Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Portugália mostantól minden bevándorlót állandó lakosként kezel a járvány idejére

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Az embereknek nem szabad megvonni a jogát az egészségügyi ellátáshoz és a közszolgáltatásokhoz pusztán azért, mert menedékkérelmük még függőben van”

– nyilatkozta Claudia Veloso, a portugál belügyminisztérium szóvivője vasárnap a Reuters hírügynökségnek.

Minden külföldi állampolgár, akinek letelepedési vagy menedékkérelme feldolgozás alatt áll, legkorábban július 1-ig állandó lakosi státuszban lesz hétfőtől, az új koronavírus okozta veszélyhelyzetre való tekintettel, hogy így biztosítsák mindenkinek az egyenlő hozzáférést az ország közszolgáltatásaihoz.

Az állandó tartózkodási kérelmet benyújtók – a menedékkérőket beleértve – pusztán csak egy folyamatban lévő kérelem dokumentumait kell, hogy bemutassák a lakhelyigazoláshoz, így jogosulttá válnak munkavállalásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, szociális támogatásokra.

Nem lehet tudni, hogy pontosan hány folyamatban lévő letelepedési kérelmet bírálnak el épp az országban, de  2019-ben mintegy 580 ezer bevándorlónak volt állandó lakhelye, ebből csak abban az évben 135 ezren kapták meg az engedélyt. A legnagyobb része az újonnan letelepedetteknek brazil állampolgárságú eredetileg, de jelentős részük román, ukrán, brit, illetve kínai.

Az ország nem először vet be szociális védelmi bővítést külföldiek felé: februárban elkezdték kidolgozni a Brexit utáni időkben érvényes egészségbiztosítási rendszert a brit turisták kedvezményes ellátására.

A tervek szerint az európai egészségbiztosítás kártya számukra továbbra is érvényben maradna, hogy ezzel enyhítsék a turizmus várható visszaesését, ami érzékenyen érintheti az évente mintegy 2 millió brit állampolgárt fogadó országot.

(Reuters, The Guardian)