Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miközben mindenhol a menekültek vírus miatti sebezhetőségére figyelmeztetnek, a kormány folytatja az éheztetéseket

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Helsinki Bizottság Facebook-posztban számolt be arról, hogy csak a veszélyhelyzet kezdete óta a magyar hatóságok már háromszor is megtagadták az ételt a déli hatánál lévő tranzitzónában fogva tartott emberektől.

Mivel a tranzitzónába hetek óta senki nem léphet be, valamint Szerbiában is rendkívüli jogrend van érvényben, a déli határnál lévő menekültek jelenleg egyáltalán nem tudják elhagyni a tranzitzónát. Ezzel a most éheztetett három, családjával háborús-polgárháborús térségekből menekülő férfi teljes mértékben kiszolgáltatott lett a magyar hatóságoknak.

A történtek miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága az elmúlt egy hónapban háromszor szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul biztosítsa a tranzitzónában lévők étkezését.

Ez már a 24. alkalom, hogy erre a felszólításra kerül sor, összesen 34 szisztematikusan éheztetett ember esetén, a menekült emberek képviseletében minden esetben a Magyar Helsinki Bizottság fordult a strasbourgi bírósághoz.

Mint írják,

„A kormány eljátssza, mintha saját kormányrendelete akadályozná az emberek élelmezésében. Ez eddig is szemforgató magyarázat volt, de különösen cinikus viselkedés különleges jogrend idején, amikor akár törvényeket is módosíthat saját rendeleteivel. Meg is teszi, ha úgy tartja úri kedve.”

A Helsinki addig nem nyugszik, míg a kormány be nem látja, kötelessége a tranzitzónákban fogva tartott emberek élelmezése is.

Március elején írtunk arról, hogy a magyar kormány a koronavírus-járványra hivatkozva határozatlan időre felfüggesztette a röszkei tranzitzónába való bebocsátást, a hivatalos indoklás szerint az ott lévő 321 ember és az ország védelme érdekében. A Helsinki akkor ezt egyáltalán nem tartotta indokoltnak, hiszen akkoriban még egyáltalán nem ellenőrizték nemhogy az akkor egyetlen fertőzöttel sem rendelkező Szerbia, de a 14 regisztrált esettel rendelkező Ausztria felől érkező közúti forgalmat sem. Kifejtették azt is, hogy a vírusgócpont Iránból érkezők közvetlenül, viszonylag rövid időn belül egyébként sem tudtak volna a tranzitzónába jutni.

A koronavírus-járvány különösen veszélyes a menekülttáborok lakóira, lényegében a vírus időzített bombát jelent az összezsúfoltan, rossz higiéniai körülmények között élő emberek számára világszerte. Tegnapelőtt két menekülttábort is vesztegzár alá vont Görögország a vírushelyzet miatt, Portugália kormánya pedig március végén úgy határozott, a veszélyre való tekintettel minden menekültet állandó lakosaként kezel a járvány idejére.

A menekültek éheztetéséről számos alkalommal írtunk, például arról az esetről is, amikor Kósa Lajos azzal érvelt, hogy ahogy az állam a turistáknak sem ad enni, akkor a menekülteknek miért kéne. Tavaly novemberben 9 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a kormányt az Emberi Jogok Európai Bírósága két menedékkérő jogainak megsértése miatt.

A tranzitzónáról korábban öt pontban írt a Helsinki Bizottság a blogján, olyan kérdéseket és gyakori panaszokat megválaszolva, mint például hogy a hivatali ügyintézés során a magyar állampolgárok sem kapnak enni, miért kapjanak a menekültek; valamint ha éhesek, miért nem mennek inkább Szerbiába ételért.

(Magyar Helsinki Bizottság, Mérce)
Címlapkép: MTI / Ujvári Sándor