjük a családokat és a nyugdíjasokat”. Ő is elmondta a már tegnap bejelentett 13. havi nyugdíj visszahozásának terveit, a gyermeküket A gyermeküket gondozók magasabb összegű családi pótlékot kapnak a vészhelyzet megszűnése utáni 2. hónap végéig. A nagycsaládosok számára az autóvásárlási kedvezmény folytatódni fog.

„Ez egy történelmi gazdaságvédelmi akcióterv, midnent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a munkaalapú gazdaságunkat megőrizhessük” – mondta el a miniszter.

Sajnos amennyire sokat beszélt Palkovics a vállalatok és a munkaalapú gazdaság megőrzéséről, annyira keveset mondott el arról, mi lesz azzal a több százezer emberrel, akinek a járvány hatására egyik napról a másikra veszélybe került a megélhetése.

A miniszter bejelentése tökéletesen kapcsolódik a tegnapi, Orbán Viktor által ismertetett részletekhez a gazdasági mentőcsomaggal kapcsolatban, amelyet kollégánk úgy értékelt: „nesze semmi, fogd meg jól”. A cikket itt lehet elolvasni, továbbra is aktuális.

Palkovics bejelentéséről a Mérce közvetítését itt lehet visszanézni:

Palkovics László ITM miniszter és Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a rendkívüli gazdasági intézkedésekről tartott tájékoztatója.

(Forrás: az M1 élő adása.)

Közzétette: Mérce – 2020. április 7., kedd

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt